Κοτζιάς σε Τσαβούσογλου: «Τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια και δεν σέ πάνε μακριά»

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κοτζιάς σε Τσαβούσογλου: «Τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια και δεν σε πάνε μακριά»Ηχηρό μήνυμα στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου έριξε -σήμερα Δευτέρα- ο Νίκος Κοτζιάς, με ανάρτησή του σε Facebook και Twitter, απαντώντας στον ισχυρισμό του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ότι για τη διακοπή των διερευνητικών το 2016 ευθύνεται η τότε ελληνική κυβέρνηση: «Όμως, όταν στην εξουσία ήρθε η κυβέρνηση Τσίπρα το 2016 δεν ήθελε να συνεχίσει τις συναντήσεις αυτές», ισχυρίστηκε ο Τούρκος.

«Σε σύγχυση (ο) Τούρκος ΥΠΕΞ διατείνεται ότι (οι) διερευνητικές σταμάτησαν το “2016, όταν ανέλαβε” (ο) Τσίπρας, που, όμως ανέλαβε ΠΘ, τον Γενάρη του 2015.

»(Οι) Συνομιλίες διακόπηκαν πράγματι το 2016, μετά (το) πραξικόπημα στην Τουρκία, καθότι (ο) Ερντογάν ΔΕΝ εμπιστευόταν (τους) στρατιωτικούς και διπλωματικούς διαπραγματευτές του και απέφυγε να ορίσει καινούριους.

»Δίδαγμα: τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια και δεν σε πάνε μακριά», καταλήγει ο Νίκος Κοτζιάς, απευθυνόμενος στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αυτή η συμβουλή και ράπισμα του Κοτζιά στον Τσαβούσογλου δεν περιορίζεται στο συγκεκριμένο περιστατικό. Είναι γνωστό ότι οι Τούρκοι συνηθίζουν να ψεύδονται και να παραποιούν την αλήθεια.

Να σημειωθεί ότι επικεφαλής των Τούρκων στις διερευνητικές ήταν ο Φεριντούν Σινιρλίογλου, σκληρός κεμαλικός και από τους έμπειρους της τουρκικής διπλωματίας, τον οποίο ο Ερντογάν φρόντισε να στείλει όσο πιο μακριά γίνεται, Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Τουρκίας στον ΟΗΕ.

Ο Φεριντούν Σινιρλίογλου είναι πολύ γνωστός στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, δεδομένου ότι έχει πλούσιο βιογραφικό και ενεργή εμπλοκή, στα ελληνοτουρκικά.

Έχει διατελέσει υφυπουργός Εξωτερικών, υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών και επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπίας, στις ελληνοτουρκικές διερευνητικές επαφές. Η τοποθέτησή του στον ΟΗΕ είναι μία ακόμα απόδειξη ότι οι διερευνητικές διακόπηκαν, με ευθύνη της Τουρκίας.

Ιστορικό ραπισμάτων

Δεν είναι η πρώτη φορά, που ο Νίκος Κοτζιάς ραπίζει τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά (καλοκαίρι 2017), ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε στον Νίκο Κοτζιά, για να τόν πικάρει:

«Δεν είμαστε φοιτητές σου, για να μάς κάνεις μάθημα», για να λάβει επί τόπου την πληρωμένη απάντηση από τον Κοτζιά:

«Δεν είναι ντροπή να είναι κανείς μορφωμένος Μεβλούτ».

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2018, κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων του Ελληνικού Γενικού Προξενείου Σμύρνης, δημιουργήθηκε μια μικρή αναστάτωση, εξαιτίας δύο τουρκικών μαχητικών, του σμήνους επιδείξεων της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, που έκαναν πρόβα σε χαμηλό ύψος πάνω από την παραλία της πόλης.

Όταν ο Νίκος Κοτζιάς αναρωτήθηκε τι συνέβαινε, εξαιτίας του έντονου θορύβου από τους κινητήρες των αεροσκαφών που πετούσαν σε χαμηλό ύψος, δείχνοντας με το δάχτυλο προς τον ουρανό, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τού είπε, «χαριτολογώντας»:

«Δεν έχουν στόχο εσένα, μην ανησυχείς».

Δίχως να προλάβει ούτε για λίγο να «χαρεί» την «εξυπνάδα» του, έλαβε αμέσως την ακόλουθη απάντηση από τον Κοτζιά:

«Εγώ νόμιζα ότι ήταν η ελληνική πολεμική αεροπορία».

Τελευταίο, που έγινε γνωστό μόλις νωρίτερα τη Δευτέρα, τό αποκάλυψε ο Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στο Euractiv:

«Την πρώτη φορά, που συνάντησα τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Ερντογάν στην Άγκυρα και οι δύο υπαινίχθησαν ότι το (ερευνητικό) σκάφος τους θα έφτανε, στα νότια της Κρήτης.

»Και τούς είπα, γελώντας: “Θα σάς βυθίσουμε. Δεν θα φτάσετε ποτέ”».

Διαβάστε Επίσης

Δικαστήριο της Λιβύης ακύρωσε το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο 

Το Εφετείο της Al-Bayda εξέδωσε απόφαση, με την