Ο Άγγελος είπε στον Λωτ: «Φύγε και μην κοιτάξεις πίσω σου»

- in ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τρέξε να σωθείς !

Ο Λωτ είναι πρόσωπο της Παλαιάς Διαθήκης, σύζυγος της Ιουδήθ, φερόμενος γιος του Αρράν, ανιψιός του Αβραάμ και εγγονός του Θαρά. Το όνομά του προέρχεται από εβραϊκή ρίζα και σημαίνει «καλύπτω, σκεπάζω».

Ο Λωτ και ο Αβραάμ

Όταν ο Αβραάμ, ο Θαρά και η Σάρρα έφυγαν από την Ουρ των Χαλδαίων, για να πάνε στη Χαρράν, ο Λωτ τούς συνόδευσε. Στη συνέχεια, ο Λωτ ακολούθησε τον Αβραάμ, όταν ο Κύριος τού είπε να πάει στη Χαναάν.Επειδή όμως εκείνο τον καιρό ξέσπασε πείνα στη Χαναάν ο Αβραάμ, η Σάρρα και ο Λωτ αναγκάστηκαν να πάνε στην Αίγυπτο.Όταν η πείνα πέρασε ξαναγύρισαν και πάλι πίσω στη Χαναάν (Γέν. 13,1).

Ο Λωτ, όπως και ο θείος του, είχε αποκτήσει κι αυτός αρκετά υπάρχοντα, πρόβατα, βόδια και σκηνές (Γέν. 13,5-6), η περιοχή όμως δεν επαρκούσε, για να κατοικήσουν μαζί με τον Αβραάμ, με αποτέλεσμα οι βοσκοί τους να μαλώνουν μεταξύ τους. Ο Αβραάμ για να μην υπάρχει διαμάχη μεταξύ τους, είπε στο Λωτ να διαλέξει την περιοχή, που ήθελε να εγκατασταθεί. Ο Λωτ, καθώς ήταν πλεονέκτης, διάλεξε την πιο εύφορη πεδιάδα που βρισκόταν στον ποταμό Ιορδάνη. Η επιλογή του όμως αυτή τον έφερε κοντά στην περιοχή των αμαρτωλών κατοίκων των Σοδόμων.

Ο πόλεμος των βασιλέων και η αιχμαλωσία του Λωτ

Εκείνη την εποχή, ο βασιλιάς της Ελάμ (Αϊλάμ) Χοδολλογομόρ, ο βασιλιάς των εθνών Θαργάλ, ο βασιλιάς της Σεναάρ Αμαρφάλ και ο βασιλιάς της Ελλασάρ Αριώχ κήρυξαν τον πόλεμο στο Βαλλά, βασιλιά των Σοδόμων, στο Βαρσά, βασιλιά των Γομόρων, στο Σινόβ, βασιλιά της Αδαμά, στο Συμοβόρ, βασιλιά της Σεβωείμ, και στο βασιλιά της Βελά (Σηγώρ).

Στον πόλεμο που ακολούθησε οι τέσσερις πρώτοι βασιλιάδες νίκησαν τους πέντε δεύτερους. Οι νικητές λεηλάτησαν τα Σόδομα και τα Γόμορα και πήραν όλα τα αποθέματα τροφίμων. Πήραν ακόμη αιχμάλωτο και τον Λωτ, μαζί με την οικογένειά του και όλα του τα υπάρχοντα και έφυγαν. (Γένεσις 14,11-12)

Ο Αβραάμ σώζει τον Λωτ

Κάποιος υπηρέτης του Λωτ γλίτωσε και τα ανάγγειλε όλα αυτά στον Αβραάμ. Όταν ο Αβραάμ άκουσε ότι ο ανιψιός του αιχμαλωτίστηκε, εξόπλισε 318 από τους υπηρέτες του και καταδίωξε τους τέσσερις βασιλιάδες. Τη νύχτα, χώρισε τους άντρες του σε μικρές ομάδες, επιτέθηκε στους εχθρούς και τούς κατατρόπωσε. Τούς καταδίωξε ως την περιοχή που είναι βόρεια της Δαμασκού και πήρε πίσω όλα τους τα λάφυρα. Ελευθέρωσε το Λωτ μαζί με την οικογένειά του και όλα του τα υπάρχοντα. (Γένεσις. 14,13-16)

