ΗΠΑ: «Πράσινο φως», για τα Rafale

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το άγνωστο παρασκήνιο για την προμήθεια των 24 Rafale και η εμπλοκή των ΗΠΑ. Το 2022 είναι χρονιά ορόσημο για την Πολεμική Αεροπορία, αφού εισέρχεται στη νέα γενιά μαχητικών, με το χαρακτηριστικό 4+.

Rafale

Είναι κάτι που έγινε γρήγορα αντιληπτό στο ΓΕΕΘΑ, το οποίο συνεργάστηκε με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) και έτσι συντάχθηκε ο σχετικός φάκελος με το αίτημα που απεστάλη προς τις ΗΠΑ, οι οποίες και έδωσαν το τελικό «οκ».

Θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να τινάξουν το πρόγραμμα, στον αέρα; Η απάντηση είναι πώς «ναι». Οι αμερικανικοί νόμοι των Διεθνών Κανονισμών Διακίνησης Όπλων (“ITAR”), οι οποίοι αποτρέπουν την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού, σε συγκεκριμένες χώρες, ο οποίος διαθέτει εξαρτήματα αμερικανικής κατασκευής, είναι αυστηρός και σαφής.

Έτσι συνέβη πριν από 4 χρόνια με την Αίγυπτο, η οποία έκλεισε συμφωνία με τη Γαλλία για την αγορά 24 μαχητικών Rafale, όμως περίμενε την έγκριση των ΗΠΑ για τον εξοπλισμό τους με τους πυραύλους SCALP. Χρειάστηκε ταξίδι του Προέδρου Μακρόν στην Ουάσιγκτον, για να λάβουν τις σχετικές άδειες εξαγωγής οι Γάλλοι.

Η χαρακτηριστική περίπτωση, όμως, αφορά τα τουρκικής κατασκευής επιθετικά ελικόπτερα ΑΤΑΚ Τ-129. Η Τουρκία αγόρασε τα σχέδια και το δικαίωμα κατασκευής από την Ιταλία και τα εφοδίαζε με αμερικανικής κατασκευής κινητήρες. Όταν η Τουρκία έκλεισε συμφωνία με το Πακιστάν το 2018, για την προμήθεια 30 ελικοπτέρων, με κόστος σχεδόν 2 δις, οι ΗΠΑ έβαλαν φρένο στην πώλησή τους με αμερικανικούς κινητήρες, με αποτέλεσμα πριν από 2 ημέρες ο Πακιστανικός στρατός να ανακοινώσει το τέλος της συνεργασίας με την Τουρκία και την έναρξη σχετικών διαπραγματεύσεων με την Κίνα.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του αμερικανικού «φρένου» θα πρέπει κάποιος να έχει κατά νου ότι ο κινητήρας που προμηθευόταν το τουρκικό ελικόπτερο αποτελεί προϊόν σύμπραξης της βρετανικής Rolls Royce με την αμερικανική Honeywell, με την αμερικανική κυβέρνηση να μη δίνει στη σύμπραξη της LHTEC τη σχετική άδεια.

 

Διαβάστε Επίσης

Φιλάργυρος – Αίσωπος

253. ΦΙΛΑΡΓΥΡΟΣ [253.1] φιλάργυρός τις τὴν οὐσίαν ἐξαργυρισάμενος