Τσαβούσογλου: «Περαστικά… Ενημερώστε μας, αν χρειάζεστε υποστήριξη»

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην εφημερίδα «Σαμπάχ», δημοσιεύονται οι δηλώσεις στις οποίες προέβη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δημοσιογράφο της εφημερίδας από το αεροπλάνο, ταξιδεύοντας από την Αττάλεια προς την Άγκυρα, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το θέμα των πυρκαγιών.

Σε ερώτηση τι έκανε η Δύση όσον αφορά τις πυρκαγιές στην Τουρκία και ποιος επικοινώνησε, προσφέροντας συνδρομή, ο Τσαβούσογλου, απάντησε πως «τηλεφώνησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών… Μάς ευχήθηκε “περαστικά” και είπε “ενημερώστε μας αν χρειάζεστε υποστήριξη”. Επιτρέψτε μου να σάς δώσω λεπτομέρειες για την Ελλάδα. Όταν ρωτήσαμε τα κράτη μέλη της ΕΕ πώς μπορούν να βοηθήσουν την Τουρκία, ο ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας τηλεφώνησε στον πρέσβη μας στην Αθήνα και είπε “έχουμε κι εμείς φωτιές, γι’ αυτό δεν μπορούμε να στείλουμε αεροπλάνα και ελικόπτερα”».

Τέλος, ανέφερε ότι και ο ίδιος τηλεφώνησε στην Ελλάδα, λέγοντας «Περαστικά ! Θα είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο, όταν σβήσουν εντελώς οι φωτιές, στη χώρα μας».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ήρθαν μηνύματα και από άλλες χώρες.

«Τηλεφώνησε ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ. Ρωτήσαμε τί μπορούν να δώσουν και είπαν: ‘Επικοινωνήστε μαζί μας, για να συντονίσουμε τη βοήθεια με τα κράτη-μέλη της ΕΕ’. Μετά, υποβάλαμε αίτημα και είπαμε, ‘Χρειαζόμαστε αεροπλάνα και ελικόπτερα’. Τέσσερις χώρες ενημέρωσαν την ΕΕ ότι μπορούν να βοηθήσουν την Τουρκία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Κροατία και η Ρουμανία. Η Ισπανία έστειλε δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα η Κροατία. Η Γαλλία δήλωσε ότι δεν θα είναι σε θέση να παράσχει τέτοια βοήθεια ‘λόγω πιθανών πυρκαγιών και κινδύνων στην περιοχή της’. Από τη Γερμανία, ήρθε η πληροφορία ότι μπορούν να παράσχουν δύο ελικόπτερα. Τα εν λόγω ελικόπτερα, τελικά, δεν εστάλησαν», καθώς, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, «είπαν ότι έγιναν πλημμύρες στη Γερμανία και ότι τα ελικόπτερα πετούν, στην περιοχή της καταστροφής».


Διαβάστε Επίσης

Πρόβλεψη για πόλεμο ΗΠΑ – Τουρκίας από τον Μεσούτ Χακί Τζασίν

Ο σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μεσούτ Χακί