΄Α.Μπλίνκεν: «Στηρίζω τις διευθετήσεις των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων Ελλάδας – Τουρκίας» 

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία χθες με Δένδια και Τσαβούσογλου

Τηλεφωνική επικοινωνία με τους ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας είχε χθες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ΄Αντονι Μπλίνκεν, ενόψει διεργασιών στα Ελληνοτουρκικά, στο Κυπριακό και ευρύτερα. Ο Μπλίνκεν γνωστοποίησε ότι με τον Δένδια επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για «παραπέρα ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων» και τόνισε πως «οι ΗΠΑ στηρίζουν τις διεξαγόμενες διερευνητικές συζητήσεις μεταξύ των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων, Ελλάδας και Τουρκίας». Πηγές από το αμερικανικό ΥΠΕΞ αναφέρουν ότι συζήτησαν για τον «Στρατηγικό Διάλογο», πτυχή του οποίου είναι η υπογραφή νέας συμφωνίας για τις βάσεις, που διευρύνει ακόμα περισσότερο το στρατιωτικό αποτύπωμα των Αμερικανών στην Ελλάδα. Συζήτησαν επίσης το σχήμα 3+1 με Κύπρο και Ισραήλ, τη «στενή διμερή συνεργασία στην ΄Αμυνα, στην ενεργειακή διαφοροποίηση και τη σταθερότητα, στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο».

https://www.rizospastis.gr/getImage.do?size=medium&id=836822

Αντίστοιχα, για τη συνομιλία του με τον Τσαβούσογλου ο Μπλίνκεν είπε ότι μίλησαν για τη «μακρόχρονη σημασία της διμερούς σχέσης ΗΠΑ – Τουρκίας» και ότι προσβλέπει «στη συνέχιση της συνεργασίας στη Συρία, στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης, στην Ανατ. Μεσόγειο».

Σύμφωνα με την ΄Αγκυρα, ο Μπλίνκεν συμφώνησε «για την ανάπτυξη ενός ανοιχτού και αυθεντικού διμερούς διαλόγου», ενώ συζήτησαν το επίμαχο θέμα των «S-400», τις κουρδικές οργανώσεις PKK και YPG, αλλά και ειδικότερα, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο «απόγειο» η εμπλοκή

Στην Αθήνα, αναφερόμενος στη συνομιλία του με τον Μπλίνκεν, ο Ν. Δένδιας δήλωσε: «Διαπιστώσαμε ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο τους», ενώ ταυτόχρονα «εξετάστηκαν οι προοπτικές περαιτέρω ενδυνάμωσής τους, με ιδιαίτερη έμφαση, στον ενεργειακό και στον αμυντικό τομέα». Ο υπουργός έδωσε αναφορά για το πώς προχωρούν τα αμερικανοΝΑΤΟϊκής κοπής σχήματα, που στήνονται με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, ενημερώνοντας τον Αμερικανό ομόλογό του, «για την εμβάθυνση των σχέσεων με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, σε διμερές και πολυμερές επίπεδο». «Αναφέρθηκα ακόμη στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης, της Συρίας και της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και στις τουρκικές ενέργειες», πρόσθεσε.

Κατόπιν ο Ν. Δένδιας έσπευσε να τηλεφωνήσει στον Κύπριο ομόλογό του Ν. Χριστοδουλίδη, για να συζητήσουν τις «εξελίξεις, στην ευρύτερη περιοχή». Αναμένεται, άλλωστε, ο ορισμός της ημερομηνίας για την  5μερή για το Κυπριακό, ενώ σήμερα αναμένεται στην Αθήνα ο Κύπριος υπουργός ΄Αμυνας, Χ. Πετρίδης. Σημειωτέον, ο Δένδιας είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Γερμανό ομόλογό του Χ. Μάας. Επισήμως, συζήτησαν «για τις τρέχουσες περιφερειακές εξελίξεις, ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ», το οποίο είναι προγραμματισμένο για την επόμενη Δευτέρα 22/2.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός, μιλώντας χθες στο πρακτορείο «Bloomberg» και καλλιεργώντας εφησυχασμό και ψευδαισθήσεις, είπε ότι «έχουμε δει πως η απειλή κυρώσεων μπορεί να αναγκάσει μία χώρα να αλλάξει συμπεριφορά. ΄Εχουμε δει βελτίωση το 2021. Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε να κινούμαστε σ’ αυτόν τον δρόμο. Αποδεικνύουμε μέσω των συμφωνιών μας με Ιταλία και Αίγυπτο πως μπορούμε να επιλύουμε τις διαφορές μας, αναφορικά με τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών υπό όρους καλής γειτονίας. Το ίδιο ευελπιστούμε να γίνει και με την Τουρκία».

Κατά τα λοιπά, αυτή την εβδομάδα πιθανολογείται ότι θα ανακοινωθεί η ημερομηνία για τον επόμενο, 62ο γύρο διερευνητικών επαφών, που πρόκειται να διεξαχθούν, στην Αθήνα, το πρώτο 15ήμερο του Μάρτη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Ταραντίλης, ερωτηθείς χθες, είπε ότι η ΄Αγκυρα δεν έχει απαντήσει ακόμα ως προς τις ημερομηνίες, που πρότεινε η Αθήνα ήδη από την προηγούμενη βδομάδα.

