Κυπριακό: Παραμένει το χάσμα, στη Γενεύη…

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης

«Πόρτα» σε ψευδοκράτος και Τουρκία από τον Γκουτέρες, για τη λύση των δύο κρατών

geneva-1_2

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις στη Γενεύη, στο πλαίσιο της άτυπης διάσκεψης 5+1, για το Κυπριακό.

Προεδρεύει ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και συμμετέχουν ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων, από την Ελλάδα ο Νίκος Δένδιας, από τη Βρετανία ο Ντομινίκ Ράαμπ και από την Τουρκία ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

 

Στις 11.00, υπεδέχθη όλες τις αντιπροσωπείες στο Παλάτι των Εθνών ο Αντόνιο Γκουτέρες και η διάσκεψη ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις των αντιπροσωπειών. Δεν θα υπάρχει δευτερολογία και συζήτηση.

Θα ακολουθήσουν διμερείς επαφές του ΓΓ του ΟΗΕ με τους επικεφαλής κάθε αντιπροσωπείας, οι οποίες θα διαρκέσουν ως τις 8 το βράδυ. Στις 10 το βράδυ ο ΓΓ του ΟΗΕ θα παραθέσει δείπνο, με συμμετοχή του επικεφαλής κάθε αντιπροσωπείας, συν ενός ακόμα ατόμου από κάθε αντιπροσωπεία.

«Πόρτα» σε Τουρκία και ψευδοκράτος για τη διχοτόμηση

 

Την ίδια ώρα, ο ΓΓ του ΟΗΕ, σύμφωνα με πληροφόρηση από την Γενεύη, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, φέρεται να τού διαμήνυσε πως η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί λύση δύο κρατών, στην Κύπρο.

Ο κ. Γκουτέρες αναφερόταν τόσο σε μεμονωμένα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας – όσο και για το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως Σώματα, και την ΕΕ. Ο ΓΓ του ΟΗΕ φέρεται να ξεκαθάρισε στον κ. Τατάρ πως η συζήτηση για λύση δύο κρατών είναι εκτός των όρων εντολής του και δεν μπορεί να πεταχτεί στα σκουπίδια ο όγκος της εργασίας που έχει γίνει εδώ και δεκαετίες στο Κυπριακό και να ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις από το μηδέν.

Διαβάστε Επίσης

ΗΠΑ: Εννέα τραυματίες από πυρά, στο Ρόουντ Άιλαντ…

Εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες Πέμπτη, εκ των οποίων