Αφιέρωμα ελληνικής μουσικής, στη Φιλαρμονική του Παρισιού

- in ΠΑΡΑΔΟΣΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Petroloukas Chalkias & Vasilis Kostas
Ένα ελληνικό μουσικό τριήμερο στο Παρίσι, με ηπειρώτικη και κρητική παραδοσιακή μουσική αλλά και μουσική Ελλήνων της διασποράς, επιφυλάσσει στο κοινό η Φιλαρμονική του Παρισιού ( La Philharmonie de Paris), με τρεις συναυλίες με κορυφαίους «πρεσβευτές» της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, από σήμερα έως και τις 12 Δεκεμβρίου.

Το αφιέρωμα ανοίγει στις 10/12 ο ζωντανός θρύλος του κλαρίνου Πετρολούκας Χαλκιάς και ο δεξιοτέχνης του λαούτου Βασίλης Κώστας, σε έναν εντυπωσιακό μουσικό διάλογο. Την «Ψυχή της Ηπείρου» διαδέχεται στο δεύτερο μέρος της συναυλίας η κρητική μουσική παράδοση, με το Κρητικό Κουαρτέτο του Στέλιου Πετράκη στη λύρα, τον Πέτρο Παπαγεωργίου στα κρουστά, τον Θανάση Βόλλα στο λαούτο και τον Κώστα Τζήμα στο τραγούδι.

Το «Κρητικό Κουαρτέτο» στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης το Νοέμβρη του 2018 — Φωτ.: Pete Checchia / Carnegie Hall

«Διαπιστώνω ότι όλο το ενδιαφέρον στη Γαλλία, στράφηκε στη μουσική της Μέσης Ανατολής, της Ινδίας, του Μαγκρέμπ και τελικά, η Ελλάδα είναι η μεγάλη λησμονημένη σ’ αυτή την ιστορία» παρατηρεί ο Αλαίν Βεμπέρ, διοργανωτής του αφιερώματος, σκηνογράφος και καλλιτεχνικός διευθυντής σε πολλά φεστιβάλ, στον αραβικό κόσμο. «Κάπου υπάρχει μια ματιά φολκλορική της Ελλάδας, ενώ είναι μια χώρα με ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά», προσθέτει. Ο ίδιος, υπογράφει τα σκηνικά της συναυλίας του δεξιοτέχνη ουτίστα και ταλαντούχου συνθέτη Κυριάκου Καλαϊτζίδη, ο οποίος μαζί με το μουσικό σχήμα του «Εν Χορδαίς» θα ερμηνεύσει στις 11/12 την «Εξορία» (Exil) με αντιπροσωπευτική ελληνική παραδοσιακή μουσική, μεταξύ Δύσης και Ανατολής, μια εξαίρετη δουλειά που ο ίδιος τή χαρακτηρίζει «περισσότερο ως μια ψυχική κατάσταση, ένα εσωτερικό ταξίδι με κοινό παρανομαστή τη βυζαντινή μουσική κληρονομιά της περιοχής». Θα ερμηνεύσουν επίσης ρεμπέτικα της ξενιτιάς και της μετανάστευσης, ενώ η συναυλία θα ολοκληρωθεί με τη Μαρία Φαραντούρη στο ‘Ασμα Ασμάτων του Μίκη Θεοδωράκη, από το Μαουτχάουζεν του Ιάκωβου Καμπανέλη.

Στις 11/12 επίσης, θα πραγματοποιηθεί συναυλία του γαλλικού κουαρτέτου Quatuor Béla σε έργα Ιάνη Ξενάκη, Γιώργου Απέργη και της νέας συνθέτριας Γεωργίας Κουμαρά.

Τέλος, στις 12/12, οι επισκέπτες της Φιλαρμονικής του Παρισιού μπορούν το πρωί να μυηθούν στην τέχνη της βυζαντινής ψαλμωδίας, συμμετέχοντας στον ψαλμό Κύριε Ελέησον υπό τον Δημήτριο Κ. Μπαλαγεώργο. Το μεσημέρι, στο πλαίσιο των “Αντιστασιακών φωνών” οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν ποίηση του Παλαμά και του Σολωμού από τη μουσικό και ερμηνεύτρια, μόνιμη κάτοικο Παρισιού, Κατερίνα Φωτεινάκη. Το βράδυ, η ορχήστρα Pasdeloup, η αρχαιότερη του Παρισιού, υπό την διεύθυνση της Ελένης Παπακυριακού και της Μόνικα Βολίνσκα, θα ερμηνεύσει έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου εμπνευσμένα από την «μυθική Ελλάδα», όπως είναι και ο τίτλος της βραδιάς στη Φιλαρμονική του Παρισιού.

ΑΜΠΕ

Διαβάστε Επίσης

Φιλάργυρος – Αίσωπος

253. ΦΙΛΑΡΓΥΡΟΣ [253.1] φιλάργυρός τις τὴν οὐσίαν ἐξαργυρισάμενος