Λιβύη: Εν αναμονή, ψήφου εμπιστοσύνης από το νέο κυβερνητικό σχήμα

- in ΔΙΕΘΝΗ

REUTERS/HAZEM AHMED

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης, Άμπντελ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, ανακοίνωσε ψες ότι υπέβαλε, εντός της καθορισμένης προθεσμίας, τη σύνθεση της «Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας» στο Κοινοβούλιο, το οποίο θα πρέπει να τήν εγκρίνει το αργότερο έως τις 19 Μαρτίου.

«Υποβάλαμε σήμερα το πρωί την πρόταση και τα κριτήρια επιλογής της κυβερνητικής ομάδας στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου (…) με βάση το χρονοδιάγραμμα, που ορίζεται από τον οδικό χάρτη» του ΟΗΕ, είπε ο Ντμπεϊμπά σε συνέντευξη Τύπου.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «πρωταρχικός στόχος του είναι να ενώσει τους Λίβυους» και ότι βασικό κριτήριό του στην επιλογή των προσώπων είναι οι ικανότητές τους – δεν απεκάλυψε, ωστόσο, τον αριθμό των υπουργών ή τα ονόματα αυτών. Επανέλαβε δέ ότι επιδίωξε να διατηρήσει τις ισορροπίες μεταξύ των τριών επαρχιών, της Ανατολικής, τη Δυτικής και της Νότιας Λιβύης, ώστε να μπορέσει να επανενώσει τους θεσμούς και να οδηγήσει τη χώρα στις βουλευτικές εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου.

Το Κοινοβούλιο θα πρέπει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, μέχρι τις 19 Μαρτίου. Όπως και οι άλλοι θεσμοί της χώρας ωστόσο, είναι και αυτό διχασμένο, ακόμη και για τον τόπο, όπου θα συνεδριάσει: ο πρόεδρός του, Αγκίλα Σάλεχ και κάποιοι βουλευτές θέλουν να γίνει αυτή η συνεδρίαση στη Σύρτη, ανάμεσα ακριβώς στη Δυτική και την Ανατολική Λιβύη, ενώ 140 βουλευτές προκρίνουν τη Σαμπράτα, στη Δυτική Λιβύη.

«Ελπίζουμε ότι το Κοινοβούλιο θα μάς στηρίξει, δίνοντας γρήγορα ψήφο εμπιστοσύνης στην, κυβέρνηση (…) Είμαι έτοιμος να μεταβώ σε οποιαδήποτε πόλη, για να παρουσιάσω την κυβέρνησή μου», είπε ο Ντμπεϊμπά.

ΑΜΠΕ

 

Διαβάστε Επίσης

Γιατί είμαστε χαιρέκακοι; (TIFFANY WATT SMITH)

Όταν ο αδελφός μου πήγε τα παιδιά του