O Ερντογάν προκαλεί…!

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νέο παραλήρημα από τον Ερντογάν: Τεντώνει το σχοινί με Βαρώσια, προκαλεί με διχοτόμηση

Σε προκλητικές απόψεις και δηλώσεων προχώρησε και χθες (δεύτερη ημέρα της παρουσίας του στην κατεχόμενη Κύπρο) ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ «άνοιξε τη βεντάλια» των παράλογων ισχυρισμών του, για πολλά επιμέρους σημεία του μείζονος εθνικού ζητήματος.

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Επανέλαβε ότι η μέχρι σήμερα επιλογή για διζωνική-δικοινοτική επίλυση του Κυπριακού δεν υφίσταται πλέον, ενώ για πολλοστή φορά τόνισε ότι «δεν υπάρχει βόρεια και νότια Κύπρος», οπότε το κατοχικό καθεστώς θα συμμετέχει στην όποια μελλοντική ειρηνευτική διαδικασία του ΟΗΕ, ως «ανεξάρτητη οντότητα». Χαρακτηριστικά και με αλαζονικό ύφος είπε ότι «η θέση μας δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει πλέον όχι με τα 47 χρόνια, αλλά ούτε με τα 147 ή τα 247», ενώ δεν παρέλειψε τις αιχμηρές ιστορικές αναδρομές, υποστηρίζοντας με θράσος ότι «κάποιοι Ελληνοκύπριοι σήμερα επιδιώκουν σφαγές όπως το 1974».΄

Αδιαφορία για τα ψηφίσματα

Ο Ερντογάν και ο ηγέτης των Κατεχομένων Ερσίν Τατάρ προχώρησαν σε ένα σταδιακό άνοιγμα της τάξης του 3,5% της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων/Αμμοχώστου, αδιαφορώντας για τα ψηφίσματα του ΣΑ/ΟΗΕ και τις διάφορες εκκλήσεις γνωστών διεθνών φορέων (πρόκειται για περιοχή ανατολικά του πρώην Β’ Γυμνασίου Αμμοχώστου και του χώρου μεταξύ Αγίας Αικατερίνης και Αγίας Ζώνης), ενώ παράλληλα είπε ότι ο οποιοσδήποτε Ελληνοκύπριος μπορεί να υποβάλει αίτηση στην Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας της «τδβκ», για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων, ανταλλαγές, επιστροφές κ.λπ. -εφόσον είχε περιουσία εκεί πριν από τον Αύγουστο του 1974-ενώ η «κυβέρνηση» των Κατεχομένων και ο διοικητής της τουρκικής στρατιωτικής δύναμης του Αττίλα στη νήσο έχουν αποχαρακτηρίσει ήδη τη συγκεκριμένη περιοχή, που δεν είναι πλέον στρατιωτική.

Προφανώς, οι αιτούντες (που είχαν ιδιοκτησιακό καθεστώς τότε) στην Επιτροπή (υπάρχουν ήδη διάφοροι Αμμοχωστιανοί) θα τελούν υπό την τουρκοκυπριακή διοίκηση (με άλλα λόγια, θα αποδέχονται την παρουσία του κατακτητή, που επί 47 χρόνια παραμένει αμετακίνητος στις θέσεις του).

Εμπρηστικές αναφορές

Συνεχίζοντας από την κατεχόμενη πλευρά της Λευκωσίας το μπαράζ των εμπρηστικών λεκτικών αναφορών του, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η Ε.Ε. δεν είναι ειλικρινής με τους Τουρκοκυπρίους, αφού τούς είχε υποσχεθεί βοήθεια που δεν έλαβαν, ενώ τήν επέκρινε, λέγοντας ότι «δεν θα μάς πούνε τι θα κάνουμε, αφού εμείς εντολές δεν παίρνουμε» και συνεχάρη (!) τον Τατάρ για την ενέργειά του στα Βαρώσια, τονίζοντας ότι «δεν θα υπάρχει πλέον ομηρία και θα αρχίσει πάλι να κυλάει η ζωή εκεί».

Στη διάρκεια της στρατιωτικής «παρέλασης της ντροπής» στη Λευκωσία, πάνω από περιοχές των Κατεχομένων πέταξαν τουρκικά αεροσκάφη (Εγκώμη κ.ά.), καθώς και επανδρωμένα αεροσκάφη, παραβιάζοντας το FIR Λευκωσίας.

Μέσω τηλεδιάσκεψης εγκαινίασε τη βόρεια περιφερειακή οδό της Λευκωσίας, τα κέντρα ψηφιακών υποδομών, το αναστηλωμένο τζαμί του Μπιλάλ Αγά στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, το άνοιγμα του πάρκου αναψυχής, καθώς και το ναυτικό μουσείο -Μνημείο Ειρήνης και Ελευθερίας(!) στον κόλπο Γιαβούζ στην Κερύνεια (τιμώντας το πρώτο πλοίο της απόβασης του 1974).

