Η ιστορία έδειξε ότι όλα ήταν ένα ψέμα ! (Χ. Μπουκάϊ)

- in EDITORIAL, ΓΝΩΜΕΣ-ΑΠΟΨΕΙΣ

Φαίνεται ότι ζούμε σ’ έναν κόσμο όπου αγοράζουμε, αποκτούμε ένα σωρό πράγματα και μένουμε δεμένοι σ’ αυτά. Ζούμε σ’ έναν κόσμο, όπου, από τις αρχές του αιώνα, η βιομηχανική κοινωνία μας υποσχόταν κάτι που στην πραγματικότητα δεν θα μπορούσε ποτέ να πραγματοποιήσει, αλλά αυτό δεν μας το είπε κανείς. Μάς υποσχέθηκε ότι, αν μπορέσουμε να αγοράσουμε όλα όσα θέλουμε, τότε θα είμαστε καλά, δεν θα υποφέρουμε, και τα λοιπά… και τα λοιπά… Μάς ξεγέλασαν ! Μάς είπαν ψέματα! Καταλαβαίνεις; Ψέματα ! Η ιστορία έδειξε ότι όλα ήταν ένα ψέμα !

Ίσως έτσι, μέσω της συνειδητοποίησης πως όλοι μου οι δεσμοί είναι προσωρινοί, μπορέσω να δεχτώ και ορισμένα άλλα πράγματα, που είναι από τα δυσκολότερα να δεχτεί κανείς: Ότι δεν είμαι αιώνιος, ότι είναι ορισμένος ο χρόνος για το πέρασμά μου από αυτόν τον κόσμο, από τον τόπο αυτό, το συγκεκριμένο διάστημα.

Λένε πως ήταν κάποιος μια φορά που πήγε να επισκεφθεί ένα διάσημο ραβίνο, να τόν συμβουλευθεί, για κάποιο θρησκευτικό ζήτημα.
Μπαίνει στο σπίτι του ραβίνου και τό βλέπει τελείως άδειο. Υπήρχαν μόνο δυο σκαμνάκια, ένα στρώμα ριγμένο στο πάτωμα κι ένα απλό τραπεζάκι.
Ο επισκέπτης, αφού πήρε τις απαντήσεις, που ήθελε στο ζήτημα που τόν απασχολούσε, ρωτάει τον ραβίνο:
«Μέ συγχωρείτε, ραβίνε… Πού είναι τα έπιπλά σας;».
Ο ραβίνος τού λέει:
«Τα δικά σου πού είναι;».
Ο επισκέπτης τού απαντάει:
«Μα εγώ δεν είμαι από ‘δω, είμαι περαστικός από αυτήν την πόλη».
«Κι εγώ περαστικός είμαι…», τού λέει o ραβίνος.

Χόρχε Μπουκάϊ
Ο δρόμος των δακρύων
Εκδόσεις opera

Εικόνα: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals

Διαβάστε Επίσης

Συρία: Τούρκοι στρατιώτες σκότωσαν 4 μέλη οικογένειας, εκ των οποίων 3 παιδιά…

Τέσσερα μέλη της ίδιας οικογένειας σκοτώθηκαν σήμερα σε