«Περισσότεροι από 160 άνθρωποι διασώθηκαν από το Ελληνικό Λιμενικό με τη συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και εμπορικών πλοίων και ιδιωτικών σκαφών», σημειώνει και συνεχίζει: «Είναι αξιέπαινες οι προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων, προκειμένου να οδηγηθούν σε ασφαλές μέρος οι επιζώντες».
«Είναι πραγματικά οδυνηρό το γεγονός ότι πρόσφυγες και μετανάστες αναγκάζονται να εμπιστευτούν τις ζωές τους σε αδίστακτους διακινητές, εξαιτίας της απόγνωσής τους και της απουσίας ασφαλών οδών. Χρειάζεται πιο αποφασιστική δράση, προκειμένου να αναχαιτιστούν τα δίκτυα των διακινητών και να σταματήσουν όσοι εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία και απελπισία. Είναι αποκαρδιωτικό να βλέπουμε να επαναλαμβάνονται τέτοιες τραγωδίες, που μπορούν να αποφευχθούν. Δεν θα πρέπει να συνηθίσουμε στην εικόνα των πτωμάτων, που ανασύρονται από τη θάλασσα», δήλωσε η αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Μαρία-Κλάρα Μάρτιν.
«Στο πρώτο ναυάγιο, που έλαβε χώρα στα ανοιχτά της Φολεγάνδρου, στις 21 Δεκεμβρίου, 13 άνθρωποι διασώθηκαν και οι σωροί τριών ανδρών ανασύρθηκαν από τη θάλασσα. Ένας από τους επιζώντες ανέφερε στο Λιμενικό ότι μπορεί να ήταν ακόμα και 50 άτομα μέσα στο σκάφος, που τούς μετέφερε, χωρίς σωστικό εξοπλισμό. Το δεύτερο ναυάγιο, βόρεια των Αντικυθήρων, οδήγησε στην απώλεια 11 ανθρώπινων ζωών, ενώ 88 άνθρωποι διασώθηκαν. Επιπλέον, την παραμονή των Χριστουγέννων, ένα σκάφος που μετέφερε τουλάχιστον 80 επιβαίνοντες βυθίστηκε κοντά στην Πάρο, στοιχίζοντας τις ζωές 17 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ένα βρέφος. Εξήντα τρεις άνθρωποι διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στην Πάρο, όπου οι τοπικές αρχές και οι κάτοικοι του νησιού έσπευσαν να βοηθήσουν με κουβέρτες, τρόφιμα και ρούχα», σημειώνει η Ύπατη Αρμοστεία.
Η Ύπατη Αρμοστεία εκτιμά ότι φέτος από τον Ιανουάριο έως τα τέλη Νοεμβρίου, περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται στη θάλασσα στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη, μέσω της θαλάσσιας οδού της Μεσογείου και της βορειοδυτικής Αφρικής.