Γερμανικός Τύπος για «ΕΛΛΑΔΑ» 2.0: Παραδειγματική η εκπόνηση του ελληνικού σχεδίου !

- in MEDIA

Η σημερινή παρουσία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Αθήνα καταδεικνύει, σύμφωνα με την «Die Welt», την ικανοποίηση της Κομισιόν, για το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης.

Εύσημα και σήμερα στον γερμανικό Τύπο για την ελληνική κυβέρνηση και το εθνικό πρόγραμμα ανάκαμψης (Ελλάδα 2.0), το οποίο ήταν ανάμεσα στα πρώτα που κατατέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως είναι η ονομασία του.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, βρίσκεται στην Αθήνα, μία από τις πρώτες πρωτεύουσες της περιοδείας της στην ΕΕ, για να δώσει με την παρουσία της μεγαλύτερη προβολή και έμφαση στην έγκριση του ελληνικού σχεδίου από την Κομισιόν, 2.000 σελίδων.

«Το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πρώτους επικεφαλής κυβερνήσεων, που επισκέπτεται η Φον ντερ Λάιεν, δεν εκπλήσσει», επισημαίνει η «Die Welt».

«Το ελληνικό σχέδιο δεν ήταν μόνο γρήγορα έτοιμο, αλλά επεφύλαξε και εκδηλώσεις ενθουσιασμού στις Βρυξέλλες, σε αντίθεση με το γερμανικό σχέδιο (…). Αλλά ήδη η εκπόνηση του σχεδίου ήταν παραδειγματική, ενώ σε άλλες χώρες τα υπουργεία κατέθεσαν απλά καταλόγους με επιθυμίες για σχέδια ανάκαμψης από τις επιπτώσεις της πανδημίας και σε άλλες ξέσπασαν πολιτικές έριδες για τη χρήση των πόρων, οδήγησαν κυβερνήσεις στο κατώφλι της κατάρρευσης, και μάλιστα στην Ιταλία στη διάλυση της κυβέρνησης, η Αθήνα ανέθεσε εξ αρχής το έργο σε εμπειρογνώμονες».

«Ο Ελληνοκύπριος καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης, κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών, ο οποίος θεωρείται κορυφή στο πεδίο της οικονομικής ανάπτυξης, κλήθηκε, ως εξωτερικός σύμβουλος, να δώσει την επιστημοσύνη του. Ο Πισσαρίδης με ομάδα οικονομολόγων δεν έδωσαν μόνον οδηγίες για σχέδια επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, αλλά έκαναν χωρίς εξωραϊσμούς μια βαθιά ανάλυση της οικονομικής κατάστασης στη χώρα και περιέγραψαν μια μακρόπνοη στρατηγική ανάπτυξης».

Δυσαρέσκεια στις Βρυξέλλες για το γερμανικό σχέδιο

Ο Γερμανός αρθρογράφος περιγράφει τη δυσαρέσκεια των Βρυξελλών για το γερμανικό σχέδιο, επισημαίνοντας ότι το Βερολίνο αγνόησε τις συστάσεις για μεταρρυθμίσεις της Κομισιόν. Αλλά και τα γερμανικά επενδυτικά σχέδια δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες. «Η γερμανική κυβέρνηση», παρατηρεί η εφημερίδα, «θέλει να επενδύσει ένα μεγάλο τμήμα των πόρων σε ήδη υπάρχοντα σχέδια. Με αυτόν τον τρόπο, η Γερμανία δεν παραβιάζει μόνο τους κανόνες του Ταμείου Ανάκαμψης για επενδύσεις των χρημάτων μόνο σε σχέδια, που αποφασίστηκαν χρονικά με το ξέσπασμα της πανδημίας, αλλά παραβιάζει και το πνεύμα του Ταμείου».

«Ευρωπαϊκή περιοδεία με καρνέ επιταγών»

Η «Süddeutsche Zeitung» στο άρθρο της με τίτλο «Ευρωπαϊκή περιοδεία με καρνέ επιταγών» περιγράφει τον τρόπο, που επέλεξε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για να δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα, στο Ταμείο.

«Χθες, στη Μαδρίτη και τη Λισαβόνα, η Φον ντερ Λάιεν έφερε το χαρμόσυνο μήνυμα ότι η Κομισιόν ενέκρινε τα σχέδια για τον τρόπο που οι δύο κυβερνήσεις θα επενδύσουν τους πόρους, για την οικονομική διαχείριση της πανδημίας», σημειώνει ο αρθρογράφος.

«Σήμερα, στην Ελλάδα και τη Δανία, κομίζει το ίδιο μήνυμα, αύριο συνεχίζει στο Λουξεμβούργο. Φυσικά, δεν ήταν απαραίτητο να παίξει η επικεφαλής της Κομισιόν ρόλο ταχυδρόμου. Αλλά οι ενισχύσεις κατά της πανδημίας είναι το πιο σημαντικό πρόγραμμα της θητείας της και φυσικά τής αρέσει να μπαίνει στο προσκήνιο».

The post Γερμανικός Τύπος για «Ελλάδα 2.0»: «Παραδειγματική η εκπόνηση του ελληνικού σχεδίου», appeared first on Fimotro.

Διαβάστε Επίσης

Συρία: Τούρκοι στρατιώτες σκότωσαν 4 μέλη οικογένειας, εκ των οποίων 3 παιδιά…

Τέσσερα μέλη της ίδιας οικογένειας σκοτώθηκαν σήμερα σε