ΗΠΑ: Έτοιμο το νομοσχέδιο με κυρώσεις κατά Ρωσίας

- in ΔΙΕΘΝΗ
Οι ΗΠΑ θέλουν με κάθε τρόπο να υπάρξει πολεμική κρίση στην Ουκρανία, για να μπορέσουν να θέσουν σε εφαρμογή βαρύτατες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, να εντάξουν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ και να ακυρώσουν τον αγωγό Nord Stream II. Εκτός τούτων, θεωρούν πως τότε θα μπορέσουν να αναγκάσουν τους Ευρωπαίους να αγοράζουν περισσότερο το δικό τους LNG, παραβλέποντας ότι είναι ακριβότερο και θέτοντας την ΕΕ υπό καθεστώς ενεργειακής εξάρτησης, κάτι που επιζητά να πετύχει εδώ και πολλά χρόνια η αμερικανική πολιτική.

Αυτός είναι και ο λόγος που ήδη οι ΗΠΑ έχουν έτοιμο νομοσχέδιο με κυρώσεις κατά του Β.Πούτιν και της Ρωσίας.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας» (Defending Ukraine Sovereignty Act) προβλέπει κυρώσεις σε βάρος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, του πρωθυπουργού της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν, υψηλόβαθμων στρατιωτικών και πολλών οντοτήτων του ρωσικού τραπεζικού τομέα στην περίπτωση «εισβολής» ή «κλιμάκωσης των εχθροπραξιών», σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Το νομοσχέδιο θα προκαλούσε «καταστροφικές» κυρώσεις στον ρωσικό τραπεζικό τομέα. Στόχος οι ρωσικές εξορυκτικές βιομηχανίες, οι οποίες αποτελούν ένα σημαντικό μέρος των εξαγωγών της Ρωσίας, καθώς και περιορισμούς σε διεθνείς τραπεζικές υπηρεσίες όπως το SWIFT. Το νομοσχέδιο θα απαγορεύει ακόμη τις συναλλαγές επί του πρωτογενούς και δευτερογενούς κρατικού χρέους της Ρωσίας.

Προβλέπει, επίσης, το ποσό ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων σε επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ώστε να αντιμετωπίσει μια ρωσική εισβολή, ένα ποσό υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με εκείνο που η κυβέρνηση Μπάιντεν παρείχε στο Κίεβο, τον περασμένο χρόνο.

«Αυτός ο νόμος δείχνει ξεκάθαρα ότι η αμερικανική Γερουσία δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά στην απειλή μιας νέας εισβολής στην Ουκρανία από το Κρεμλίνο», επεσήμανε ο Μπομπ Μενέντεζ, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, σε δελτίο τύπου.

Το κείμενο ενθαρρύνει επίσης τις ΗΠΑ να «εξετάσουν όλα τα διαθέσιμα και κατάλληλα μέτρα», για να διασφαλιστεί ότι ο αγωγός Nord Stream 2, που χαρακτηρίζεται ως «εργαλείο κακόβουλης επιρροής της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δεν θα γίνει λειτουργικός.

Στήριξη από 25 Δημοκρατικούς βουλευτές

Το νομοσχέδιο στηρίζουν ήδη 25 Δημοκρατικοί γερουσιαστές, μεταξύ αυτών ο επικεφαλής τους Τσακ Σούμερ και ο Λευκός Οίκος.

Ο νόμος «θα είναι ένα σκληρό πλήγμα για τη ρωσική οικονομία», υπογράμμισε η εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο Έμιλι Χορν.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να χρησιμοποιούν το δολάριο έναντι των βασικών τους γεωπολιτικών αντιπάλων.

Διαβάστε Επίσης

Φιλάργυρος – Αίσωπος

253. ΦΙΛΑΡΓΥΡΟΣ [253.1] φιλάργυρός τις τὴν οὐσίαν ἐξαργυρισάμενος