Οσον αφορά τα ζητήματα της Ανατολική Μεσόγειου, τόνισε πως η Αγκυρα θα προστατεύσει τα δικαιώματα της Τουρκίας, ως και των Τουρκοκυπρίων.

Συγκεκριμένα, είπε ότι «εμείς κάναμε πρόταση για τη σύγκληση μιας Διάσκεψης της Ανατολικής Μεσογείου με όλα τα ενδιαφερόμενα κράτη και η συγκεκριμένη πρόταση είναι ακόμη στο τραπέζι…».

«Αυτοί που κάνουν τα στραβά μάτια είναι αυτοί, που κλιμακώνουν την ένταση. Αφήνω την απόφαση για το ποιος πραγματοποίησε μονομερείς δραστηριότητες και ποιος αύξησε την ένταση στη συνείδηση της διεθνούς κοινότητας» και τόνισε επαναλαμβάνοντας πως Τουρκία και ψευδοκράτος θα κάνουν όσα μπορούν για υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Επιπλέον, αναφέρθηκε σε ορισμένους κύκλους που ενοχλήθηκαν από την παρουσία του στα Κατεχόμενα και είναι πάντα εχθρικοί, απέναντι στην Τουρκία. Σε αυτό το πλαίσιο, φωτογράφισε τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τίτλο «Η ενίσχυση των σχέσεων ΗΠΑ – Κύπρου στη σκιά της τουρκικής αδιαλλαξίας», όπου παρεμβάσεις έκαναν ο ΄Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ομοσπονδιακής Βουλής Γκρέγκορι Μικς, ο διευθύνων σύμβουλος της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής Ντέιβιντ Χάρις, κ.ά.

ΑΥΣΤΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ – ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

«Απειλές τέλος, Κύπρος ενωμένη»

Στη Λευκωσία, θα συνέλθει σήμερα υπό τον Νίκο Αναστασιάδη σε πλήρη σύνθεση το Εθνικό Συμβούλιο, ενώ χθες αποφασίστηκαν:

* Ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης να ενημερώσει τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ισπανό επίτροπο Ζοζέπ Μπορέλ.

* Ο ΥΠΕΞ να αποστείλει ενημερωτική επιστολή προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προς ενημέρωση για τις ερντογανικές εξαγγελίες, εν όψει και της συζήτησης που πραγματοποιείται σήμερα σε σχέση με τις πρόσφατες εκθέσεις του γ.γ.

* Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε χθες για τις νέες εξαγγελίες τους πρέσβεις των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

*. Επίσης, χθες, ο ΥΠΕΞ προέβη σε ενημέρωση προς τους πρέσβεις των 26 κρατών-μελών της Ε.Ε., που είναι διαπιστευμένοι στη Λευκωσία.

Στην Αθήνα σε μήνυμά του και σε αυστηρό τόνο ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης με αφορμή τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής το 1974 μεταξύ άλλων είπε ότι:

«Είναι καιρός η Τουρκία να εγκαταλείψει τον αδιέξοδο δρόμο των απειλών κατά της Κύπρου, αλλά και των ίδιων των Τουρκοκυπρίων», ενώ παράλληλα τόνισε ότι 47 χρόνια απ’ την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τα τετελεσμένα του αίματος απορρίπτονται από τον πολιτισμένο κόσμο και προσθέτει ότι το μήνυμα μιας δίκαιης λύσης, με το νησί ενωμένο και χωρίς στρατό κατοχής, παραμένει ισχυρό, ανθεκτικό και απόλυτα ενεργό.

Επεσήμανε ότι η Κύπρος έχει την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδος και κινείται στους δρόμους του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου , των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ως και των αξιών του 21ου αιώνα.

Τέλος, ανακοίνωση εξέδωσε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών (ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στη Λευκωσία), που μεταξύ άλλων τονίζει:

«Με τη συμπλήρωση σήμερα 47 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, που οδήγησε στην παράνομη κατοχή άνω του ενός τρίτου της νήσου, αποτίουμε φόρο τιμής σε όσους αντιστάθηκαν στον εισβολέα και ιδιαίτερα, στους πεσόντες. Σύσσωμος ο Ελληνισμός συνεχίζει να ζει με το δράμα των χιλιάδων αγνοουμένων, εκτοπισμένων και εγκλωβισμένων στην Κύπρο.

Η Ελλάδα σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία εργάζεται για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, λύση που θα βασίζεται στις σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Μια Κύπρος ενωμένη στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας.

Η Τουρκία οφείλει να σταματήσει άμεσα την προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά και να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο».

*Αθανάσιος Ε. Δρούγος/Διεθνολόγος – Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Διαβάστε Επίσης

Συρία: Τούρκοι στρατιώτες σκότωσαν 4 μέλη οικογένειας, εκ των οποίων 3 παιδιά…

Τέσσερα μέλη της ίδιας οικογένειας σκοτώθηκαν σήμερα σε