Αναστασιάδης: Η Αμμόχωστος ανήκει στους νόμιμους ιδιοκτήτες και κατοίκους της !

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης
Αναστασιάδης: Η Αμμόχωστος ανήκει στους νόμιμους ιδιοκτήτες και κατοίκους της

Αν η πραγματική έγνοια, όπως ισχυρίζεται, του Τούρκου Προέδρου ή της τουρκοκυπριακής ηγεσίας ήταν να επιστρέψει τις περιουσίες στους νόμιμους ιδιοκτήτες, τους Αμμοχωστιανούς, θα έπρεπε να εφαρμόσει τα Ψηφίσματα 550 και 789, με την παράδοση της πόλης στα Ηνωμένα Έθνη, που κατά αυτό τον τρόπο θα επιτρεπόταν στους δικαιούχους να επιστρέψουν στις περιουσίες τους κάτω από συνθήκες ασφάλειας, ανέφερε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Προεδρικό Μέγαρο, για την επέτειο της τουρκικής εισβολής, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι «οι σημερινές εξαγγελίες του Τούρκου Προέδρου δεν είναι παρά πάρα ένα έμπρακτο βήμα, για πολλοστή φορά, παραβίασης των Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

»Μια απόπειρα που θέλει να κάνει εργαλείο τον ανθρώπινο πόνο και να προκαλέσει -έτσι ελπίζει- ένα διχασμό μεταξύ των Ελληνοκυπρίων, κάτι που δεν έχω αμφιβολία ότι δεν θα το επιτύχει, γιατί είμαι βέβαιος πως κανένας Βαρωσιώτης δεν θα ήθελε να γίνει συνεργός στους σχεδιασμούς και τους στόχους της Τουρκίας.

»Η Αμμόχωστος, ανήκε και θα ανήκει στους νόμιμους ιδιοκτήτες και κατοίκους της.

»Γι΄ αυτό και θέλω, με τον πιο έντονο τρόπο, να στείλω το μήνυμα προς τον κ. Ερντογάν και τους εδώ εκπροσώπους του:

»Δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές οι απαράδεκτες ενέργειες και αξιώσεις της Τουρκίας», σημειώνοντας ότι ήδη η Κυπριακή Δημοκρατία προέβη σε συγκεκριμένες ενέργειες μέσω τηλεφωνικής και γραπτής ενημέρωσης από τον υπουργό Εξωτερικών, για τις τουρκικές εξαγγελίες προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, με κατ’ ιδίαν ενημέρωση προς τους πρέσβεις των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και στους πρέσβεις των 26 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόσθετα, είπε, απεστάλη επιστολή προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενόψει της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί αύριο σε σχέση με τις πρόσφατες εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών, τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών και σημαντικούς άλλους -ανακοίνωση θα υπάρξει επί τούτου- ενώ την ίδια στιγμή, έχω συγκαλέσει για αύριο στις 11 το πρωί σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου, για ενημέρωση και λήψη αποφάσεων για τα ενδεικνυόμενα μέτρα, που πρέπει να ληφθούν.

«Δεν θέλω να επεκταθώ περαιτέρω στους άλλους αστήρικτους ισχυρισμούς του Τούρκου Προέδρου.

»Δεν θα ήθελα να σχολιάσω ιδέες που δεν οδηγούν στην επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής διευθέτησης ή λύσης του Κυπριακού, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την ιδιότητά της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους της ΕΕ.

»Αυτό που θέλω να επαναλάβω είναι πως επιδίωξη μας παραμένει η εξεύρεση μιας λύσης που θα οδηγεί σε ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος, ένα ευρωπαϊκό κράτος που θα σέβεται πλήρως τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα του συνόλου των πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

»Γι΄ αυτό και καλώ τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας να αντιληφθούν πως δεν είναι μόνο η τύχη των Ελληνοκυπρίων που απειλείται, ή τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων που απειλούνται αλλά και το δικό τους μέλλον», δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Διαβάστε Επίσης

Συρία: Τούρκοι στρατιώτες σκότωσαν 4 μέλη οικογένειας, εκ των οποίων 3 παιδιά…

Τέσσερα μέλη της ίδιας οικογένειας σκοτώθηκαν σήμερα σε