Ν. Αναστασιάδης: «Η μη λύση του κυπριακού οφείλεται στην τουρκική αδιαλλαξία»

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ν. Αναστασιάδης

Σε ιδιαίτερα έντονο ύφος και απευθυνόμενος τόσο προς την Άγκυρα όσο και στο εσωτερικό ο Ν. Αναστασιάδης τράβηξε τις κόκκινες γραμμές της ε/κ πλευράς, ενόψει της άτυπης 5μερούς διάσκεψης της Γενεύης,σε μιάμιση περίπου βδομάδα. Τα δύο κράτη και η κυριαρχική ισότητα δεν έχουν θέση εκεί, είπε απευθυνόμενος σε Ερντογάν και Τσαβούσογλου, ενώ τόνισε πως δεν αποδέχεται από οποιονδήποτε να τού υπαγορεύει να αποδεχθεί πράγματα, τα οποία θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη θλίψη του για τη συμπεριφορά και στάση της Άγκυρας και τις συνεχιζόμενες δηλώσεις περί δύο κρατών. Η μη λύση του κυπριακού δεν οφείλεται στην έλλειψη βούλησης της ε/κ πλευράς, τόνισε, αλλά στην τουρκική αδιαλλαξία.

«Χθες, η Άγκυρα επιβεβαίωσε με τον ηχηρότερο δυνατό τρόπο την αμετάθετη θέση, που έχει χαραχθεί πολύ παλαιότερα. Αυτό που σαν μήνυμα θέλω να στείλω στη δική μας πολιτική ηγεσία είναι να λαμβάνουν υπόψη όλα όσα εκφράζονται εκφέρονται και υλοποιούνται μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές και να σταματήσουν να υπαγορεύουν ότι θα πρέπει χωρίς διαπραγμάτευση να αποδεχθούμε θέσεις οι οποίες θα γίνουν απλά δεκτές σαν τετελεσμένο χωρίς να πάρουμε εμείς οτιδήποτε. Η δική μας επιδίωξη είναι να αποτρέψουμε αυτές τις απαράδεκτες θέσεις, που εκφράζονται είτε από τον πρόεδρο της Τουρκίας – είτε από τον υπουργό εξωτερικών – είτε από τον ηγέτη της τ/κ κοινότητας», τόνισε και συνέχισε.

«Η δημιουργία δύο κρατών δεν έχει θέση. Η κυριαρχική ισότητα δεν έχει θέση, διότι προϋποθέτει την ύπαρξη κυριαρχίας η επιδίωξή μας είναι να εξευρεθεί λύση μέσα στις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών στη βάση της εργασίας και των συγκλίσεων, που έχουν επιτευχθεί», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δέ ότι η ε/κ πλευρά θα προσέλθει στη Γενεύη, με τις θέσεις που εκφράζονται τόσο από τον ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας, την ΕΕ και το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, με σκοπό την εξεύρεση λύσης, που θα μετεξελίξει την ΚΔ, σε ένα ομόσπονδο κράτος.

«Αλλά πριν και πάνω από όλα λειτουργικό, που δεν θα μετατρέπεται σε προτεκτοράτο της Άγκυρας δικαιώματα του συνόλου των Κυπρίων. Ποτέ δεν διανοηθήκαμε να επικυριαρχήσουμε σε αυτό που έχουμε συζητήσει ως πολιτική ισότητα, όπως ερμηνεύεται από το ψήφισμα 716, που δεν προϋποθέτει θετική ψήφο για όλες τις αποφάσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Αποδέχομαι είπε τη θετική ψήφο των Τ/κ αν οποιαδήποτε πρόταση ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου μπορεί να βλάψει τα συμφέροντα της Τ/κ κοινότητας.

Διαβάστε Επίσης

To Eυρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε την επίθεση του Ιράν

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει την επίθεση του Ιράν