Ισραήλ: Εξοπλισμός της Ελλάδας με τον Σιδερένιο Θόλο, προς κατάρριψη των S-400

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το Ισραήλ εξοπλίζει την Ελλάδα με τον Σιδερένιο Θόλο που καταρρίπτει τους S-400 – Τι άλλο μας δίνειΕνισχύεται διαρκώς η ελληνο-ισραηλινή συνεργασία, καθώς στον αμυντικό τομέα υπάρχουν κοινά προγράμματα, που «τρέχουν», ενώ πολλά έχουν «κλειδώσει». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Heron, τα οποία νοίκιασε για τρία χρόνια η Ελλάδα. Τον Απρίλιο τα UAVs αναμένονται στη Σκύρο, ενώ Έλληνες χειριστές εκπαιδεύονται ήδη στο Ισραήλ. 

Όσο αφορά την ΕΛΒΟ, το ισραηλινό επενδυτικό σχήμα, που έχει δώσει την πρώτη δόση για την αγορά της εταιρείας, φαίνεται πως θα τήν έχει στην κατοχή του, στα τέλη του μήνα, και μάλιστα το πρώτο από τα προγράμματα, που θα τρέξουν είναι το «εθνικό όχημα», ένα τεθωρακισμένο όχημα, για τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων.

Από κει και πέρα έχουμε το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης της Καλαμάτας, μία συμφωνία ύψους 1,3 δισεκ. ευρώ. Για τα επόμενα 20 χρόνια η ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems θα εκπαιδεύει τους Ικάρους, ενώ θα φέρει και καινούρια εκπαιδευτικά αεροσκάφη, για να αντικαταστήσουν τα παρωχημένα Τ-2.  Σε άλλα προγράμματα, που «τρέχουν» είναι και το «εθνικό τυφέκιο». Το Ισραήλ έχει δώσει προσφορά στις ένοπλες δυνάμεις για το όπλο, που θα αντικαταστήσει το θρυλικό G-3, μετά από σχεδόν 30 χρόνια υπηρεσίας.

Στο ελληνικό οπλοστάσιο, προστίθενται επίσης οι τηλεκατευθυνόμενες ρουκέτες Rampage, για την Πολεμική Αεροπορία, ένα φθηνό όπλο με μεγάλα πλεονεκτήματα και οι πύραυλοι Spike, ένα αντιπυραυλικό σύστημα, που αναμένεται να εγκατασταθεί τόσο στον Έβρο – όσο και στα νησιά και μπορεί να επιφέρει πλήγματα σε βάθος 30 χιλιομέτρων και από ελικόπτερα και εποχούμενοι.

Τέλος, το σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας «Iron Dome», «Σιδηρούς Θόλος», είναι στο «μικροσκόπιο» των ενόπλων δυνάμεων, που μπορεί να πλήξει πυραύλους S-400 και βαλλιστικούς πυραύλους της Τουρκίας, που απειλούν την πατρίδα μας. Πέραν των προγραμμάτων που τρέχουν αναμένεται να ξεκινήσουν κι άλλα προγράμματα στο άμεσο μέλλον, καθώς ενισχύεται η στρατηγική σχέση των δύο χωρών.

Διαβάστε Επίσης

Δεν υπάρχει πάθος, που να ταράζει τόσο τη διαύγεια της κρίσης μας – όσο η οργή…!

(ΜΙΣΕΛ ΝΤΕ ΜΟΝΤΑΙΝΙ) Μέσα από την οργή, τα