Ποια ήταν η κρυφή της δύναμη; (BROTHERS GRIMM)

- in EDITORIAL, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας μυλωνάς πολύ φτωχός, που είχε μια όμορφη κόρη. Μια φορά, σε μια συνομιλία του με τον βασιλιά, τού είπε το εξής, για να τόν εντυπωσιάσει “Η κόρη μου μπορεί να γνέσει τ’ άχυρο σε χρυσό”.

Ο βασιλιάς τότε είπε στον μυλωνά: “Αυτό είναι αξιοθαύμαστο, αν η κόρη σου όντως έχει αυτή την ικανότητα να τή φέρεις αύριο στο παλάτι, θα τήν βάλω σε μια δοκιμασία, για να αποδειχθεί αν μού λες αλήθεια”.

Πράγματι, το κορίτσι έφτασε στο παλάτι, και ο βασιλιάς τήν οδήγησε σε ένα δωμάτιο γεμάτο άχυρα. Δίνοντάς της ένα περιστρεφόμενο τροχό και ένα κύλινδρο τής είπε: “Ξεκινά τώρα δουλειά. Γνέσε όλη τη νύχτα κι αν μέχρι το πρωί δεν έχεις μετατρέψει το άχυρο σε χρυσό θα πεθάνεις.” Ύστερα, τήν κλείδωσε στο δωμάτιο κι έμεινε μονάχη.

Η κοπέλα τότε αβοήθητη έβαλε τα κάματα, ήταν απελπισμένη, δεν είχε ιδέα πώς να μετατρέψει το άχυρο σε χρυσό.

΄Ετσι, ξαφνικά, άνοιξε την πόρτα ένα παράξενο ανθρωπάκι και τής είπε: “Καλησπέρα, Μυλωνοπούλα, γιατί κλαις έτσι;”

“Αχ”, απάντησε η κοπέλα, “υποτίθεται πως θα έπρεπε να γνωρίζω πως να γνέθω το άχυρο σε χρυσό, αλλά εγώ δεν έχω ιδέα πως να τό κάνω αυτό”.

Το ανθρωπάκι τής είπε: “Τί θα μού δώσεις αν τό γνέσω εγώ για σένα;”

“Το κολιέ μου”, απάντησε το κορίτσι.

Το ανθρωπάκι τότε πήρε το περιδέραιο, κάθισε μπροστά κάθισε μπροστά στην ανέμη, τήν τράβηξε τρεις φορές και γέμισε το πρώτο κουβάρι με χρυσάφι. Και αυτό συνεχίστηκε πολλές φορές.

Με την αυγή του ήλιου, ήρθε ο βασιλιάς κι όταν αντίκρισε το χρυσό έμεινε έκπληκτος και χάρηκε, αλλά αντί να χαρεί, η καρδιά του πλημμύρισε από απληστία, για περισσότερο χρυσό. Πήρε την κόρη του μυλωνά σε ένα άλλο δωμάτιο γεμάτο με άχυρο και τής ζήτησε να τό μετατρέψει σε χρυσό όλη νύχτα, αν αγαπά τη ζωή της.

Το κορίτσι απελπισμένη έβαλε τα κλάματα. Έτσι για δεύτερη φορά άνοιξε η πόρτα κι εμφανίστηκε το ανθρωπάκι. Τής είπε:”Τι θα μού δώσεις, για να γνέσω τ’ άχυρο σε χρυσό εγώ για σένα;”.

“Το δαχτυλίδι μου”, απάντησε η κοπέλα.

Το ανθρωπάκι πήρε το δαχτυλίδι και για άλλη μια φορά – άρχισε γνέθει και μέχρι το πρωί μετέτρεψε ξανά όλο το άχυρο σε χρυσό. Όταν το επόμενο πρωί ο βασιλιάς αντίκρισε το χρυσό, είπε στην κοπέλα πως θα τήν μεταφέρει σε ένα μεγαλύτερο δωμάτιο γεμάτο άχυρο, αν τό μετατρέψει και αυτό σε χρυσό θα τήν κάνει γυναίκα του.

Όταν η κοπέλα έμεινε μονή στο δωμάτιο, το ανθρωπάκι επέστρεψε, για τρίτη φορά. Είπε: “Τι θα μού δώσεις, για να γνέσω το άχυρο σε χρυσό ξανά;”

“Δεν μού έχει απομείνει τίποτα πλέον να σού δώσω”», απάντησε το κορίτσι.

“Τότε να μού υποσχεθείς ότι μόλις γίνεις βασίλισσα, θα μού δώσεις το πρώτο σου παιδί”

“Ποιος ξέρει τι μπορεί να συμβεί”, σκέφτηκε η κόρη του μυλωνά και υποσχέθηκε στο ανθρωπάκι ότι θα τού δώσει αυτό που τής ζήτησε, χωρίς να μπει σε πολλές σκέψεις, προκειμένου εκείνος να τής μετατρέψει ξανά το άχυρο σε χρυσό.

