Οι Τουρκοκύπριοι απορρίπτουν την τουρκική λίρα 

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν σε ποσοστό 63,79% ευρώ – Απορρίπτουν την τουρκική λίρα και αναζητούν εργασία στα ελεύθερα εδάφηΠερίπου το 63,79% των Τουρκοκυπρίων υποστηρίζει τη μετάβαση στο ευρώ εν μέσω της κατάρρευσης της τουρκικής λίρας και του ραγδαίου πληθωρισμού, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Κέντρου Μελετών Μετανάστευσης, Ταυτότητας και Δικαιωμάτων (CMRIS), που εδρεύει στη Λευκωσία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας BirGün.

Η συνολική άνοδος των τιμών λόγω των διακυμάνσεων της αξίας της τουρκικής λίρας επηρεάζει τις εισαγωγές, τα δάνεια των Τουρκοκυπρίων, καθώς και τις δαπάνες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς αναπροσαρμόζονται με τη λίρα στερλίνα, το ευρώ και το δολάριο ΗΠΑ.

Η πτώση της τουρκικής λίρας οδήγησε σε εκτίναξη του πληθωρισμού, στα τρόφιμα.

Το ποσοστό πληθωρισμού για τα τρόφιμα έφτασε στο 37,4%, τον Σεπτέμβριο του 2021.

Οι τοπικοί οικονομολόγοι τάσσονται εδώ και καιρό υπέρ της υιοθέτησης του ευρώ, αν και οι πολιτικοί τείνουν να αντιτίθενται.

«Το μόνο εμπόδιο για την υιοθέτηση του ευρώ είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης εκ μέρους των πολιτικών μας να μεταφέρουν ένα μήνυμα στην Τουρκία», δήλωσε ο Μουσταφά Μπεσίμ, «Καθηγητής Οικονομικών» στο «Πανεπιστήμιο» της Ανατολικής Μεσογείου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

«Αυτό το σακάκι δεν μας ταιριάζει. Αυτό το μήνυμα πρέπει να μεταδοθεί στην Τουρκία.

»Η τουρκική οικονομία έχει την ικανότητα να αντέξει την υποτίμηση της λίρας.

»Αυτό δεν ισχύει για τη μικρή μας οικονομία», προειδοποίησε.

Τους τελευταίους μήνες, μια οικονομική κρίση έχει πλήξει την κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο.

Οι Τουρκοκύπριοι έχουν υποστεί ελλείψεις σε ορισμένα βασικά αγαθά καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού έχουν καταρρεύσει και πολλοί από αυτούς έχουν αρχίσει να αναζητούν ευκαιρίες εργασίας, στο ελεύθερο νότιο τμήμα του νησιού.

Διαβάστε Επίσης

Φιλάργυρος – Αίσωπος

253. ΦΙΛΑΡΓΥΡΟΣ [253.1] φιλάργυρός τις τὴν οὐσίαν ἐξαργυρισάμενος