Επίσκεψη Μητσοτάκη σήμερα, στην Αίγυπτο

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση με Φατάχ αλ Σίσι

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις Άγκυρας-Καΐρου, γεγονός που προκαλεί ντόμινο εξελίξεων σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο,δημιουργώντας ειδικό έδαφος για τις ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης ταξιδεύει σήμερα στην Αίγυπτο, όπου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός εξωτερικών της Αιγύπτου, Sameh Shoukry, έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα.

Όπως είπε ο Sameh Shoukry, «η Αίγυπτος εργάζεται για να διερευνήσει αν η Άγκυρα είναι έτοιμη να έχει σχέσεις με το Κάιρο στη σωστή βάση και σε συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο. Είναι αναγκαίο η Άγκυρα να απέχει από οτιδήποτε αποσταθεροποιεί την ασφάλεια της Αιγύπτου κάτι που είναι ιερό ζήτημα, για εμάς».

Στο επίκεντρο της επίσκεψης Μητσοτάκη, εκτός από τα θέματα της ανατολικής Μεσογείου, θα συζητηθούν και όσα είχαν ανοίξει στην προηγούμενη επίσκεψή του, όπως θέματα ενέργειας, οικονομίας και άμυνας.

Κ. Μητσοτάκης και Αλ Σίσι έχουν τακτικές επαφές και δεν κρύβουν ότι η οπτική τους για θέματα της περιοχής είναι κοινή, πάντα υπό το πρίσμα του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας. Παράδειγμα, η τριμερής συνεργασία Αθήνας, Λευκωσίας και Καΐρου, την οποία ο πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει θεμέλιο ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας, στην περιοχή μας.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Στις 12:00 (ώρα Ελλάδας) ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Abdel Fattah El-Sisi, στο Προεδρικό Μέγαρο Al-Ittihadiya, στο Κάιρο. Μετά το πέρας των επαφών οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις.

Στις 15:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Mostafa Madbouly, στο πρωθυπουργικό μέγαρο.

Στις 16:10 ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την κατοικία του Πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο, όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Αλεξάνδρεια.

Στις 18:45 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’, στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Ο Πρωθυπουργός στη συνέχεια θα επισκεφτεί το Εθνικό Μουσείο Αλεξανδρείας, τη Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας και το Ελληνικό Τετράγωνο Αλεξανδρείας όπου βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας, τα Ελληνικά Σχολεία και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος.

Ο Κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας.

Διαβάστε Επίσης

Συρία: Τούρκοι στρατιώτες σκότωσαν 4 μέλη οικογένειας, εκ των οποίων 3 παιδιά…

Τέσσερα μέλη της ίδιας οικογένειας σκοτώθηκαν σήμερα σε