Όταν το πρωί ο βασιλιάς αντίκρισε και πάλι χρυσό, παντρεύτηκε την κόρη του μυλωνά και τήν έκανε βασίλισσα.

Ένα χρόνο αργότερα, η κοπέλα έφερε στον κόσμο όμορφο ένα παιδί. Δεν θυμόταν πια το ανθρωπάκι, αλλά εκείνο δεν είχε ξεχάσει την υπόσχεση, έξαφνα εμφανίστηκε στο δωμάτιό της και τής είπε: “Δώσε μου τώρα αυτό που μού υποσχέθηκες”.

Η βασίλισσα τρόμαξε πολύ και έταξε στο ανθρωπάκι όλα της τα πλούτη, προκειμένου να τής επιτρέψει να κρατήσει το παιδί της, αλλά αυτό τής είπε: “Ούτε όλος ο χρυσός του κόσμου δεν μπορεί να αντικαταστήσει μία ζωή”.

Τότε η βασίλισσα άρχισε να οδύρεται και να κλαίει τόσο που το ανθρωπάκι τή λυπήθηκε και τής είπε: “Θα σου δώσω τρεις μέρες προθεσμία, αν βρεις το όνομά μου, θα μπορέσεις να κρατήσεις το παιδί σου”.

Η κόρη του μυλωνά πέρασε όλη τη νύχτα, προσπαθώντας να σκεφτεί όλα τα ονόματα, που είχε ακούσει στην ζωή της, επίσης έστειλε έναν αγγελιοφόρο να μάθει τι άλλα ονόματα υπάρχουν στην χώρα. Όταν το ανθρωπάκι επέστρεψε ξανά την ίδια μέρα, εκείνη άρχισε να τού λέει διάφορα ονόματα, μήπως πετύχει το σωστό: Κάσπαρ, Μελχιόρ, Μπάλζερ, και κάθε φορά το ανθρωπάκι τής απαντούσε αρνητικά, “Αυτό δεν είναι το όνομά μου”.

Τη δεύτερη μέρα, η κοπέλα ζήτησε να μάθει τα ονόματα των γειτόνων και όταν επέστρεψε το ανθρωπάκι τόν ρώτησε ξανά, το όνομά σου είναι Μπέαστριμπ; Μούτονκαλφ; ή Λεγκστρινγκ;”

Αλλά το ανθρωπάκι απάντησε για ακόμη μια φορά αρνητικά: “Αυτό δεν είναι το όνομα μου”.

Την τρίτη μέρα, ο αγγελιοφόρος επέστρεψε ξανά και είπε στην βασίλισσα πως δεν μπόρεσε να βρει άλλα ονόματα, αλλά καθώς βρισκόταν στην άκρη ενός δάσους κοντά σε ένα ψηλό βουνό, εκεί η αλεπού καληνυχτίζει τον λαγό, είδε ένα μικρό σπίτι που μπροστά σε αυτό υπήρχε μια φωτιά και ένα ανθρωπάκι χόρευε και πανηγύριζε γύρω από αυτή και τραγουδούσε:

Σήμερα ψήνω και αύριο θα μαγειρέψω.

Αύριο θα φέρω εδώ της βασίλισσας τον γιο

Τι καλά που κανείς δεν γνωρίζει

Ρουμπελστίλτσκιν είναι το όνομά μου !

Η βασίλισσα πέταξε από τη χαρά της, όταν έμαθε το όνομα, και τότε το ανθρωπάκι δεν άργησε να φανεί, τότε η βασίλισσα με θάρρος τόν ρώτησε: “Σε λένε Κουνς;”

“Όχι”.

“Σε λαίνε Χαίνς;”.

“Όχι”.

“Μήπως σε λένε Ρουμπελστίλτσκιν;”.

“Ο διάβολος στο μαρτύρησε”, φώναξε το ανθρωπάκι και από το θυμό του χτύπησε το δεξί του πόδι στο έδαφος με τόση δύναμη, που βούλιαξε το πόδι του μέσα στη γη. Τότε κίνησε το αριστερό του πόδι στην άλλη πλευρά και με δύναμη σχίστηκε στα δυο.

Ίσως, όταν βρίσκουμε τη δύναμη να εντοπίζουμε τους φόβους μας και να φωνάζουμε το όνομά τους δυνατά εκείνοι να τρομάζουν και να εξαφανίζονται.

Το παραμύθι επανεκδόθηκε άπειρες φορές και μέσα στα χρόνια τό συναντάμε αρκετές φορές και με διαφορετικό τίτλο, όπως “Ο Μυλωνάς και το Ξωτικό”. Αρκετά γνωστό έγινε και μέσα από την τηλεοπτική σειρά “Once upon a time”, αφού ο χαρακτήρας του Ρουμπελστίλτσκιν έκλεψε τις εντυπώσεις…

Πηγή: willowisps.gr

Εικόνα: https://independent.gr/

Διαβάστε Επίσης

Γιατί είμαστε χαιρέκακοι; (TIFFANY WATT SMITH)

Όταν ο αδελφός μου πήγε τα παιδιά του