Χρειάζεται ο Θεός μεσάζοντες;

- in EDITORIAL, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λέγεται ότι, κάποτε, ο Βούδας πήγε σ’ ένα χωριό, που βρισκόταν κοντά σ’ ένα μοναστήρι. Πολύς κόσμος τόν πλησίαζε και τόν ρωτούσε για ποιο λόγο δεν τού άρεσαν οι μοναχοί και οι θρησκείες.
Λένε πως ο Βούδας απάντησε ότι δεν καταλάβαινε τον ρόλο των μοναχών και το νόημα των θρησκειών.
Μια μέρα, έρχονται να τον δουν μερικοί μοναχοί μ’ ένα καλάθι γεμάτο φρούτα, ένα στεφάνι από λουλούδια και τους σεβάσμιους χαιρετισμούς του ηγούμενου του μοναστηριού.
“Ακούσαμε τα λόγια σου”, τού λέει ένας μοναχός, “και ήρθαμε να σού εξηγήσουμε ότι εμείς είμαστε κάτι σαν μεσάζοντες μεταξύ Θεού και ανθρώπων… και τό ξέρουμε.”
Ακούγοντας αυτό το σχόλιο, ρωτάει ο Βούδας:
“Χρειάζεται ο Θεός μεσάζοντες; Μήπως δεν είναι παρών σε κάθε άνθρωπο και κάθε τόπο;”.
Ο μοναχός τότε τού εξηγεί:
“Όχι, δεν χρειάζεται ο Θεός μεσάζοντες, οι άνθρωποι όμως πρέπει να τόν ανακαλύψουν. Ο μεγάλος μας δάσκαλος μάς λέει ότι εμείς απλώς πουλάμε νερό στην όχθη του ποταμού, με την ελπίδα μια μέρα να καταλάβουν οι άνθρωποι ότι μπορούν και μόνοι τους να πάρουν νερό από το ποτάμι”.
Ο Βούδας βάζει τα γέλια…
Οι μοναχοί τόν ρωτάνε πού βρίσκει το αστείο σ’ αυτόν τον συλλογισμό.
“Λέτε, δηλαδή, ότι κάνετε με τόσο ζήλο μια προσωρινή δουλειά περιμένοντας τη στιγμή, που δεν θα είναι πια αναγκαία, αντί να παραδεχτείτε ότι, αν δεν ήσαστε εκεί να πουλάτε νερό, θα έπαιρνε πολύ λιγότερο χρόνο στους ανθρώπους, ώσπου να καταλάβουν ότι μπορούν και μόνοι τους”.

Διαβάστε Επίσης

Πρόβλεψη για πόλεμο ΗΠΑ – Τουρκίας από τον Μεσούτ Χακί Τζασίν

Ο σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μεσούτ Χακί