Με τον έρωτα, μπορείς μόνο να εξελιχθείς – [MARGUERITE YOURCENAR]

- in EDITORIAL, ΓΝΩΜΕΣ-ΑΠΟΨΕΙΣ

Έρωτας είναι η βαθιά συνείδηση, να καταλάβεις δηλαδή ότι με τον έρωτα μπορείς μόνο να εξελιχθείς. ΄Οταν αγαπάς, όταν είσαι ερωτευμένος, όλα γίνονται από μόνα τους. Δεν χρειάζονται θυμοί, φόβοι, αλλά να σέβεσαι την ατομικότητά του. Σημαίνει να μη χάνεται ο κόσμος γύρω σου, όταν απομακρύνεσαι, γιατί τότε γίνεται εξάρτηση.

Η ερωτική πράξη είναι μυσταγωγία, είναι ιερή και έτσι πρέπει να τήν αντιμετωπίζουμε. Ο έρωτας είναι έρωτας, όταν δεν προσθέτει, ούτε αφαιρεί. Είναι η βάση για όλα. Φυσικά είμαι υπέρ της ελεύθερης επιλογής. Αγαπάς και ερωτεύεσαι τον άνθρωπο και όχι το φύλο. Φιλία σημαίνει προπαντός σιγουριά, κι αυτό είναι που τή διαχωρίζει από τον έρωτα. Σημαίνει επίσης σεβασμός και απόλυτη παραδοχή του άλλου. Μόνο πάνω σ’ ένα θεμέλιο δυστυχίας, χτίζεται μια ευτυχία. Νομίζω πως θα μπορέσω να χτίσω. Κάθε αληθινή φιλία είναι ένα απόκτημα διαρκές.

Η φιλία, όπως και ο έρωτας, απαιτεί τόση τέχνη – όσο μια πετυχημένη φιγούρα χορού. Χρειάζεται πολλή άνεση και μεγάλος συγκρατημός. Ανταλλαγές λόγων. Μεγάλη σιωπή. Και προπαντός σεβασμός. Το αίσθημα της ελευθερίας του άλλου. Της αξιοπρέπειάς του. Την παραδοχή.

Θυμάμαι πάντα το κοριτσάκι στο βιβλίο του Μοντερλάνμ που δεν έχει δώσει όνομα στη γάτα του. Και πώς τή φωνάζεις; τήν ρωτούν. Δεν τή φωνάζω, έρχεται όποτε θέλει. Έτσι είναι οι φίλοι. Συχνά, έρχονται από τύχη.


Η Μαργκερίτ Γιουρσενάρ (γαλλ. Marguerite Yourcenar) (8 Ιουνίου 1903 – 17 Δεκεμβρίου 1987) ήταν Γαλλίδα συγγραφέας και ποιήτρια, μια από τις κορυφαίες λογοτεχνικές μορφές της Γαλλίας του 20ού αιώνα. Η αξία της συνεισφοράς της στη λογοτεχνία αναγνωρίστηκε μέσα από πολυάριθμες διακρίσεις, όπως το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας της Γαλλικής Ακαδημίας, και την αναγόρευσή της ως μέλος της (η πρώτη γυναίκα που το κατάφερε) το 1980.​

Απoσπάσματα συνέντευξης της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, που περιέχεται στο βιβλίο της Εύας Νικολαϊδου «Μια ευλαβική ανάμνηση», εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.

Πηγή: www.doctv.gr

Εικόνα: https://www.deviantart.com


Διαβάστε Επίσης

Δεν υπάρχει πάθος, που να ταράζει τόσο τη διαύγεια της κρίσης μας – όσο η οργή…!

(ΜΙΣΕΛ ΝΤΕ ΜΟΝΤΑΙΝΙ) Μέσα από την οργή, τα