Απρίλιος 20, 2021
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τουρκία: Κάλεσμα Ντεμιρτάς, από τη φυλακή, για πανεθνικό μέτωπο κατά Ερντογάν

- in ΔΙΕΘΝΗ
Τουρκία: Κάλεσμα Ντεμιρτάς μέσα από τη φυλακή για πανεθνικό μέτωπο από την αντιπολίτευση κατά ΕρντογάνΣε κάλεσμα των κομμάτων της αντιπολίτευσης να ενώσουν τις φωνές τους κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προέβη ο πρώην επικεφαλής του φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος παραμένει στη φυλακή από το 2016, με τον Τούρκο πρόεδρο να αγνοεί τις εκκλήσεις των Δυτικών, για απελευθέρωσή του. Μιλώντας στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο Ντεμιρτάς ανέφερε ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κοινές δημοκρατικές αρχές και να σχηματίσουν από τώρα μια συμμαχία, παρά να περιμένουν μέχρι τις εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για το 2023.

«Όλα τα κόμματα, που θέλουν να αγωνιστούν το ένα δίπλα στο άλλο για τη δημοκρατία, πρέπει να ενωθούν», δήλωσε ο Ντεμιρτάς μέσα από τη φυλακή της Αδριανούπολης απαντώντας σε γραπτές ερωτήσεις του Reuters. Όσο για την κατάστασή του, έπειτα από 4,5 χρόνια φυλάκισης, δήλωσε πως αισθάνεται πολύ καλά, είναι δυνατός, με υψηλό ηθικό και καθαρή συνείδηση.

«Μάς απήγαγαν από το σπίτι μας, τα μεσάνυχτα, με παράνομο τρόπο και μάς μετέτρεψαν σε πολιτικούς ομήρους. Για τον λόγο αυτό είμαστε υπερήφανοι», δήλωσε και τόνισε: «Αυτοί που μάς έριξαν εδώ έχουν ντροπιαστεί. Πέρασαν στις βρώμικες σελίδες της ιστορίας».

Τον περασμένο μήνα ο Ντερμιρτάς καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 1/2 ετών για προσβολή του προέδρου, ωστόσο η κύρια υπόθεση σε βάρος του συνεχίζεται.

Ο Ντεμιρτάς κρατείται με κατηγορίες για τρομοκρατία, τις οποίες αρνείται. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει δηλώσει πως η φυλάκισή του καταδεικνύει τον περιορισμό του πλουραλισμού και του διαλόγου στην Τουρκία, όμως η Άγκυρα έχει αγνοήσει τις εκκλήσεις του ΕΔΔΑ, για άμεση απελευθέρωση του ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος.

«Η πίεση, η καταπίεση και η καταστροφή αυξάνονται κάθε μέρα. Έτσι, χωρίς να περιμένουν τις εκλογές, μια πραγματική συμμαχία δημοκρατίας από σήμερα θα είχε πολύ νόημα και θα ήταν πολύτιμη», δήλωσε στο Reuters.

Το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το τρίτο μεγαλύτερο στο κοινοβούλιο, είναι εδώ και χρόνια στόχος καταστολής, στο πλαίσιο της οποίας χιλιάδες στελέχη και μέλη του έχουν φυλακισθεί και πολλοί βουλευτές του και δήμαρχοι έχουν καθαιρεθεί.

Η καταστολή κορυφώθηκε τον περασμένο μήνα με μια προσφυγή για την απαγόρευση του HDP, με την κατηγορία ότι έχει δεσμούς με αντάρτες. Η σχετική δίκη δεν έχει αρχίσει ακόμη. Ο Ντεμιρτάς δήλωσε πως η προσφυγή αυτή για την απαγόρευση του HDP δείχνει ότι ο Ερντογάν και το κόμμα του, το AKP, έχουν βάλει στην άκρη τις ιδρυτικές αρχές τους, καθώς ο Ερντογάν δήλωνε παλαιότερα αντίθετος, στο κλείσιμο κομμάτων.

«Δεν έχουν στόχους άλλους από το να παραμείνουν στην εξουσία», δήλωσε ο Ντεμιρτάς. «Ένας από τους στόχους της προσφυγής, για να κλείσει το AKP είναι να προκληθούν διενέξεις μέσα στην αντιπολίτευση για να εξασθενήσει και να διαιρεθεί. Η αντιπολίτευση δεν πρέπει να πέσει, σ’ αυτή την παγίδα».

Reuters

Διαβάστε Επίσης

Γιατί είμαστε χαιρέκακοι; (TIFFANY WATT SMITH)

Όταν ο αδελφός μου πήγε τα παιδιά του