Γερμανία: Αυξάνεται η αντιδημοτικότητα Λάσετ

- in ΔΙΕΘΝΗ
Γερμανία: Μεγεθύνεται η προσωπική αντιδημοτικότητα του Λάσετ

Ο Άρμιν Λάσετ χάνει έδαφος στην κούρσ,α για να γίνει ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας, καθώς η προσωπική αντιδημοτικότητά του μοιάζει να μεγεθύνεται, υποδεικνύει κυριακάτικη δημοσκόπηση.

Στην υποθετική περίπτωση, που η εκλογή καγκελαρίου γινόταν απευθείας, ο υποψήφιος της συντηρητικής Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) της απερχόμενης καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ θα λάμβανε μόλις το 13% των ψήφων, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου INSA, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Bild am Sonntag.

Το ποσοστό του κ. Λάσετ υποχωρεί, κατά 2 εκατοστιαίες μονάδες, σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα. Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για την καγκελαρία, ο Όλαφ Σολτς, καταγράφει άνοδο μιας εκατοστιαίας μονάδας στην κυλιόμενη δημοσκόπηση· συγκεντρώνει το 22%.

Η Ανναλένα Μπέρμποκ, η υποψήφια των Πρασίνων, θα λάμβανε το 13% των ψήφων, ποσοστό ίσο με αυτό του κ. Λάσετ, πάντα κατά τη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στο κυριακάτικο φύλλο της Μπιλτ.

Άλλες δημοσκοπήσεις φέρουν επίσης τον κ. Σολτς να βρίσκεται μπροστά από τον κ. Λάσετ, στο υποθετικό ερώτημα της απευθείας εκλογής καγκελαρίου, ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με έρευνα που μεταδόθηκε από το δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, το 34% απάντησε πως θα «προτιμούσε» να αναλάβει καγκελάριος ο κ. Σολτς (+6% σε δύο εβδομάδες), το 29% ο κ. Λάσετ (–8%) και το 20% η κυρία Μπέρμποκ (+2%).

Αλλά φυσικά ο/η καγκελάριος της Γερμανίας δεν εκλέγεται άμεσα.

Και, σε ό,τι αφορά τα κόμματα, η δημοσκόπηση του INSA παρουσιάζει εικόνα πρακτικά αμετάβλητη από αυτή της περασμένης εβδομάδας.

Η μείζων παράταξη της συμπολίτευσης, η συμμαχία των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CDU/CSU), παραμένει στην πρώτη θέση με το 27%, οι Πράσινοι καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση με το 18%, το SPD έρχεται τρίτο με το 17% το φίλα προσκείμενο στις επιχειρήσεις κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) τέταρτο με το 13%, η ακροδεξιά παράταξη Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) βρίσκεται στην πέμπτη θέση με το 11%.

Οι δημοσκοπήσεις γενικά προοιωνίζονται αβεβαιότητα, έστω κι αν αντανακλούν απλά μια στιγμή στην προεκλογική εκστρατεία, δεν επιτρέπουν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις, για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου.

Έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία, η κ.Μέρκελ δεν είναι υποψήφια.

Διαβάστε Επίσης

Πρόβλεψη για πόλεμο ΗΠΑ – Τουρκίας από τον Μεσούτ Χακί Τζασίν

Ο σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μεσούτ Χακί