Ο Λωτ και τα Σόδομα

Κάποιο βράδυ, δυο άγγελοι έφτασαν στα Σόδομα. Ο Λωτ τούς φιλοξένησε, τούς περιποιήθηκε και τούς ετοίμασε το δείπνο. Πριν όμως κοιμηθούν, οι άντρες των Σοδόμων περικύκλωσαν από παντού το σπίτι. Ήταν εκεί όλος ο αντρικός πληθυσμός της πόλης, νέοι και γέροι. Φώναζαν στο Λωτ και τού έλεγαν: «Πού είναι εκείνοι οι άνθρωποι που ήρθαν σπίτι σου απόψε; Φέρ’ τους μας έξω, να συνευρεθούμε μαζί τους!» Τότε ο Λωτ τους παρακάλεσε και τους έλεγε, «μην τους κάνετε κανένα κακό. Να, έχω δύο κόρες, που δεν έχουν γνωρίσει άντρα. Θα σας τις φέρω, κι εσείς κάντε τους ότι σας αρέσει. Μόνο στους ανθρώπους αυτούς μην κάνετε τίποτε, γιατί είναι φιλοξενούμενοί μου κι ήρθαν να προστατευτούν στο σπίτι μου». Εκείνοι όμως φώναζαν: «Φύγε από ‘κει!» Και μεταξύ τους, έλεγαν: «Ήρθε ένας ξένος και θέλει να μάς κρίνει!» «Τώρα θα σού κάνουμε χειρότερα απ’ ό τι σ’ εκείνους». Και σπρώχνοντας με βία τον Λωτ, προσπαθούσαν να τού σπάσουν την πόρτα.

Τότε οι δύο άγγελοι άπλωσαν το χέρι τους και τράβηξαν τον Λωτ μέσα στο σπίτι και έκλεισαν την πόρτα. Κατόπιν τύφλωσαν όλους όσοι ήταν απ’ έξω, μικρούς και μεγάλους, έτσι που άδικα προσπαθούσαν να βρουν την πόρτα του σπιτιού.

Είπαν τότε οι δυο άγγελοι στο Λωτ: «Πάρε τη γυναίκα σου, τον γαμπρό σου, τους γιους σου και τις κόρες σου και όποιον δικό σου έχεις στην πόλη και φύγετε, γιατί θα καταστρέψουμε αυτό τον τόπο. Είναι μεγάλη η κατακραυγή που υψώνεται στον Κύριο ενάντια στους κατοίκους της περιοχής και ο Κύριος μάς έστειλε να καταστρέψουμε τα Σόδομα».

Η φυγή του Λωτ στην Σηγώρ

Ο Λωτ πήγε και μίλησε στους γαμπρούς του, που επρόκειτο να παντρευτούν τις θυγατέρες του και τούς είπε: «Σηκωθείτε και φύγετε από ‘δω, γιατί ο Κύριος θα καταστρέψει την πόλη». Αυτό όμως φάνηκε αστείο στους γαμπρούς του.

Όταν ξημέρωσε, οι άγγελοι πίεζαν τον Λωτ και του έλεγαν: «Σήκω, πάρε τη γυναίκα σου και τις δύο σου κόρες, για να μην καταστραφείς, για τις αμαρτίες της πόλης». Κι επειδή καθυστερούσε, οι δυο άγγελοι τον πήραν από το χέρι, αυτόν, τη γυναίκα του και τις θυγατέρες του και τούς έβγαλαν έξω από την πόλη, γιατί τούς λυπήθηκε ο Κύριος.

Καθώς τούς έβγαζαν έξω, είπε ο ένας άγγελος στο Λωτ: «Φύγε και μην κοιτάξεις πίσω σου και μη σταθείς πουθενά, σε όλη την περιοχή. Τρέξε να σωθείς στα βουνά, για να μην καταστραφείς». Τότε ο Λωτ τού είπε: «Σε παρακαλώ, κύριέ μου, επειδή δεν μπορώ να τρέχω στα βουνά, εκεί κοντά είναι η πόλη που λέγεται Σηγώρ. Άσε με να καταφύγω σ’ αυτήν. Είναι αρκετά ασήμαντη και θα είμαι ασφαλής εκεί».

Ο άγγελος τού είπε: «Θ’ ακούσω κι αυτόν το λόγο σου και δε θα καταστρέψω την πόλη, που λες. Τρέξε λοιπόν να καταφύγεις σ’ αυτήν και δεν θα κάνω τίποτα, μέχρις ότου φτάσεις εκεί».

Η μετατροπή της Ιουδήθ, σε στήλη άλατος

Είχε ανατείλει ο ήλιος, όταν ο Λωτ έφτασε στη Σηγώρ. Τότε ο Κύριος άφησε από τον ουρανό να βρέξει θειάφι και φωτιά στα Σόδομα και στα Γόμορα. Οι πόλεις εκείνες και οι κάτοικοί τους, καθώς και όλη η γύρω περιοχή και η βλάστησή της καταστράφηκαν. Η γυναίκα όμως του Λωτ παρέβη την προειδοποίηση του αγγέλου και κοίταξε πίσω, για να δει τι συνέβαινε και αμέσως έγινε στήλη άλατος. Σε όλη την περιοχή, ανέβαινε από τη γη καπνός, σαν να έβγαινε από καμίνι. Όταν ο Θεός κατέστρεψε τις πόλεις της περιοχής, όπου κατοικούσε ο Λωτ, θυμήθηκε τον Αβραάμ και έσωσε το Λωτ από την καταστροφή. (Γέν. 19,1-29)

Πηγή: WIKIPEDIA

Εικόνα: https://www.gettyimages.ie

Διαβάστε Επίσης

ΗΠΑ: Εννέα τραυματίες από πυρά, στο Ρόουντ Άιλαντ…

Εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες Πέμπτη, εκ των οποίων