Ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, για τα Βαρώσια

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αναμένεται ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών

Τη βαθιά ανησυχία του ΟΗΕ για τον αρνητικό αντίκτυπο, που θα έχουν οι πρόσφατες εξελίξεις στα Βαρώσια, στις συνομιλίες διευθέτησης του Κυπριακού εξέφρασε η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Η ειδική αντιπρόσωπος ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις δύο εκθέσεις του Αντόνιο Γκουτέρες («ΟΥΝΦΙΚΥΠ» και «Καλές Υπηρεσίες»), καθώς και για τα νέα δεδομένα, που έχουν προκύψει στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Όπως σημείωσε η κ. Σπέχαρ, «το Συμβούλιο Ασφαλείας ακόμη διαβουλεύεται στο θέμα των Βαρωσίων και η Γραμματεία θα κάνει περαιτέρω ανακοίνωση, σύντομα. Υπενθύμισα στο Συμβούλιο ότι ο ΓΓ έχει συστηματικά καλέσει τα μέρη να αποφύγουν οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες, που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις και να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες για συνέχιση του διαλόγου, σε αναζήτηση κοινού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων των Βαρωσίων».

Υπενθυμίζεται πως τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν από τα Κατεχόμενα καταδίκασαν σειρά χωρών, μελών και μη του ΣΑ του ΟΗΕ, μεταξύ των οποίων η ΗΠΑ, η ΕΕ, η Βρετανία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος κ.α.

Σε «διπλωματικό πυρετό», η Αθήνα και η Λευκωσία, οι οποίες συντονίζουν την αντίδρασή τους, στα διεθνή φόρα.

Διαβάστε Επίσης

Συρία: Τούρκοι στρατιώτες σκότωσαν 4 μέλη οικογένειας, εκ των οποίων 3 παιδιά…

Τέσσερα μέλη της ίδιας οικογένειας σκοτώθηκαν σήμερα σε