Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Μητσοτάκη

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε θερμό κλίμα. πραγματοποιήθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζ.Μπάιντεν, ανήμερα της Eθνικής μας Eπετείου και λίγο μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής. Η επικοινωνία των δύο ηγετών, που διήρκεσε 30 λεπτά, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11 το βράδυ, ώρα Ελλάδος. Αυτή είναι η πρώτη επικοινωνία μεταξύ των δύο ανδρών, μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τον Τζο Μπάιντεν ως 46ου προέδρου των ΗΠΑ.

Μητσοτάκης: Εποικοδομητική συνομιλία 

Εποικοδομητική χαρακτηρίζει την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ο Κ.Μητσοτάκης σε ανάρτησή του, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συγκεκριμένα, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαικού Συμβουλίου, είχα μία θερμή και εποιδομητική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζ.Μπάιντεν. Συζητήσαμε, εκτενώς, τους κοινούς δεσμούς ανάμεσα στα έθνη μας, με αφορμή την 200ή επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση, αλλά και τη σημασία της διαρκούς ενίσχυσης της συνεργασίας μας».

Following the #EUCO, I had a warm and constructive phone call with @POTUS. We discussed at length the common ties between our two nations, on the occasion of the Bicentennial of the Greek Revolution, as well as the importance of the continuous strengthening of our partnership.

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) March 25, 2021

Ανήμερα της 25ης Μαρτίου, στο μήνυμά του, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στις κοινές αξίες των δυο λαών. «Πριν από 200 χρόνια, εμπνευσμένοι από τα ίδια ιδανικά της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης και της παθιασμένης πίστης στη Δημοκρατία, που πυροδότησε την Αμερικανική Επανάσταση, ο λαός της Ελλάδας ανακήρυξε την ανεξαρτησία του. Σήμερα, ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών ενώνεται με τον ελληνικό λαό για τον εορτασμό της δημιουργίας του σύγχρονου ελληνικού κράτους και γιορτάζει δύο αιώνες διαρκούς φιλίας μεταξύ των εθνών μας».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος συνέχισε, λέγοντας: «Την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, γιορτάζουμε την ιστορία και τις αξίες που ενώνουν τις HΠΑ με την Ελληνική Δημοκρατία. Οι πατέρες της αμερικανικής δημοκρατίας εμπνεύστηκαν από το παράδειγμα της αρχαίας Ελλάδας, για να συντάξουν το Σύνταγμά μας και να διαμορφώσουν την πρώτη σύγχρονη δημοκρατία στον κόσμο. Λίγες δεκαετίες αργότερα, οι Αμερικανοί Φιλέλληνες υπερασπίστηκαν τον αγώνα της Ελλάδας για ανεξαρτησία, δημιουργώντας μια στενή σχέση μεταξύ των λαών μας, που άνθισε τα επόμενα χρόνια».

Διαβάστε Επίσης

Γ.Σ. ΟΗΕ: Δεύτερη θητεία για Γκουτέρες

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε δεύτερη θητεία