Ινδία: Πιστοί ποδοπατήθηκαν σε ινδουιστικό ιερό, στο Κασμίρ

- in ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τουλάχιστον, 12 νεκροί

Το ποδοπάτημα έγινε στο Μάτα Βαΐσνο Ντέβι, έναν από τους πιο πολυσύχναστους χώρους λατρείας των ινδουιστών, στη βόρεια Ινδία. Τον επισκέπτονταν καθημερινά 100.000 πιστοί, προτού ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού

Πηγή: AP
Πηγή: AP 

Τουλάχιστον, 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 20 τραυματίστηκαν στην Ινδία, όταν πλήθος πιστών ποδοπατήθηκε μέσα σε ινδουιστικό χώρο λατρείας στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ, δήλωσε αντιπρόσωπος των τοπικών αρχών, σύμφωνα με το Reuters. 

Το ποδοπάτημα έγινε στο Μάτα Βαΐσνο Ντέβι, έναν από τους πιο πολυσύχναστους χώρους λατρείας των ινδουιστών, στη βόρεια Ινδία. Τον επισκέπτονταν καθημερινά 100.000 πιστοί, προτού ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού. Ο αριθμός τους έχει πλέον περιοριστεί στους 25.000 από τις αρχές. «Ο απολογισμός ενδέχεται να γίνει ακόμη βαρύτερος, καθώς ο δρόμος που οδηγούσε στο ιερό, στην κορυφή λόφου, ήταν κατάμεστος από πιστούς που προσπαθούσαν να φθάσουν εκεί, για να κάνουν τις παραδοσιακές προσευχές για το νέο έτος», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Αξιωματούχος των υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών επιβεβαίωσε τον αριθμό των νεκρών και διευκρίνισε ότι το ποδοπάτημα έγινε περί τις 02:45, την Παρασκευή. «Η κυβέρνηση απαίτησε να διενεργηθεί έρευνα για το περιστατικό του ποδοπατήματος στο Σρι Μάτα Βαΐσνο Ντέβι», πρόσθεσε. Ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός της Ινδίας, ο Ναρέντρα Μόντι, σημείωσε μέσω Twitter ότι τού προκάλεσε «τεράστια θλίψη η απώλεια ανθρωπίνων ζωών», στο χώρο λατρείας, διευκρινίζοντας πως βρίσκεται σε επαφή με τις τοπικές αρχές, στην πολιτεία Κασμίρ.

Εξέφρασε εξάλλου τα «συλλυπητήριά του στις οικογένειες που πενθούν» και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση, στους τραυματίες. Ο υπουργός Τζιτέντρα Σινγκ ανακοίνωσε πως θα μεταβεί επιτόπου, για να αποτιμήσει την κατάσταση. Σύμφωνα με ινδικά ΜΜΕ, αυτόπτες μάρτυρες τόνισαν πως το όριο των 25.000 πιστών την ημέρα δεν τηρήθηκε και ότι άνθρωποι έμπαιναν στον χώρο λατρείας δίχως να έχουν άδεια. Άλλα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο, για διαπληκτισμό μεταξύ πιστών που προκάλεσε το ποδοπάτημα.

Η υπηρεσία διάσωσης άρχισε αμέσως και αρκετοί τραυματίες, ανάμεσά τους ορισμένοι σε σοβαρή κατάσταση, διακομίστηκαν σε νοσοκομεία. Βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν ασθενοφόρα με τους φάρους και τις σειρήνες τους σε λειτουργία να αναχωρούν, για τα νοσοκομεία μέσα στη νύχτα. Ο χώρος λατρείας, ανοικτός 24 ώρες το 24ωρο, βρίσκεται πάνω στους λόφους Κάτρα, κάπου τριάντα χιλιόμετρα από την πόλη Τζαμού.

Διαβάστε Επίσης

Γιατί κάποιοι αντέχουν, ενώ κάποιοι άλλοι παραιτούνται τόσο εύκολα; (MARTIN GRAY)

ΓΙΑΤΊ ΚΆΠΟΙΟΙ ΑΝΤΈΧΟΥΝ ΕΝΏ ΚΆΠΟΙΟΙ ΆΛΛΟΙ ΠΑΡΑΙΤΟΎΝΤΑΙ ΤΌΣΟ