Αρχιεπίσκοπος Κύπρου προς Αναστασιάδη: Ο Τούρκος θέλει τα πάντα – Θα τά δώσεις;

- in ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ερωτήθη για την εμπλοκή του στην πολιτογράφηση του διεθνώς καταζητούμενου Μαλαισιανού Τζό Λόου, ο οποίος μόλις πήρε το διαβατήριο έδωσε στην Εκκλησία της Κύπρου επιταγή ύψους 300.000€. Ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως μετά το κούρεμα καταθέσεων το 2013 είχε πάει στο Προεδρικό Μέγαρο, για να συναντήσει τον Νίκο Αναστασιάδη. Ήτοι, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε πως ανέφερε στον Νίκο Αναστασιάδη:

«Πρόεδρε, κατάλαβε δεν υπάρχει η λύση του κυπριακού θέματος.

»Ο Τούρκος θέλει τα πάντα. Θα τά δώσεις;

»Κατάλαβέ το δεν έχει λύση του Κυπριακού.

»Οποιανδήποτε λύση την άλλη μέρα θα καταρρεύσει.

»Άρα, δεν υπάρχει λύση και πρέπει να τούς τό πεις, ξεκάθαρα.

»Να κοιτάξεις Πρόεδρε και την οικονομία, αλλά να σταματήσουμε να κλέβουμε όλοι, βάζω και τον εαυτό μου μέσα.

»Πρέπει να κοιτάξουμε το οικονομικό θέμα της πατρίδας μας».

Ανέφερε, επίσης, ότι κατά τις συζητήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τού εξέφρασε την ανάγκη για αγορά, όπως είπε, μοντέρνων πολεμικών συστημάτων, καθώς πλέον ο στρατιώτης πολεμά όχι με τα όπλα, αλλά με το IQ του.

Αναφερόμενος στην παρέμβασή του για πολιτογράφηση του Μαλαισιανού είπε:

«Τόν γνώρισα στο τραπέζι και μάλιστα εγώ ούτε καν είδα την επιταγή.

»Τόν ευχαρίστησα και τού είπα ότι δεν χρειαζόταν η Αρχιεπισκοπή εισφορά και ότι θα δεχόταν κάποια εισφορά για τη Θεολογική Σχολή, στην οποία έχουν προσφέρει και άλλοι Κύπριοι εισφορά.

»Και εγώ πίστευα ότι θα έδινε γύρω στα 15.000 €. Έπειτα μού είπαν ότι η εισφορά του ήταν 300.000 €».

Σε άλλο σημείο των απαντήσεών του, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι η Τράπεζα Κύπρου δεν δέχθηκε η επιταγή να κατατεθεί στη Θεολογική Σχολή, διότι είχε εκδοθεί στο όνομα της Αρχιεπισκοπής και έτσι κατατέθηκε στην Αρχιεπισκοπή και ταυτόχρονα, η Αρχιεπισκοπή έβγαλε δική της επιταγή, του ιδίου ύψους και τήν κατέθεσε την ίδια μέρα, στο λογαριασμό της Θεολογικής Σχολής.

Αναφορικά με την επιστολή του της 1ης Σεπτεμβρίου του 2015, με την οποία παρακαλούσε τον τότε υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, όπως τα αιτήματα για πολιτογράφηση τριών ατόμων τεθούν προς έγκριση- αυτό το λεκτικό και όχι προς εξέταση -ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου την 3η Σεπτεμβρίου 2015, είπε πως ήταν σύνηθες αυτό το λεκτικό, που χρησιμοποιήθηκε. Απαντώντας σε ερώτηση, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι έμαθε από τις εφημερίδες ότι ο Τζο Λόου ήταν διεθνώς καταζητούμενος. Ερωτηθείς γενικά ποιες οι σχέσεις της Εκκλησίας με τα χρυσά διαβατήρια είπε ότι πολιτογραφήθηκαν αρκετοί, κατόπιν δικής του εισήγησης και ότι παρακολουθούσε αυτό το θέμα από τη στιγμή που έγιναν τα κουρέματα και έβλεπε ότι η οικονομία δεν πήγαινε καλά.

«Εμείς χάσαμε τη μεγαλύτερη επένδυση που είχαμε, που ήταν οι τράπεζες, που είχαμε ένα εισόδημα γύρω στα 9 με 10 εκατομμύρια το χρόνο από τα μερίσματα, που παίρναμε.

»Στην Τράπεζα Κύπρου, μάς άφησαν μόνο το 1% και χάσαμε και την Ελληνική Τράπεζα και πάθαμε μια ζημιά 128 εκατομμυρίων ευρώ».

«Ευτυχώς, είχαμε τα ξενοδοχεία και ζήσαμε από τα ξενοδοχεία.

»Γνώριζα ότι δεν πάμε καλά και μέχρι σήμερα, παρακολουθώ και όλη αυτή η κακοδαιμονία που γίνεται και λέω, καλά δεν ντρέπονται, μεγάλες ευνομούμενες χώρες της Ευρώπης, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αγγλία, δίδουν διαβατήρια και παίρνουν δισεκατομμύρια, η φτωχή η Κύπρος έμεινε τώρα και είναι μέγα αμάρτημα, γιατί δίνει διαβατήρια και γίνεται τόσο θόρυβος;

»Και διασύρεται κάθε μέρα η Κυπριακή Δημοκρατία με αυτό το κακό.

»Όταν έγινε το κούρεμα είχαμε πρόβλημα.

»Μάλιστα, όταν ρωτούσα τον Πρόεδρο, ήταν σε πολύ αδιέξοδο τότε.

»Μάλιστα, μερικοί μού είπαν, ξέρεις πήγαινε πάνω στο Προεδρικό και θα πάθει κανένα εγκεφαλικό ο Πρόεδρος».

Tribune.gr

Διαβάστε Επίσης

Χ. Ακάρ εκ νέου κατά της Ελλάδος… Θεός και Γείτων !

Τι δήλωσε ο Ακάρ; Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας