Τουρκία: Αποστρατιωτικοποίηση, γκρίζες ζώνες και εναέριο χώρο, στις Διερευνητικές επαφές

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Περίπου τρεις ώρες (11 – 14:00) διήρκεσαν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη. Ο 62ος γύρος θα γίνει στην Αθήνα.

Στις άτυπες -μη δεσμευτικές- συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής διπλωματικής αντιπροσωπείας, που έγιναν στο «Ντολμά Μπαχτσέ» της Κωνσταντινούπολης, η κάθε πλευρά παρουσίασε τη δική της εκδοχή για τα θέματα, που θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην ατζέντα των συνομιλιών, που θα ακολουθήσουν.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η τουρκική πλευρά έθεσε ως θέμα την αποστρατικοποίηση των νησιών, τον εναέριο χώρο και τις περιοχές ευθύνης για έρευνα και διάσωση – κίνηση αναμενόμενη, αλλά άνευ αποτελέσματος, καθότι οι διερευνητικές επαφές δεν συνιστούν διαπραγμάτευση. Η ελληνική πλευρά παρέμεινε σταθερή στη θέση για την ανάγκη διευθέτησης των θαλασσίων ζωνών – ζήτημα που θεωρεί ότι είναι το κύριο πρόβλημα, ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ήταν ο 61ος γύρος των λεγόμενων διερευνητικών επαφών, που συμφωνήθηκε να επανεκκινήσουν, προκειμένου να επιχειρηθεί η συζήτηση Αθήνας – Άγκυρας για τα φλέγοντα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, με αιχμή την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στις συζητήσεις από τους πρέσβεις Παύλο Αποστολίδη και Αλέξανδρο Κουγιού και Ιφιγένεια Καναρά και η Τουρκία από τον μόνιμο υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ, τον Μπαρίς Καλκαβάν και τον διευθυντή αεροναυτικών θεμάτων του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τσαγατάι Ερτσίγες. Στις συζητήσεις, παρέστη και ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν. 

Ακολούθως, οι πρέσβεις Αποστολίδης και Κουγιού αναμένεται να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια (ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για συναντήσεις με την ηγεσία της Κομισιόν και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ) για τις τουρκικές θέσεις, όπως παρουσιάστηκαν στις 3ωρες συζητήσεις της Κωνσταντινούπολης.

Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για την ουσία των συζητήσεων, ούτε για τα θέματα που η τουρκική πλευρά αξίωσε να συμπεριληφθούν στην ατζέντα των συζητήσεων. Η απάντηση της ελληνικής πλευράς στις απόψεις των Τούρκων αναμένεται να αναπτυχθεί στον επόμενο, τον 62ο, γύρο των διερευνητικών επαφών ο οποίος αναμένεται να διεξαχθεί σε ελληνικό έδαφος. Στη συνάντηση αυτή, αναμένεται και η ανάπτυξη των τουρκικών θέσεων σε απάντηση των ελληνικών επιχειρημάτων.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Εξετάζουμε αν υπάρχει σημείο σύγκλισης

«Στόχος είναι να πιάσουμε το νήμα, από το σημείο που διεκόπησαν οι επαφές, το 2016. Να εξετάσουμε, αν υπάρχει σημείο σύγκλισης, για να οδηγηθούμε ενδεχομένως σε διαπραγματεύσεις για το ένα και μοναδικό θέμα, που μάς απασχολεί. Αυτό της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου», τόνισε το μεσημέρι της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης και συμπλήρωσε: «Είναι ξεκάθαρο -όπως άλλωστε έχει τονίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- ότι καμμία συζήτηση δεν αφορά την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας μας».

Σύμφωνα με όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «είναι αυτονόητο ότι η ελληνική πλευρά προσέρχεται με καλή πίστη και προσδοκά να πράξει το ίδιο και η τουρκική». Οι διερευνητικές επαφές «δεν είναι διαπραγματεύσεις, ούτε έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα», επεσήμανε ο Χ. Ταραντίλης.


Διαβάστε Επίσης

Τι άλλο μένει να δούμε, ακόμη…

Ινδία: Κόκορας σκότωσε το αφεντικό του… Τραγικό τέλος