Δεν περνά απαρατήρητο ότι ο ίδιος, στο πλαίσιο ακριβώς του παζαριού που εξελίσσεται στην περιοχή, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών απέφυγε να διευκρινίσει τι εννοούσε ο Νετανιάχου, όταν έλεγε ότι στη συνάντησή του με τον Μητσοτάκη στην Ιερουσαλήμ, την προηγούμενη Δευτέρα, ο ΄Ελληνας ομόλογός του παρουσίασε «κάποιες καινοτόμες ιδέες» για τον αγωγό «EastMed». Συγκεκριμένα, απέφυγε να απαντήσει αν αυτές αφορούσαν «εναλλακτική» χάραξη, συμμετοχή κι άλλων χωρών στην κατασκευή και εκμετάλλευση του αγωγού ή κάτι άλλο. Αρκέστηκε να απαντήσει ότι η συνάντηση στο Ισραήλ είχε ως αντικείμενο τις «διμερείς σχέσεις», θέματα αντιμετώπισης του κορονοϊού και «ανάπτυξης ακόμα περισσότερο των σχέσεων» με το Ισραήλ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

«Πολύ προσεκτικές» οι Βρυξέλλες, απέναντι στην Τουρκία

Στο μεταξύ, μιλώντας στο «Βήμα», ο ΥΠΕΞ της Πορτογαλίας – που αυτό το εξάμηνο έχει την προεδρία στην ΕΕ – Αουγκούστο Σάντος Σίλβα σημείωσε ότι στην ΕΕ «είμαστε προετοιμασμένοι, για όλα τα σενάρια» και έκανε λόγο για «επιφύλαξη» απέναντι στην ΄Αγκυρα, αλλά και ότι «ταυτόχρονα δεν απορρίπτουμε τα θετικά μηνύματα από την τουρκική πλευρά». Επεσήμανε ότι «πολιτικός μας στόχος δεν είναι να επιβάλουμε κυρώσεις στην Τουρκία ή σε οποιοδήποτε άλλο έθνος, αλλά να αποτρέψουμε την αστάθεια, να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας, να έχουμε θετικές σχέσεις με όλους, στον κόσμο».

Χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσες» και «παραγωγικές» τις πρόσφατες επαφές Τούρκων και Ευρωπαίων αξιωματούχων, ενώ ερωτηθείς αν η Μόσχα βλέπει με χαρά την έκρυθμη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, απάντησε: «Αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο ερώτημα και θα χρειαζόμουν 30 σελίδες ανάλυσης, ας τό αφήσουμε στους αναλυτές».

Μίλησε για «πολύ προσεκτικό τρόπο», με τον οποίο οι Βρυξέλλες πρέπει να χειριστούν όλα τα θέματα, στα οποία εμπλέκεται η Τουρκία (από τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό μέχρι τη Λιβύη και το Ναγκόρνο Καραμπάχ), μη ξεχνώντας το Μεταναστευτικό.

Αναφερόμενος ειδικά στα Ελληνοτουρκικά, ο Σίλβα είπε ότι, αν δεν αρκούν τα διπλωματικά μέσα «τότε προσφεύγουμε στη Δικαιοσύνη, υπάρχουν διεθνή δικαστήρια, ευρωπαϊκά δικαστήρια στα οποία μπορούμε να θέσουμε τη διαφορά μας και να αποδεχθούμε τις νομικές λύσεις και δικαστικές αποφάσεις». Ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ αναγνώρισε ότι «κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να επεκτείνει έως και 12 μίλια τα χωρικά ύδατα που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της» αλλά «αν κοιτάξετε το χάρτη της Μεσογείου, τίθενται περίπλοκα ζητήματα». Κληθείς δε να σχολιάσει τις πιέσεις της Αθήνας για τις ευρωπαϊκές χώρες, που εξάγουν όπλα στην Τουρκία, στάθηκε στο ότι «ως μέλος του ΝΑΤΟ το πρόβλημά μου ήταν το γεγονός ότι οι Τούρκοι αγόρασαν όπλα από τη Ρωσία».

Ενδιαφέρουσες ήταν και οι επισημάνσεις για την «εμπλοκή των ΗΠΑ», για την οποία είπε ότι «κάποιοι θα ισχυριστούν» πως αυτή «θα βγάλει την ΕΕ από τη δύσκολη θέση, αλλά πρέπει να αναγνωριστεί ότι στην ελληνοτουρκική διαμάχη η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και η Τουρκία υποψήφια προς ένταξη».

Διαβάστε Επίσης

Δεν υπάρχει πάθος, που να ταράζει τόσο τη διαύγεια της κρίσης μας – όσο η οργή…!

(ΜΙΣΕΛ ΝΤΕ ΜΟΝΤΑΙΝΙ) Μέσα από την οργή, τα