Ο γαλατάς ήταν τσιγκούνης, φιλόδοξος και… (JORGE BUCAY) VN

- in EDITORIAL, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Είναι η ιστορία ενός γέρου γαλατά, που μοίραζε στο χωριό το πολύτιμο υγρό μ’ ένα κάρο που έσερνε καθημερινά ένα γέρικο άλογο, με το κουρασμένο του πάτημα. Ο γαλατάς ήταν τσιγκούνης, φιλόδοξος και λίγο χαζός.

Ένα απόγευμα, καθώς φόρτωνε στο ίδιο αυτό κάρο ένα βουναλάκι από τριφύλλι, άρχισε να σκέφτεται πόσα λεφτά θα εξοικονομούσε αν το άλογό του δεν έτρωγε τόση πολλή τροφή, κάθε μήνα.

Θυμήθηκε μια φορά, που ο γιατρός του χωριού είχε συμβουλέψει τον γείτονά του να κόψει το κάπνισμα. Όταν ο ασθενής παραπονέθηκε ότι τού ήταν αδύνατον να νικήσει τον εθισμό, ο ειδικός είχε συστήσει μία μέθοδο «αποκλιμάκωσης». Ο γείτονας έπρεπε να καπνίζει ένα τσιγάρο λιγότερο κάθε μέρα, μέχρι να εξαφανιστεί ο εθισμός. Με υπομονή και επιμονή θα συνήθιζε, και μέσα σε λίγους μήνες θα μάθαινε να ζει χωρίς το κάπνισμα.

Ο γαλατάς σκέφτηκε ότι ήταν καταπληκτική ιδέα να χρησιμοποιήσει τις νέες επιστημονικές εξελίξεις για το καλό της επιχείρησής του, και αποφάσισε να εκπαιδεύσει σιγά-σιγά το ζώο, ώστε να μάθει να ζει χωρίς τροφή.

Μετά από εκείνη τη μέρα, ο γαλατάς έδινε στο άλογο κάθε φορά 10 γραμμάρια λιγότερη τροφή από την προηγούμενη μέρα. Είχε υπολογίσει ότι σ’ ένα χρόνο, αν συνέχιζε σταθερά, το ζώο θα γινόταν ο τέλειος σύντροφος για τη δουλειά του.

Ένας συνεργάτης, χωρίς έξοδα.

Μια μέρα, στους δρόμους του χωριού, ακούστηκε ο γαλατάς να γκρινιάζει, καθώς έκανε τη συνηθισμένη διαδρομή σέρνοντας ο ίδιος το κάρο του, με μεγάλη προσπάθεια.

«Και το άλογο;», ρώτησαν οι πελάτες του.

«Ηλίθιο…», είπε ο άνθρωπος, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να γίνει προβολή και στα ζώα. «Εγώ τού μάθαινα να ζει χωρίς τροφή, και πάνω που τού είχα μάθει… ψόφησε!»

*«Προβολή» λέγεται η ψυχική διαδικασία, κατά την οποία το άτομο μεταθέτει στους άλλους στοιχεία, ιδιότητες, συμπεριφορές που υπάρχουν μέσα του, προκειμένου να αποποιηθεί δικές του ευθύνες ή ενοχές.

ΒΑΣΙΣΟΥ ΠΑΝΩ ΜΟΥ

ΧΟΡΧΕ ΜΠΟΥΚΑΪ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ opera animus

Διαβάστε Επίσης

Λιβύη: Συνέχεια πτήσεων ενίσχυσης των τουρκικών βάσεων

To ΥΠΕΞ αναζητά διπλωματική διέξοδο Μετά την ανάδειξή του