Ακάρ: Για το «μυστικό» εμπάργκο, στην πώληση όπλων από ΝΑΤΟϊκούς

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο Ακάρ κλαίγεται για το «μυστικό» εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Τουρκία από ΝΑΤΟϊκούς

Η Τουρκία ζήτησε το Σάββατο να αποφευχθεί κάθε «πρόκληση» πριν τις συνομιλίες, που θα έχουν την επόμενη εβδομάδα ΗΠΑ και Ρωσία, με στόχο την άμβλυνση της έντασης, που έχει προκληθεί από την παρουσία ρωσικών στρατευμάτων, στα σύνορα με την Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟ, μέλος του οποίου είναι η Τουρκία, εκτιμά ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία, μετά την ανάπτυξη δεκάδων χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών, κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Υψηλόβαθμοι Αμερικανοί και Ρώσοι διπλωμάτες αναμένεται να συναντηθούν τη Δευτέρα στη Γενεύη, αφού η Μόσχα υπέβαλε μια σειρά αιτημάτων στην Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ. Στη συνέχεια, την Τετάρτη, οι Ρώσοι διπλωμάτες θα συναντηθούν με εκπροσώπους των 30 χωρών μελών του ΝΑΤΟ, στην πρώτη αυτού του είδους συνάντηση, από τον Ιούλιο του 2019.

«Ελπίζουμε ότι η ένταση μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ θα επιλυθεί με ειρηνικά μέσα», δήλωσε το Σάββατο ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Άγκυρα.

«Ας μην οξύνουμε την ένταση, ας αποφύγουμε τις προκλήσεις».

Βοήθεια στο Καζακστάν

Ο Ακάρ πρόσθεσε εξάλλου ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει τις αρχές του Καζακστάν, που είναι αντιμέτωπες με διαδηλώσεις κατά της τιμής του αερίου, οι οποίες εκτραχύνθηκαν σε φονικά επεισόδια. Η Τουρκία προσπαθεί να ενισχύσει τους δεσμούς της με τις τουρκόφωνες χώρες της Κεντρικής Ασίας, όπως το Καζακστάν, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, το 1991.

«Το Καζακστάν είναι ένας από τους σημαντικούς μας εταίρους.

»Και χρειάζεται ειρήνη και τάξη το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Ακάρ.

Για την πώληση όπλων

Ο Ακάρ καταφέρθηκε επίσης εναντίον του «μυστικού ή υποτιθέμενου» εμπάργκο, όπως το χαρακτήρισε, στην πώληση όπλων στην Τουρκία από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένες χώρες.

«Η αποδυνάμωση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σημαίνει αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ», υπογράμμισε.

Ο Καναδάς μπλόκαρε τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία τον Απρίλιο του 2021, αφού ανακάλυψε ότι η τεχνολογία για drone, που πουλούσε στην Άγκυρα, χρησιμοποιήθηκε από το Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο εναντίον της Αρμενίας.

Νωρίτερα, το 2020 οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία, αφού η Άγκυρα αγόρασε το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400.

Διαβάστε Επίσης

Φιλάργυρος – Αίσωπος

253. ΦΙΛΑΡΓΥΡΟΣ [253.1] φιλάργυρός τις τὴν οὐσίαν ἐξαργυρισάμενος