Ακάρ: Λάθος να κάνετε εορτασμούς σε Χίο, Σάμο, Οινούσσες…

- in ΓΝΩΜΕΣ-ΑΠΟΨΕΙΣ
Παραλήρημα Ακάρ: Λάθος να κάνετε εορτασμούς σε Χίο, Σάμο, Οινούσσες (βίντεο)

Σε νέες δηλώσεις κατά της Ελλάδας προέβη την Κυριακή ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, κάνοντας και πάλι λόγο για αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου.

«Η Συνθήκη της Λωζάννης λέει: “Υπάρχουν 23 νησιά, δεν μπορούν να στρατιωτικοποιηθούν”. Τα 16 από αυτά έχουν στρατιωτικοποιηθεί. Όταν το λέμε αυτό, εκείνοι λένε ότι “μας απείλησαν”», ανέφερε ο Ακάρ.

«Τα στρατιωτικοποιήσατε, κάνατε λάθος. Μετά σηκώνονται και το λένε πρόκληση. Κάνουν τελετές εορτασμών στη Χίο, στη Σάμο, στις Οινούσσες, μέσα στο ‘στόμα’ μας. Αυτό είναι πρόκληση. Αν αυτά δεν είναι πρόκληση, τι είναι;»…

«Ούτε στην ιστορία – ούτε σήμερα, δεν υπάρχει οποιοδήποτε νησί με 6 μίλια χωρικών υδάτων και 10 μίλια εναέριου χώρου. Το πρότυπο κολύμβησης της Στρατιωτικής Σχολής είναι 2 χιλιάδες μέτρα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «το Καστελλόριζο βρίσκεται σε απόσταση 1950 μέτρων. Είναι τόσο κοντινό μέρος. Θέλουν μια θαλάσσια δικαιοδοσία 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων γι΄ αυτό το νησί των 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Από την άλλη, εργάζονται για νέες συμμαχίες. Είμαστε ήδη σε συμμαχία, τι ψάχνετε;».

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας για τα Rafale, ο Ακάρ δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ρώτησα εάν τα πολεμικά αεροσκάφη Rafale που αγόρασε η Ελλάδα από τη Γαλλία θα ήταν πρόβλημα για την Τουρκία και εάν η ισορροπία στο Αιγαίο θα άλλαζε υπέρ της Ελλάδας:

«Υπάρχει ένας ενθουσιασμός για οπλισμό στην Ελλάδα με την ενθάρρυνση κάποιων χωρών (…) Εμείς ακολουθούμε τη δουλειά μας. Αλλά πάντα λέμε ότι αυτές είναι μάταιες προσπάθειες», είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Διαβάστε Επίσης

Φιλάργυρος – Αίσωπος

253. ΦΙΛΑΡΓΥΡΟΣ [253.1] φιλάργυρός τις τὴν οὐσίαν ἐξαργυρισάμενος