Λιβύη: Επίσκεψη Τσαβούσογλου – Ακάρ

- in ΔΙΕΘΝΗ

Ν.Μανγκούς: Φύγετε από τη χώρα μου…

Λιβύη: Αποικιακή επίσκεψη Τσαβούσογλου και Ακάρ – Νάτζλα Μανγκούς: Φύγετε από τη χώρα μου

Επίσκεψη αποσταθεροποίησης πραγματοποίησαν τη Δευτέρα του Πάσχα στη Λιβύη, Τσαβούσογλου, Ακάρ, Φιντάν και Γκιουλέρ, αποσκοπώντας να διασφαλίσουν τη νεο-οθωμανική ατζέντα, στη βορειοαφρικανική χώρα.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, Νάτζλα Μανγκούς, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε: «συζητήσαμε τη συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης με τη Λιβύη και τα επόμενα βήματα, που θα κάνουμε», αναφερόμενος στην παράνομη, άκυρη και εξωφρενική οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ του τουρκικού καθεστώτος και του τουρκολιβυκού καθεστώτος του Φαγιέζ αλ Σαράτζ.

«Αποδίδουμε σημασία στη διατήρηση της ακεραιότητας, της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της πολιτικής ενότητας της Λιβύης», ισχυρίστηκε, την ώρα που η Τουρκία έχει αναπτύξει χιλιάδες ξένους τζιχαντιστές μισθοφόρους στο έδαφος της Λιβύης, αποσκοπώντας να καταστήσει το βορειοδυτικό μέρος της χώρας νεο-οθωμανική αποικία.

Η οθωμανική κατοχή ήταν… παράδεισος

Αναφερόμενος στην μακραίωνη περίοδο της οθωμανικής κατοχής και σκλαβιάς του λιβυκού λαού, ο Μ.Τσαβούσογλου την παρουσίασε ως ευτυχισμένη εποχή συνύπαρξης:

«Έχουμε περισσότερα από 500 χρόνια ιστορικών, πολιτισμικών και ανθρώπινων σχέσεων με τη Λιβύη – η Λιβύη είναι ιερή χώρα για εμάς».

«Ως Τουρκία, είναι η αρχή μας να προστατεύουμε την ακεραιότητα, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την πολιτική ενότητα της Λιβύης. (…) Εργαστήκαμε σκληρά για διαρκή ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία.

»Πάντα ήμασταν με τον λαό της Λιβύης και τις νόμιμες κυβερνήσεις τους, στις δύσκολες στιγμές τους».

Μόνο η Τουρκία ανταποκρίθηκε, είπε, στο κάλεσμα της κυβέρνησης του Φαγιέζ αλ Σαράτζ να υπερασπιστεί την Τρίπολη, εννοώντας από την επίθεση των στρατευμάτων της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων.

Να σημειωθεί ότι, ενώ όλοι στη Λιβύη προσπαθούν να μην αναφέρονται στις πρόσφατες εμφύλιες συγκρούσεις, ο Τσαβούσογλου πήγε στη Λιβύη και μόνο σε αυτές αναφέρθηκε, στοχεύοντας διαρκώς στον εθνικό διχασμό του λιβυκού λαού.

«Η υποστήριξη που παρείχαμε στη Λιβύη στο πλαίσιο του μνημονίου κατανόησης για την ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία απέτρεψε τον εμφύλιο πόλεμο, τις αδελφικές συγκρούσεις και την ανθρώπινη τραγωδία», είπε, ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι η λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων έχει καταψηφίσει αυτή τη συμφωνία ως άκυρη.

Αναφερόμενος στην παράνομη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη και Σύρων μισθοφόρων τζιχαντιστών, που τόσο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στο σύνολό του – όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία μόλις πριν λίγες ημέρες ζήτησαν να αποχωρήσουν, ο θρασύτατος Τσαβούσογλου –επαναλαμβάνοντας τη γραμμή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας– υποστήριξε ότι οι Τούρκοι και οι τρομοκράτες τους βρίσκονται νόμιμα, στη Λιβύη.

«Υπάρχουν εκείνοι που προσπαθούν να εξισώσουν τις ομάδες που πολεμάνε για χρήματα σε αυτή τη χώρα με τη νόμιμη παρουσία μας που παρέχει υποστήριξη, κατάρτιση και παροχή συμβουλών στο πλαίσιο του μνημονίου κατανόησης, που μόλις ανέφερα.

»Στη συνεδρίαση του Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου στην Άγκυρα, επιβεβαιώσαμε ότι παραμένουμε σθεναροί σε αυτά τα μνημόνια κατανόησης.

»Η αρμόδια κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για να εξυπηρετήσει τον λαό της Λιβύης, εμείς ως Τουρκία υποστηρίζουμε αυτές τις προσπάθειες.

»Σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις συμφωνίες θαλάσσιας δικαιοδοσίας και τα επόμενα βήματα που θα κάνουμε μαζί.

»Συζητήσαμε επίσης την οικονομική μας συνεργασία, τις επενδύσεις στη Λιβύη και το διμερές μας εμπόριο.

»Ο πρωθυπουργός Ντμπεϊμπά συναντήθηκε με εταιρείες μας, στην Κωνσταντινούπολη».

Να σημειωθεί ότι ο εργολάβος πρωθυπουργός Ντμπεϊμπά έχει κατηγορηθεί ως συνέταιρος του Ερντογάν και χρηματοδότης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Τι δήλωσε η Λίβυα υπουργός Εξωτερικών;

Η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Νάτζλα Μανγκούς, που βρίσκεται στο στόχαστρο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, επειδή ζητά να αποχωρήσουν όλες οι ξένες δυνάμεις από τη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, αφού στα πλαίσια της διπλωματικής ευγένειας υπογράμμισε «το σημαντικό ρόλο της Τουρκίας στον τερματισμό του πολέμου και για τη διατήρηση της εκεχειρίας», επανέλαβε μπροστά στον Τσαβούσογλου, την απαίτησή της να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα από τη Λιβύη:

«Καλούμε την Τουρκία να κάνει βήματα στην κατεύθυνση της πλήρους εφαρμογής των συμπερασμάτων της διάσκεψης του Βερολίνου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

»Καλούμε την Τουρκία να συνεργαστεί μαζί μας για να τερματιστεί η παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων, στη Λιβύη».

Η Νάτζλα Μανγκούς έχει στοχοποιηθεί από τους φιλότουρκους ισλαμιστές στη Λιβύη και από τους Τουρκολίβυους. Και δεν ζει στη Βεγγάζη, όπου θα ήταν προστατευμένη από τις δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), είναι στην Τρίπολη, περικυκλωμένη από τζιχαντιστές μισθοφόρους και Λίβυους ισλαμιστές παραστρατιωτικούς.

Είναι εντυπωσιακό ότι ενώ η Μανγκούς ουσιαστικά λέει στον Τσαβούσογλου «φύγε από τη χώρα μου», εκείνος απαντά «μα ήρθα, για να μείνω».

Διαβάστε Επίσης

ΗΠΑ: Εννέα τραυματίες από πυρά, στο Ρόουντ Άιλαντ…

Εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες Πέμπτη, εκ των οποίων