Αύγουστος 13, 2022
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κλείνουν τα σχολεία στο Νεπάλ, λόγω αύξησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης…

- in ΥΓΕΙΑ, ΦΥΣΗ
Κλείνουν τα σχολεία στο Νεπάλ λόγω της αύξησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσηςΗ ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα στην αναπτυσσόμενη με ταχείς ρυθμούς πρωτεύουσα Κατμαντού και δημιουργεί άλλον ένα πρόβλημα στην κυβέρνηση, η οποία αγωνίζεται να αναχαιτίσει την επιδημία του νέου κορονοϊού.

Το Νεπάλ έδωσε εντολή στα σχολεία να κλείσουν για τέσσερις ημέρες, μετά την αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε επικίνδυνα επίπεδα, αναγκάζοντας εκατομμύρια μαθητές στη χώρα να μείνουν στο σπίτι.

Το Νεπάλ, με πληθυσμό 30 εκατομμυρίων κατοίκων, βρίσκεται στα Ιμαλάια ανάμεσα στην Κίνα και την Ινδία, δύο από τους μεγαλύτερους ρυπαντές στον κόσμο.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα στην αναπτυσσόμενη με ταχείς ρυθμούς πρωτεύουσα Κατμαντού και προκαλεί άλλον έναν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, η οποία αγωνίζεται να αναχαιτίσει την επιδημία του νέου κορονοϊού.

Το Σ/Κ, τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδό τους στην πρωτεύουσα του Νεπάλ από το 2016, που η κυβέρνηση άρχισε να τηρεί αρχεία, δήλωσε στο Reuters ο κυβερνητικός αξιωματούχος Σάνκαρ Πάουντελ. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας Ντίπακ Σάρμα δήλωσε ότι περίπου 8 εκατομμύρια μαθητές επηρεάζονται από το κλείσιμο των σχολείων.

Το μέσο 24ωρο επίπεδο των PM2,5, μικροσωματίδια τα οποία μπορούν να εισχωρήσουν βαθειά στους πνεύμονες, ανερχόταν σε 214 μικρογραμμάρια/κυβικό μέτρο στην περιοχή του Μπαϊσεπάτι στο Κατμαντού την Κυριακή, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, σε σύγκριση με τις προδιαγραφές της κυβέρνησης για 40 μικρογραμμάρια /κυβικό μέτρο.

Η ποιότητα του αέρα στην πρωτεύουσα επιδεινώθηκε πρόσφατα, αλλά δεν ήταν διαθέσιμες μέσες τιμές ρύπανσης.

Ένα μείγμα σκόνης από εργοτάξια, καυσαερίων από παλιά και κακοσυντηρημένα οχήματα και καπνού από τις πλίνθινες καμίνους που καίνε κάρβουνο δημιουργούν ένα στρώμα ομίχλης πάνω από την πόλη, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, εγκεφαλικού, άσθματος και υπέρτασης, σύμφωνα με ειδικούς.

«Αυτό έρχεται να προστεθεί στον κίνδυνο από την COVID-19», δήλωσε ο Σερ Μπαχάντουρ Πουν, γιατρός σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας.

Ο 65χρονος Αρτζούν Κάντκα, ο οποίος έχει ένα οπωροπωλείο στο Κατμαντού, δήλωσε ότι αισθανόταν κνησμό και κάψιμο στα μάτια του και τη μύτη του, κάτι το οποίο μπορεί να οφείλεται στη ρύπανση του αέρα. «Δεν θυμάμαι τέτοιο επίπεδο ρύπανσης στο Κατμαντού, στο παρελθόν», πρόσθεσε.

Ο κόσμος πρέπει να μένει για την ασφάλειά του στο σπίτι και να μην βγαίνει παρά μόνον για λόγους έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Αξιωματούχοι στο μοναδικό διεθνές αεροδρόμιο στο Κατμαντού δήλωσαν ότι η κακή ορατότητα έχει προκαλέσει σε μεγάλο βαθμό προβλήματα, στις πτήσεις.

Διαβάστε Επίσης

Γιατί κάποιοι αντέχουν, ενώ κάποιοι άλλοι παραιτούνται τόσο εύκολα; (MARTIN GRAY)

ΓΙΑΤΊ ΚΆΠΟΙΟΙ ΑΝΤΈΧΟΥΝ ΕΝΏ ΚΆΠΟΙΟΙ ΆΛΛΟΙ ΠΑΡΑΙΤΟΎΝΤΑΙ ΤΌΣΟ