«Πράκτορες της KGB»… στην Ελλάδα, για την κρατική αεροπειρατεία;

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η υπόθεση λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις, για τον τρόπο που έδρασαν οι αρχές της Λευκορωσίας, προκειμένου να συλλάβουν τον αντικαθεστωτικό δημοσιογράφο, Ρόμαν Προτάσεβιτς. Στο αεροπλάνο, επέβαιναν 171 άτομα από 12 χώρες -ανάμεσά τους και 11 Έλληνες – η ζωή των οποίων τέθηκε σε άμεσο κίνδυνο, από τη στιγμή που πράκτορες μυστικών υπηρεσιών υποχρέωσαν το αεροσκάφος να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της λευκορωσικής πρωτεύουσας.

Εν τέλει, το αεροσκάφος πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση μετά από απειλή για βόμβα, η οποία όμως δεν ίσχυε.

Είναι εμφανές ότι ο δημοσιογράφος πoυ βρισκόταν στην Ελλάδα, ήταν υπό παρακολούθηση από ξένους πράκτορες.

Ο Νίκος Πετάλης, επιβάτης της πτήσης μίλησε στην ΕΡΤ, για όσα έζησε. «Είδαμε να μάς συνοδεύουν μαχητικά. Κανείς δεν είχε αντιληφθεί τίποτα, αλλά υπήρχαν 4 πράκτορες, στο αεροσκάφος. Ήταν σαν σκηνικό από ταινία», είπε στην εκπομπή «Από τις 6».

Λίγο πριν το αεροσκάφος βγει από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, με εντολή του Λευκορώσου προέδρου Αλ. Λουκασένκο, μαχητικό Μινγκ και ελικόπτερο ανάγκασαν το Μπόινγκ να προσγειωθεί, στο Μινσκ. Εκεί, συνελήφθη ο Λευκορώσος δημοσιογράφος και πολιτικός ακτιβιστής Ρομαν Προτάσεβιτς, που κατηγορείται στη χώρα του για τρομοκρατία.

«Όλα συνέβησαν δέκα λεπτά, προτού φτάσουμε στο Βίλνιους. Τότε ενημερωθήκαμε από τον πιλότο ότι δυστυχώς πρέπει να προσγειωθούμε στο Μίνσκ. Εμείς νομίσαμε ότι υπήρχε πρόβλημα στο αεροδρόμιο του Βίλνιους», είπε ο κ. Πετάλης. «Δεν φοβηθήκαμε ότι κινδυνεύουμε, αλλά ανησυχήσαμε, που φεύγαμε εκτός ΕΕ», πρόσθεσε.

«Ποιος να τό περίμενε αυτό σε αυτές τις εποχές, που ζούμε. Κάνω συνέχεια αυτό το ταξίδι, ήταν κάτι που δεν τό φανταζόμουν. Όταν φτάσαμε, μάς έβγαλαν κατά τετράδες στην πίστα και μάς έψαχναν, με τα ειδικά σκυλιά. Όλη αυτήν την ώρα. αυτός ο δημοσιογράφος ήταν δίπλα μου, στην αναμονή. Είχε φανεί η ταραχή του, που γυρνά στη Λευκορωσία. Εκείνον τόν έψαξαν χωριστά. Μετά μάς έβαλαν όλους σε λεωφορείο, με φρουρό και έπειτα σε μια αίθουσα αναμονής για 3 ώρες, χωρίς δυνατότητα να πάμε ούτε τουαλέτα, χωρίς φαγητό, χωρίς καμμία ενημέρωση. Δεν υπήρχε κάποιος αξιωματούχος, μόνο φρουροί. Ο δημοσιογράφος ήταν ψύχραιμος. Τελικά, ήρθαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και τόν πήραν. Εμάς, μετά από έλεγχο των εγγράφων μας, που κράτησε άλλες 5 ώρες, φύγαμε», είπε συμπληρώνοντας πως το τι ακριβώς έγινε, τό κατάλαβε, αφότου έφτασε στη Λιθουανία.

«Υπήρχαν πράκτορες, που, όπως φάνηκε, μάς συνόδευαν από την Αθήνα. Αυτοί και ο δημοσιογράφος δεν επιβιβάστηκαν μετά στην πτήση, για Βίλνιους», είπε.

«Μάς συνόδευσαν 2 μαχητικά και όταν πηγαίναμε και όταν φεύγαμε. Απομακρύνθηκαν, μόλις περάσαμε τα σύνορα. Ήταν όλο σαν σκηνικό από ταινία», είπε και σχολίασε πως ο πιλότος της εταιρείας δεν είχε επιλογή να μην υπακούσει. «Εδώ, λένε εάν ο πιλότος δεν συμμορφωνόταν, οι Λευκορώσοι ήταν ικανοί να ρίξουν ακόμα και το αεροπλάνο», είπε. «Εύχομαι να μην ξαναζήσει κάποιος απλός πολίτης αυτό το σκηνικό», κατέληξε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ενδείξεις ότι ένα μέρος του σχεδίου αρπαγής του 26χρονου δημοσιογράφου από το καθεστώς της Λευκορωσίας τέθηκε σε εφαρμογή επί ελληνικού εδάφους.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», ο Προτάσεβιτς όσο βρισκόταν ακόμα στο «Ελ. Βενιζέλος», φέρεται να επικοινώνησε με συναδέλφους του μέσω της πλατφόρμας, που είχε δημιουργήσει στην εφαρμογή Telegram, ενημερώνοντάς τους ότι κάποιο άγνωστο σ’ αυτόν ρωσόφωνο άτομο τόν πλησίασε και τόν φωτογράφισε. Εάν η μαρτυρία του ίδιου του δημοσιογράφου θεωρηθεί αξιόπιστη, τότε προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις, για την παρουσία και δράση ξένων πρακτόρων.

«Πιστεύουμε ότι υπήρχαν και μερικοί πράκτορες της KGB, στο αεροπλάνο»

Ως «κρατική αεροπειρατεία» χαρακτήρισε το περιστατικό με την εκτροπή της πτήσης της Ryanair, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Βίλνιους προς το Μινσκ της Λευκορωσίας και τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς, ο CEO της αεροπορικής εταιρείας, Μάικλ Ο’ Λίρι. Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ιρλανδικής εταιρείας «πρόθεση των αρχών ήταν να απομακρύνουν έναν δημοσιογράφο και τον συνταξιδιώτη του».

«Πιστεύουμε ότι υπήρχαν και μερικοί πράκτορες της KGB στο αεροπλάνο», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας ανέφερε πως το αεροπλάνο ήταν πολύ πιο κοντά στο Βίλνιους της Λιθουανίας και τελικό του προορισμό, σε σχέση με το Μινσκ, ενώ σημείωσε πως από την επίμαχη πτήση αποβιβάστηκαν 5-6 άτομα, εκ των οποίων μόνο ο ένας συνελήφθη. «Αυτό σημαίνει πως οι υπόλοιποι ήταν πράκτορες», υπογράμμισε.

Διαβάστε Επίσης

Γ.Σ. ΟΗΕ: Δεύτερη θητεία για Γκουτέρες

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε δεύτερη θητεία