Ο Γκορμπατσόφ εκφράζεται για τον Τζο Μπάιντεν;

- in ΓΝΩΜΕΣ-ΑΠΟΨΕΙΣ

Τι περιμένει ο Γκορμπατσόφ από τον Τζο Μπάιντεν

Ο πρώτος και τελευταίος πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, δήλωσε ότι περιμένει από τον νεοεκλεγέντα Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να παρατείνει την ισχύ της τελευταίας μεγάλης συμφωνίας, για τον έλεγχο των πυρηνικών εξοπλισμών, η οποία εκπνέει τον επόμενο μήνα, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες πρέπει να κάνουν ακόμη περισσότερα.

Σε συνέντευξή του, στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA, ο 89ετής Μιχαήλ Γκορμπατσόφ δηλώνει ότι υπολογίζει στον Μπάιντεν, με τον οποίο έχει συναντηθεί πολλές φορές, για να παρατείνει την ισχύ της συμφωνίας New START.

Η εν λόγω συμφωνία περιορίζει τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών, που έχουν αναπτυχθεί σε πυραύλους και στρατηγικά βομβαρδιστικά, που διαθέτουν οι δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο και συνιστά τον ακρογωνιαίο λίθο, στον έλεγχο των εξοπλισμών, παγκοσμίως.

«Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο ίδιος (ο Μπάιντεν) είχε πει ότι η συμφωνία θα πρέπει να παραταθεί», δηλώνει ο Γκορμπατσόφ και συμπληρώνει:

«Αλλά νομίζω ότι αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα.

»Πρέπει να συμφωνήσουμε σε περαιτέρω περικοπές.

»Πρέπει να συζητήσουμε και να προσαρμόσουμε τα στρατιωτικά δόγματα».

Ο Γκορμπατσόφ, ο οποίος στη δεκαετία του 1980 με τις συμφωνίες για τον έλεγχο των εξοπλισμών και τις δημοκρατικές του μεταρρυθμίσεις συνέβαλε στον τερματισμό του «ψυχρού πολέμου», εισακούεται μέχρι σήμερα από κάποιους στο Κρεμλίνο, λόγω της μεγάλης εμπειρίας που διαθέτει να διαχειρίζεται τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, είχε δηλώσει ότι επιθυμεί την παράταση της συμφωνίας New START, η οποία εκπνέει στις 5 Φεβρουαρίου, αν και παραμένει ασαφές για πόσο διάστημα θα πρέπει να συνεχισθεί η οποιαδήποτε παράταση.

Η Ρωσία προτείνει την παράταση της ισχύος της συμφωνίας New Start από ένα έως πέντε χρόνια χωρίς νέες προϋποθέσεις, κάτι που η Ουάσιγκτον είχε απορρίψει.

Επί προεδρίας Τραμπ, η Ουάσιγκτον αποσύρθηκε το 2019 από τη συνθήκη INF (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty) για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι τήν παραβιάζει, κάτι που η Μόσχα αρνήθηκε.

Η Ουάσιγκτον αποσύρθηκε επίσης τον περασμένο Νοέμβριο από τη Συνθήκη Open Skies (Ανοιχτοί Ουρανοί), που αποτελεί μια συμφωνία εναέριας επιτήρησης στρατιωτικών δυνάμεων και δραστηριοτήτων.

Ο Γκορμπατσόφ, ο οποίος απευθύνει μέσω της συνέντευξής του έκκληση για πολιτική βούληση και διάλογο, δηλώνει ότι ελπίζει πως η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα υιοθετήσει τη δέσμευση, που είχαν αναλάβει οι δύο πλευρές στην επί Σοβιετικής Ένωσης συνάντηση κορυφής του 1985.

Στη διακήρυξη εκείνης της συνάντησης κορυφής αναφερόταν ότι ένας πυρηνικός πόλεμος είναι αδικαιολόγητος, ότι σε έναν τέτοιο πόλεμο δεν θα υπάρξει νικητής και πως καμμία πλευρά δεν θα πρέπει να επιδιώξει να αποκτήσει στρατιωτική υπεροχή.

«Η Ρωσία πρόσφατα είχε προτείνει στους Αμερικανούς να επιβεβαιώσουν αυτή την φόρμουλα», δηλώνει ο Γκορμπατσόφ στη συνέντευξή του και προσθέτει ότι «τώρα που θα έρθει η νέα κυβέρνηση θα είναι καλό να επαναλάβουμε την πρότασή μας».

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ λέει ακόμη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία θα πρέπει έγκαιρα να εντάξουν στις συνομιλίες για τον έλεγχο των εξοπλισμών και άλλες χώρες, που είναι πυρηνικές δυνάμεις.

Διαβάστε Επίσης

Δικαστήριο της Λιβύης ακύρωσε το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο 

Το Εφετείο της Al-Bayda εξέδωσε απόφαση, με την