Λιβύη: Συνέχεια πτήσεων ενίσχυσης των τουρκικών βάσεων

- in ΔΙΕΘΝΗ

To ΥΠΕΞ αναζητά διπλωματική διέξοδο

Λιβύη: Χωρίς τέλος οι πτήσεις ενίσχυσης των τουρκικών βάσεων - To ΥΠΕΞ να ψάχνει... διπλωματική διέξοδο

Μετά την ανάδειξή του ως μεταβατικός πρωθυπουργός στη Λιβύη, ο Άμπντελ Χαμίντ Ντμπεϊμπά προχώρησε πρόσφατα σε δηλώσεις, όπου αναφέρθηκε και στο περίφημο τουρκολιβυκό μνημόνιο συνεργασίας για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών στη Μεσόγειο, την ίδια στιγμή που στην κυβέρνηση δια του ΥΠΕΞ Ν.Δένδια ψάχνουν τώρα να βρουν κάπου να πατήσουν και προσπαθούν με νέο γύρο διπλωματικών επαφών να λύσουν το πρόβλημα.

Ο Λίβυος πρωθυπουργός τόνισε ότι η Λιβύη θα συνεχίζει να υποστηρίζει και θα επιμείνει στο μνημόνιο αυτό, καθώς εκτιμά ιδιαίτερα σημαντικές τις διμερείς σχέσεις της χώρας με την Τουρκία, κάτι που φάνηκε από τα τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη, που πραγματοποίησαν τις γνωστές «επισκέψεις» στη Λιβύη, καθώς οι στρατιωτικές βάσεις της Τουρκίας που θα παραμείνουν στα νότα της Κρήτης θα συνεχίσουν να ενισχύονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ItaMilRadar, το πρωί της Παρασκευής 26 Φεβρουαρίου 2021, τρία αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν πτήσεις, με προορισμό τη Λιβύη.

Συγκεκριμένα, ήταν δύο αεροσκάφη Airbus A400M (reg. 15-0051 – callsign TUAF221) και (reg. 18-0093 – callsign TUAF220), καθώς επίσης και ένα  αεροσκάφος τύπου C-130H (reg. 63-13188 – callsign TUAF222), τα οποία προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση Al-Watiya και στην περιοχή Misrata.

Ο  Ν. Δένδιας τόνισε την ανάγκη αποχώρησης των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη Λιβύη, ενώ αναφέρθηκε στη στήριξη, που παρέχει η Ελλάδα στους πρόσφυγες και μετανάστες (Άλλο και αυτό), υπενθυμίζοντας τις συστηματικές απόπειρες κρατικών παραγόντων να εργαλειοποιήσουν τον ανθρώπινο πόνο. Νωρίτερα, είχε πραγματοποιήσει τηλεφωνική συνομιλία με τον νέο ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γιαν Κούμπις. Στο πλαίσιο αυρό, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στην πολιτική διαδικασία, καθώς και στο έργο του ειδικού απεσταλμένου, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών, στο twitter.

Διαβάστε Επίσης

Γιατί είμαστε χαιρέκακοι; (TIFFANY WATT SMITH)

Όταν ο αδελφός μου πήγε τα παιδιά του