Τουρκική φρεγάτα προειδοποιεί γαλλικό ερευνητικό ΒΔ της Καρπάθου

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Η περιοχή είναι τουρκική – Φύγετε»

Νέα ένταση με την τουρκική φρεγάτα, που έχει αποσταλεί, για να διώξει από την ελληνική ΑΟΖ το γαλλικό ερευνητικό L’ATALANTE, το οποίο έχει λάβει άδεια από τις ελληνικές αρχές για ωκεανογραφικές έρευνες, μέσα στην περιοχή της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας.

Η Τουρκία παριστάνει το ρόλο του «ιδιοκτήτη» των θαλασσών και μετά το περιστατικό, που έλαβε χώρα το Σαββατοκύριακο, με την προσπάθεια της φρεγάτας να διώξει από την περιοχή το γαλλικό ερευνητικό, έχουμε ένα ακόμη σκηνικό έντασης. 

Συγκεκριμένα, η Τουρκία θεωρεί πως το γαλλικό πλοίο βρίσκεται σε περιοχή δικής της ευθύνης, αφού εμπίπτει στο παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες προειδοποίησε το ερευνητικό, ζητώντας του να φύγει από την περιοχή.  Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία αμφισβητεί εμπράκτως την ελληνοαιγυπτική αποκλειστική οικονομική ζώνη. Tο πλοίο βρισκόταν το πρωί της Δευτέρας, βορειοδυτικά της Καρπάθου. 

Σημειώνουμε ότι η Τουρκία είχε εκδώσει NAVTEX με την οποία «διαβαίνει τον Ρουβίκωνα» σε ό τι έχει να κάνει με την οριοθέτηση του 28ου Μεσημβρινού ως ανατολικού ορίου της ελληνικής ΑΟΖ στην συμφωνία της με την Αίγυπτο. Και απειλεί ότι θα επιβάλει με την ισχύ των όπλων την απόφαση αυτή.

Η τουρκική NAVTEX ήρθε ως απάντηση ελληνικής NAVTEX, με την οποία επρόκειτο να γίνει ελληνική έρευνα σε συνεργασία με τη Γαλλία σε μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή, που εκτείνεται από τα νότια της Κρήτης – και τα νότια της Ρόδου.

Η Τουρκία «αρνείται» το δικαίωμα αυτό στην Ελλάδα και «εφιστά την προσοχή η ελληνική πλευρά να μην εισέρχεται σε περιοχές, που εμπίπτουν στη δική της δικαιοδοσία», κάτι που προσπάθησε να επιχειρήσει σήμερα.

Διαβάστε Επίσης

ΗΠΑ: Εννέα τραυματίες από πυρά, στο Ρόουντ Άιλαντ…

Εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες Πέμπτη, εκ των οποίων