Μάρτιος 7, 2021
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κονγκό: Ο Ιταλός πρέσβης έχασε τη ζωή του, σε επίθεση εναντίον της συνοδείας του ΟΗΕ 

- in ΔΙΕΘΝΗ

Νεκρός ο Ιταλός πρέσβης στο Κονγκό σε επίθεση εναντίον κονβόι του ΟΗΕΟ Ιταλός πρέσβης στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό σκοτώθηκε, σε επίθεση εναντίον μιας συνοδείας των Ηνωμένων Εθνών. Ο Luca Attanasio πέθανε μαζί με έναν Ιταλό στρατιώτη, μετά την επίθεση κοντά στη Γκόμα, στα σύνορα με τη Ρουάντα. Εκπρόσωπος του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε: «Με βαθιά θλίψη, επιβεβαιώνουμε τον θάνατο, σήμερα (χθες) στη Γκόμα, του Πρέσβη της Ιταλίας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό Luca Attanasio και ενός στρατιώτη των Carabinieri».

Στην ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών διευκρινίζεται πως ταξίδευαν «με αυτοκινητοπομπή της Monusco», της αποστολής των κυανοκράνων, που σταθμεύει εδώ και 20 χρόνια, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η αυτοκινητοπομπή δέχθηκε επίθεση γύρω στις 10:15 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), στη διάρκεια απόπειρας απαγωγής εκ μέρους των επιτιθέμενων κοντά στην πόλη Κανιαμαχόρο, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων, βόρεια της περιφερειακής πρωτεύσουσας Γκόμα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σαφές ποιος βρισκόταν πίσω από την επίθεση, ενώ δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, ανακοίνωσε πως επιστρέφει εσπευσμένα, στη Ρώμη.

Συλλυπητήρια από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Τη συμπαράστασή του στην Ιταλία για τον θάνατο του Ιταλού πρέσβη στο Κονγκό, καθώς και ενός αστυνομικού κατά τη διάρκεια επίθεσης σε αυτοκινητοπομπή, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, με ανάρτησή του, στο Twitter.

«Εκφράζουμε την συμπαράστασή μας στην Ιταλία και το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, για τον θάνατο του Ιταλού πρέσβη στο Κονγκό και ενός αστυνομικού, κατά τη διάρκεια επίθεσης σε αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ

»Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Λούκα Ατανάσιο, ηλικίας 44 ετών, ανέλαβε πρέσβης στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό τον Οκτώβριο του 2019, αφού είχε φθάσει στη χώρα δύο χρόνια νωρίτερα ως επικεφαλής αποστολής, σύμφωνα με την επίσημη βιογραφία του.

Στο διπλωματικό κλάδο, εισήλθε στα τέλη του 2003, έπειτα από σπουδές στην Εμπορική Σχολή του Πανεπιστημίου Λουίτζι Μποκόνι του Μιλάνου. Είχε ξεκινήσει στη διεύθυνση οικονομικών υποθέσεων, πριν εργασθεί για τα αφρικανικά ζητήματα και τη διεθνή συνεργασία.

Στο εξωτερικό, διορίσθηκε αρχικά επικεφαλής του οικονομικού και εμπορικού τμήματος της ιταλικής πρεσβείας στη Βέρνη (2006-2010), στη συνέχεια γενικός πρόξενος στη Καζαμπλάνκα του Μαρόκου (2010-2013). Αφού πέρασε από τη Ρώμη, το 2015 διετέλεσε επίσης σύμβουλος στην πρεσβεία της Ιταλίας, στη Νιγηρία.

Διαβάστε Επίσης

Δεν υπάρχει πάθος, που να ταράζει τόσο τη διαύγεια της κρίσης μας – όσο η οργή…!

(ΜΙΣΕΛ ΝΤΕ ΜΟΝΤΑΙΝΙ) Μέσα από την οργή, τα