ΥΠ.ΟΙΚ ΗΠΑ: Η Τουρκία είναι «Πλυντήριο» της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος

- in ΔΙΕΘΝΗ
Αμερικανικό ΥΠΟΙΚ: «Πλυντήριο» της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος η ΤουρκίαΤο Ισλαμικό Κράτος εξακολουθεί να βασίζεται σε «κόμβους εφοδιασμού» εντός της Τουρκίας για τα οικονομικά του, αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σε νέα έκθεση που κυκλοφόρησε για τα οικονομικά της τζιχανιστικής οργάνωσης, στις αρχές Ιανουαρίου.

Όπως αναφέρει στο Ahvalnews ο δημοσιογράφος Ιλχάν Τανίρ (Ilhan Tanir), η έκθεση επισημαίνει πως το Ισλαμικό Κράτος «συχνά συγκέντρωνε και έστελνε χρήματα σε μεσάζοντες στην Τουρκία, οι οποίοι διακινούν λαθραία τα μετρητά στη Συρία ή μέσω στρατοπέδων μεταναστών και προσφύγων».

Οι σχέσεις της Άγκυρας με το Ισλαμικό Κράτος υπήρξαν εδώ και πολύ καιρό ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα και ενώ οι Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα, που πολέμησε ενάντια στην τζιχαντιστική οργάνωση όσο καμμία άλλη, οι παρατηρητές διαφωνούν.

Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπέλυσαν επιδρομή στη βορειοδυτική επαρχία της Συρίας, Ιντλίμπ, και σκότωσαν τον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, τον Οκτώβριο του 2019, ο νεοδιορισμένος συντονιστής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Μπρετ Μακ Γκούρκ, έγραψε άρθρο για την Washington Post, επισημαίνοντας ότι το κρησφύγετο του αλ-Μπαγκντάντι ήταν κοντά σε μια μεγάλη τουρκική στρατιωτική θέση και ότι η Άγκυρα έπρεπε «να δώσει κάποιες εξηγήσεις».

Ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ευχαρίστησε τους Κούρδους της Συρίας (σ.σ. ορκισμένους εχθρούς της Τουρκίας) «για συγκεκριμένη υποστήριξη, που μπόρεσαν να δώσουν», για την επιχείρηση αυτή.

Οι κυριαρχούμενες από τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) έχουν επαινεθεί για τον σκληρό αγώνα τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος για χρόνια, ενώ αντιθέτως οι τουρκικές δυνάμεις αγωνίζονται ενάντια στις SDF από το 2016, στη βόρεια Συρία.

Το Ισλαμικό Κράτος «έχει πιθανώς έως και 100 εκατομμύρια δολάρια διαθέσιμα σε μετρητά διασκορπισμένα, σε ολόκληρη την περιοχή», έγραψε ο Διευθυντής Ελέγχου Γκρέγκορι Σάλιβαν, σε έκθεση Υπουργείου Οικονομικών, που γράφτηκε στις 4 Ιανουαρίου. Ωστόσο, πρόσθεσε, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν γνώριζε το χρηματικό ποσό, που διένειμε το Ισλαμικό Κράτος, κατά τη διάρκεια αυτού του τριμήνου.

Όπως αναφέρει ο Ιλχάν Τανίρ στην Ahvalnews, ο πρέσβης Μακ Γκούρκ, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης τον Ιανουάριο του 2019, δήλωσε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι περνούσαν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στην Άγκυρα, επειδή «το μεγαλύτερο μέρος του υλικού, που τροφοδοτούσε τον μηχανισμό της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, προερχόταν από τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.

»Ήταν πολύ απογοητευτικό, επειδή η Τουρκία δεν αναλάμβανε δράση, στα σύνορα».

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι οι υποστηρικτές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιούσαν όλο και περισσότερο κρυπτονομίσματα, ενώ εξακολουθούν να βασίζονται σε «παραδοσιακές μεθόδους μεταφοράς χρημάτων στο Ιράκ και τη Συρία. Τα μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος από το Ιράκ μετέφεραν χρήματα σε μέλη της οργάνωσης στη βορειοανατολική Συρία, συμπεριλαμβανομένων των καταυλισμών προσφύγων, όπως το Αλ Χολ». Η έκθεση του Αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών υπεβλήθηκε ως απάντηση σε ερωτήσεις, που υπέβαλε ο Γενικός Επιθεωρητής του Αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Η έκθεση ανέφερε ότι το Ισλαμικό Κράτος συνέχισε να συγκεντρώνει κεφάλαια μέσω εκβιασμού δικτύων λαθρεμπορίου πετρελαίου στην ανατολική Συρία, απαγωγές για λύτρα, στόχευση επιχειρήσεων και πληθυσμών, λεηλασίες και ενδεχομένως από εταιρείες-βιτρίνες. Το Ισλαμικό Κράτος συνέχισε επίσης να χρησιμοποιεί δίκτυα ταχυμεταφορών, για να διακινεί χρήματα μεταξύ Ιράκ και Συρίας. Το έγγραφο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από τον Thomas Joscelyn, στο Ίδρυμα για την Άμυνα των Δημοκρατιών τον Ιανουάριο και ανέφερε επιπλέον ότι η κυβέρνηση Τραμπ πλάσαρε την συμφωνία της 29ης Φεβρουαρίου με τους Ταλιμπάν ως νίκη, για τις αντιτρομοκρατικές προσπάθειες της Αμερικής.

Παρά τις υποτιθέμενες διαβεβαιώσεις ότι οι Ταλιμπάν θα διέκοπταν τις σχέσεις τους με την Αλ Κάιντα, ωστόσο, οι αναλυτές του Υπουργείου Οικονομικών διαπίστωσαν ότι οι δύο πλευρές παρέμειναν στενοί σύμμαχοι.

tribune.gr

Διαβάστε Επίσης

Λιβύη: Συνέχεια πτήσεων ενίσχυσης των τουρκικών βάσεων

To ΥΠΕΞ αναζητά διπλωματική διέξοδο Μετά την ανάδειξή του