Μάρτιος 29, 2024
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Ερντογάν, η Μεσόγειος και το Γιαβούζ

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο Ερντογάν βάζει ξανά "φωτιά" στη Μεσόγειο με το ΓιαβούζΣτην προκλητική ρητορική, επιμένει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας ότι το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ θα ξεκινήσει σύντομα γεωτρήσεις, στη Μεσόγειο.

Μιλώντας στην τελετή, όπου ανακοίνωσε την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε πως το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ ετοιμάζεται, για την επόμενη αποστολή του.

«Στη Μεσόγειο, θα κάνουμε άλλη μια κίνηση. Το πλοίο μας Γιαβούζ βρίσκεται για συντήρηση, στο λιμάνι Τάσουτζου. Συνεχίζει τις προετοιμασίες συντήρησης για την επόμενη αποστολή του. Με τη βοήθεια του Θεού, σύντομα θα επιστρέψει στο πεδίο δράσης του, για να ξεκινήσει γεωτρήσεις», δήλωσε ο Ερντογάν σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ.

Tώρα πια, με τα δικά μας πλοία κάνουμε σεισμικές έρευνες, όπως και γεωτρήσεις. Κι όταν τά κάνουμε αυτά, δεν αναρωτιόμαστε “ποιος θα πει τι”. Διότι από εδώ και πέρα έχει σημασία το τι λέμε εμείς. Η απόφαση είναι δική μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα Ηurriyet, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ έκανε εκ νέου αναφορά στις διεκδικήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Βλέπουμε το διεθνές δίκαιο. Τι λέει η Λωζάννη; Τα νησιά δεν μπορούν να τα στρατιωτικοποιήσουν. Όμως βλέπετε ότι τά έχουν στρατιωτικοποιήσει», ανέφερε ο Ακάρ.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας σε ομιλία του, στην άσκηση «Θαλασσόλυκος», αναφέρθηκε και στη θεωρία της Τουρκίας για τη «Γαλάζια Πατρίδα».

«Εμείς δεν έχουμε βλέψεις στα εδάφη, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα κανενός. Όμως είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατέψουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα στις θάλασσες μας και στη Γαλάζια Πατρίδας μας, όπως και στην Κύπρο», δήλωσε.

Διαβάστε Επίσης

Νότια Κορέα: «Ανεύθυνο το βέτο της Ρωσίας, στη συνέχιση της επιτήρησης των κυρώσεων του ΟΗΕ, στη Βόρεια Κορέα»

«Η ρωσική ομοσπονδία, παρά το καθεστώς του κράτους-μόνιμου