ΗΠΑ προς Κίνα: Να συμμορφωθείς με το Δίκαιο της Θάλασσας !

- in ΔΙΕΘΝΗ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα τη μελέτη «Όρια στις Θάλασσες» (Limits in the Seas), σχετικά με τις θαλάσσιες διεκδικήσεις της ΛΔ της Κίνας, στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Όπως σημειώνει το Αμερικανικό ΥΠΕΞ, οι μελέτες «Limits in the Seas» είναι μια μακροχρόνια σειρά νομικών και τεχνικών μελετών που εξετάζουν τις εθνικές θαλάσσιες διεκδικήσεις και σύνορα, και αξιολογούν της συνέπειά τους με το Διεθνές Δίκαιο.

Η τελευταία μελέτη, η 150η στη σειρά καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ΛΔ της Κίνας προβάλλει παράνομες θαλάσσιες διεκδικήσεις στο μεγαλύτερο μέρος της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, συμπεριλαμβανομένης μιας παράνομης διεκδίκησης ιστορικών δικαιωμάτων.

Η συγκεκριμένη μελέτη, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, βασίζεται στην ανάλυση του Τμήματος του 2014, σχετικά με την αμφίσημη διεκδίκηση της «διακεκομμένης γραμμής» της ΛΔΚ, στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Από το 2014, η Κίνα συνεχίζει να προβάλλει αξιώσεις σε ένα ευρύ τμήμα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, καθώς και σε αυτό που η ΛΔΚ έχει ονομάσει «εσωτερικά ύδατα» και «απομακρυσμένα αρχιπελάγη», τα οποία δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο, όπως αυτό αποτυπώνεται στη Σύμβαση του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Με τη δημοσίευση της τελευταίας μελέτης, οι ΗΠΑ καλούν εκ νέου την Κίνα να συμμορφώσει τις θαλάσσιες διεκδικήσεις της με το Διεθνές Δίκαιο, όπως αυτό αντικατοπτρίζεται στη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας, να συμμορφωθεί με την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου στην απόφασή του της 12ης Ιουλίου 2016 στη Διαιτησία, για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και να σταματήσει τις παράνομες και καταναγκαστικές δραστηριότητές της, στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Διαβάστε Επίσης

Φιλάργυρος – Αίσωπος

253. ΦΙΛΑΡΓΥΡΟΣ [253.1] φιλάργυρός τις τὴν οὐσίαν ἐξαργυρισάμενος