«Μέ αγαπώ σημαίνει αγαπώ τον άνθρωπο»

- in EDITORIAL, ΓΝΩΜΕΣ-ΑΠΟΨΕΙΣ

Με αγαπώ σημαίνει αγαπώ τον άνθρωπο !

Ας κοιτάξουμε κατάματα τους δαίμονές μας και ας μη φοβηθούμε. Έτσι, ίσως μια μέρα ο κόσμος μας γίνει καλύτερος, για όλους μας.

Μέ αγαπώ σημαίνει μέ προσέχω, μέ φροντίζω, μέ σέβομαι, μέ προστατεύω. Φροντίζω για τη σωματική, ψυχική και πνευματική μου εξέλιξη. Σημαίνει ότι κάνω όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να είμαι καλά. Να είμαι ένας χαρούμενος και ευτυχισμένος άνθρωπος. Να αισθάνομαι ασφάλεια, να λαμβάνω την αποδοχή, τη δική μου και των άλλων, την αναγνώριση, τη δική μου και των άλλων, την εκτίμηση, τη δική μου και των άλλων και γενικότερα να φροντίζω για την κάλυψη όλων των σωματικών, ψυχικών και πνευματικών μου αναγκών.

Γιατί πολλές φορές βρίσκουμε δυσκολία στο να μάς αγαπάμε;

Κυρίως, γιατί δεν ξέρουμε τι πραγματικά επιθυμούμε, δεν γνωρίζουμε τι πραγματικά μάς δίνει χαρά και ευτυχία και φυσικά, δεν προσπαθούμε να κατορθώσουμε πράγματα, που θα μάς δώσουν τη χαρά, την ισορροπία και την ευτυχία.

Επίσης, δεν προσπαθούμε να μάθουμε τον εαυτό μας και δεν προσπαθούμε για την ψυχική και πνευματική μας εξέλιξη. Δεν κάνουμε αυτοκριτική με αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζουμε τα λάθη, τις αδυναμίες και τα τρωτά μας σημεία.

Η αυτοκριτική, σιγά-σιγά, μάς επιτρέπει να αναγνωρίσουμε τα λάθη και τις αδυναμίες μας, με αποτέλεσμα να καταφέρνουμε να τις διαχειριστούμε, να τις αποδεχτούμε και τέλος, να αλλάξουμε.

Έτσι αλλάζοντας εμάς, αλλάζει και η στάση των άλλων απέναντι μας. Αρχίζουμε να δεχόμαστε περισσότερη αναγνώριση, εκτίμηση και σεβασμό από τους γύρω μας.

Αλλάζοντας ένας (ο εαυτός μας) τότε μόνο αρχίζει να αλλάζει και ο κόσμος. Ένας κάθε φορά είναι αρκετός, για να αλλάξει, να εξελιχθεί και να ομορφύνει τούτος ο κόσμος. Αν συνεχίσουμε να ρίχνουμε το φταίξιμο για το οτιδήποτε πάντα στους άλλους και ποτέ στον εαυτό μας, τότε ποτέ δεν θα αλλάξει ο κόσμος γιατί ποτέ δεν θα εξελιχθούμε εμείς.

“Μέ αγαπώ”, λοιπόν, σημαίνει “αγαπώ τον κόσμο”, “αγαπώ τον άνθρωπο”.

“Πολέμα και μη ρωτάς θα χαθούμε, θα νικήσουμε… Πολέμα και πες αν χαθεί τούτος ο κόσμος θα φταίω εγώ… ” Νίκος Καζαντζάκης.

Ας πολεμήσουμε λοιπόν τα θεριά μέσα μας. Τους δαίμονές μας. Μόνον έτσι θα τούς κατανοήσουμε και θα τούς αποδεχθούμε. Και τελικά, θα τούς αλλάξουμε και θα τούς ξορκίσουμε.

“Τι μέ ρωτάς για την καρδιά του αμαρτωλού; Εγώ κατέχω την καρδιά του ενάρετου και όλοι οι δαίμονες είναι μέσα μου”

– Νίκος Καζαντζάκης

Ας κοιτάξουμε κατάματα τους δαίμονές μας και ας μη φοβηθούμε. Έτσι, ίσως μια μέρα, ο κόσμος μας γίνει καλύτερος για όλους μας.

Διαβάστε Επίσης

Γ.Σ. ΟΗΕ: Δεύτερη θητεία για Γκουτέρες

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε δεύτερη θητεία