Ρωσία προς Δύση, για Ουκρανία: Η κλιμάκωση των εχθροπραξιών «θα καταστρέψει» την Ουκρανία…

- in ΔΙΕΘΝΗ
Η Ρωσία προειδοποίησε τη Δύση να μην αναμιχθεί στρατιωτικά στην Ουκρανία

Το Κρεμλίνο προειδοποιεί τη Δύση κατά οποιασδήποτε στρατιωτικής ανάμειξης στην Ουκρανία, όπου κλιμακώνεται και πάλι ή ένταση με την ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, που ανησυχεί Αμερικανούς και Ουκρανούς.

Οποιαδήποτε ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε αύξηση των εντάσεων, κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, και θα αναγκάσει τη Μόσχα να λάβει έκτακτα μέτρα για την ασφάλειά της, απείλησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ισχυριζόμενος ότι «η Ρωσία δεν απειλεί κανέναν και δεν έχει απειλήσει ποτέ κανέναν».

Το ΝΑΤΟ εξέφρασε χθες την ανησυχία, για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων, κοντά στα σύνορα με την ανατολική Ουκρανία, αφού η Ρωσία προειδοποίησε ότι η κλιμάκωση των εχθροπραξιών, στη σύγκρουση στην περιοχή του Ντονμπάς, «θα καταστρέψει» την Ουκρανία.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η κατάσταση στην γραμμή επαφής στην ανατολική Ουκρανία ανάμεσα στις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις και τις φιλορωσικές αυτονομιστικές ουκρανικές δυνάμεις είναι επίφοβη και ότι πολλές προκλητικές ενέργειες σημειώνονται εκεί.

Ο υπουργός ΄Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Λόιντ ΄Οστιν, συνομίλησε χθες με τον Ουκρανό ομόλογό του, ΄Αντρι Ταράν, και «καταδίκασε την πρόσφατη κλιμάκωση των επιθετικών και προκλητικών ενεργειών, στην ανατολική Ουκρανία», ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Εξάλλου, οι αμερικανορωσικές σχέσεις βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους, μετά την ανάκληση από τη Μόσχα του Ρώσου πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε τον Ρώσο πρόεδρο, Βλ.Πούτιν «killer».

Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι συγκεντρώνει ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορά της με την ανατολική Ουκρανία, προετοιμάζοντας ενδεχομένως επίθεση για την υποστήριξη των φιλορωσικών ουκρανικών δυνάμεων του Ντονμπάς ή από την Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία, το 2014.

΄Επειτα από κατάπαυση του πυρός, κατά το δεύτερο ήμισυ του 2020, οι εχθροπραξίες πολλαπλασιάζονται στην ανατολική Ουκρανία, από τον Ιανουάριο. Τα δύο στρατόπεδα επιρρίπτουν το ένα στο άλλο την ευθύνη, για την κλιμάκωση. Είκοσι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και 57 έχουν τραυματισθεί από τις αρχές του έτους.

Για τον Ντμίτρι Πεσκόφ, αν η σύρραξη απειλεί να αναζωπυρωθεί, αυτό οφείλεται στις «επαναλαμβανόμενες προκλήσεις των στρατιωτικών δυνάμεων της Ουκρανίας».

Οι στρατιωτικές υπηρεσίες Πληροφοριών της Ουκρανίας κατηγορούν τη Μόσχα ότι ετοιμάζει «είσοδο» των τακτικών ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα εδάφη των αυτονομιστών «με το πρόσχημα της προστασίας των κατοίκων», στους οποίους η Ρωσία έχει διανείμει εκατοντάδες χιλιάδες διαβατήρια.

Η σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία, με 13.000 νεκρούς, ξεκίνησε το 2014 μετά την ανάληψη της εξουσίας στο Κίεβο από φιλοδυτική κυβέρνηση. Ακολούθησε η προσάρτηση της Κριμαίας.

Οι ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ, έπειτα από διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα της Γαλλίας και της Γερμανίας, αποτελούν νεκρό γράμμα.

Παρά τη ρητορική κλιμάκωση, τον πολλαπλασιασμό των εχθροπραξιών και τις πρόσφατες κινήσεις στρατευμάτων, το Παρίσι θεωρεί ότι η σύρραξη δεν πρόκειται να γενικευθεί.

«Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε κλιμάκωση, αλλά παραμένουμε προσεκτικοί.

»Γιαυτό η Γαλλία και η Γερμανία προσπαθούν να πιέσουν τους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας να επαναλάβουν τις συνομιλίες», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον.

Διαβάστε Επίσης

Γιατί είμαστε χαιρέκακοι; (TIFFANY WATT SMITH)

Όταν ο αδελφός μου πήγε τα παιδιά του