ΗΠΑ προς Ερντογάν, για τα Βαρώσια

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Χαστούκι» των ΗΠΑ σε Ερντογάν για τα Βαρώσια

Έντονη είναι η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν από τα Κατεχόμενα για άνοιγμα μέρους της περίκλειστης Αμμοχώστου, κατά παραβίαση των Διεθνών Συνθηκών.

Η υποψήφια βοηθός Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κάρεν Ντόνφριντ τόνισε ότι οι κινήσεις των Τουρκοκυπρίων και του Ερντογάν είναι προκλητικές και αποτελούν εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια διαπραγμάτευσης για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, προσθέτοντας επίσης ότι οι κινήσεις αυτές, είναι ασυμβίβαστες με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στις ΗΠΑ, Κατερίνα Σώκου, η κα. Ντόνφριντ δεσμεύθηκε στον Μπομπ Μενέντεζ, γερουσιαστή και πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας ότι θα εργαστεί με το Κογκρέσο, για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και διαβεβαίωσε ότι όσο η Τουρκία έχει στην κατοχή της το ρωσικό σύστημα S-400, θα διατηρηθούν οι κυρώσεις σε βάρος της.

Σε αντίστοιχο αυστηρό ύφος, σχολίασε τις ανακοινώσεις Ερντογάν ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τη μονομερή απόφαση των Τουρκοκυπρίων με τη στήριξη της Τουρκίας και τόνισε ότι είναι ασυμβίβαστη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η θέση μας δεν άλλαξε: τυχόν περαιτέρω βήματα προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν προκλητικά και αντιπαραγωγικά, για την επανάληψη των συνομιλιών για διευθέτηση», σχολίασε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ. Επίσης επανέλαβε τη δέσμευση της διοίκησης Μπάιντεν στην εξασφάλιση σταθερότητας, στην Ανατολική Μεσόγειο, στηρίζοντας όλες τις προσπάθειες, για την αποκλιμάκωση των εντάσεων με διάλογο και σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Το κλίμα στην Τουρκία, μετά τις ανακοινώσεις Ερντογάν στα Κατεχόμενα

Μετά τις ανακοινώσεις Ερντογάν από τα Κατεχόμενα, στην Τουρκία επικρατεί ικανοποίηση, αλλά και προβληματισμός για τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν κυρίως από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, όπως εξηγεί ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στη χώρα, Μανώλης Κωστίδης. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι στόχος του Ερντογάν είναι μέσω αυτής της μονομερούς και προκλητικής ενέργειας είναι να δημιουργήσει τετελεσμένα ενόψει οποιασδήποτε πιθανής διαπραγμάτευσης, για το Κυπριακό.

«H ζωή στην Αμμόχωστο θα ξεκινήσει και πάλι. Με σεβασμό στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες και στην Αμμόχωστο θα ανοίξουν οι πύλες για μια νέα εποχή, που θα είναι προς το όφελος όλων.

»Το ότι ξεκινάει αυτό το άνοιγμα σε μια περιοχή που αντιστοιχεί στο 3.5% της περιοχής της Αμμοχώστου δείχνει πως οι τουρκοκυπριακές Αρχές ασχολούνται με το θέμα, με μεγάλη ευαισθησία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν, ανήμερα της μαύρης επετείου της εισβολής, στην Κύπρο.

Διαβάστε Επίσης

Συρία: Τούρκοι στρατιώτες σκότωσαν 4 μέλη οικογένειας, εκ των οποίων 3 παιδιά…

Τέσσερα μέλη της ίδιας οικογένειας σκοτώθηκαν σήμερα σε