Το πάθημα της πονηρής αλεπούς !

- in EDITORIAL, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ


Πριν πολλά χρόνια, τότε που ακόμα τα ζώα μπορούσαν και μιλούσαν με τους ανθρώπους, σε ένα μακρινό χωριό ζούσε μια αλεπού. Μια αλεπού, που πίστευε ότι ήταν η πιο πονηρή και έξυπνη αλεπού, που υπάρχει. Συνέχεια, καυχιόνταν ότι με την πονηράδα της ξεγελούσε τους ανθρώπους και τά περνούσε μια χαρά. Βέβαια, πολλοί δε την πίστευαν και πιο πολύ ένας καλός της φίλος, ο λύκος που τήν ήξερε καλά. Μια μέρα, λοιπόν, τής είπε:

Ωραία τά λες αλεπού, αλλά για να σέ πιστέψω ότι λες αλήθεια θέλω να μού τό αποδείξεις. Έτσι μόνο θα σέ πιστέψω, τι θα κάνεις για πες μου;Greg BeechamGallery —

Η αλεπού, αφού σκέφτηκε λίγο, τού απάντησε:

Για να μη νομίζεις ότι λέω ψέματα, κι εγώ με ένα αγκάθι θα σού φέρω ένα παιδί, αύριο τέτοια ώρα να είσαι εδώ και θα δεις !

…Αυτά είπε η αλεπού και έφυγε, για να κάνει αυτό που είπε. Χωρίς να χάσει καιρό παίρνει ένα αγκάθι τό βάζει ανάμεσα στα δάχτυλα του ποδιού της και πλησιάζει μια γριά, κάνοντας πως πονούσε πάρα πολύ. Η γριά μόλις τήν είδε προσφέρθηκε να τή βοηθήσει. Έτσι, έβγαλε το αγκάθι από το πόδι της αλεπούς. Η αλεπού, αφού τήν ευχαρίστησε συνέχισε το δρόμο της. Μετά από λίγο, επέστρεψε και ζήτησε το αγκάθι που τής έβγαλε, τάχα για ενθύμιο, αλλά η γριά τό είχε πετάξει και ήταν αδύνατο να τό βρει. Η αλεπού άρχισε να κλαίει. Μάλιστα, έκλαιγε τόσο πολύ που η γριά τήν λυπήθηκε και τελικά, τής έδωσε μια κότα, για να τήν παρηγορήσει. Η αλεπού σταμάτησε κατευθείαν το κλάμα και συνέχισε το δρόμο της. Μετά από λίγο πλησίασε έναν χωρικό και τού ζήτησε να τής φυλάξει για λίγο την κότα της, για να τελειώσει μια δουλειά, που είχε. Ο χωρικός δέχτηκε και τήν έβαλε μαζί με τα κουνέλια του. Η αλεπού μπήκε κρυφά και έφαγε την κότα, αφήνοντας μόνο τα πούπουλα.

Μετά από λίγη ώρα, γύρισε και ζήτησε την κότα της. Ο χωρικός πήγε να τής τή φέρει, αλλά είδε μόνο τα πούπουλα. Μόλις τό είπε στην αλεπού εκείνη άρχισε να κλαίει. Ο χωρικός τήν λυπήθηκε πολύ και τής έδωσε την κουνέλα του, για να τήν τιμωρήσει η αλεπού. Εκείνη, μεμιάς σταμάτησε το κλάμα και συνέχισε το δρόμο της. Βράδιασε και η αλεπού πλησίασε έναν άλλο χωρικό και ζήτησε να τής κρατήσει την κουνέλα, μέχρι το πρωί. Ο χωρικός δέχτηκε και τήν έβαλε μαζί με τις κατσίκες του. Η αλεπού πάλι κρυφά πήγε και έφαγε την κουνέλα, αφήνοντας μόνο το πετσί της και εξαφανίστηκε. Την άλλη μέρα το πρωί, πήγε και ζήτησε την κουνέλα της, αλλά ο χωρικός βρήκε μόνο το πετσί της. Η αλεπού έβαλε πάλι τα κλάματα και ο χωρικός, επειδή τήν λυπήθηκε, τής έδωσε την κατσικούλα, για να την τιμωρήσει. Η αλεπού και πάλι σταμάτησε τα κλάματα και συνέχισε το δρόμο της.

Η ώρα περνούσε και η πονηρή αλεπού έπρεπε να τελειώνει, δηλαδή να βρει το μωρό, για να αποδείξει στον λύκο την εξυπνάδα της. Εκεί που περπατούσε, άκουσε κλάματα μωρού και σκέφτηκε ότι εκεί έπρεπε να πάει, για να πετύχει αυτό που ξεκίνησε. Χωρίς να χάσει καιρό πήγε και ζήτησε από τον νοικοκύρη να τής φυλάξει για κάνα δυο ώρες την κατσικούλα της. Ο νοικοκύρης δέχτηκε και τήν έδεσε στο κρεβάτι του μωρού. Η αλεπού πάλι κρυφά μπαίνει στο δωμάτιο και τρώει την κατσικούλα, αφήνοντας μόνο την προβιά της.

Μετά από δυο ώρες εμφανίστηκε και ζήτησε την κατσικούλα της. Ο νοικοκύρης όμως βρήκε μόνο την προβιά της. Αυτή τη φορά τα κλάματα της αλεπούς ήταν τόσο δυνατά, που ακούγονταν σε όλο το χωριό. Ο νοικοκύρης τήν λυπήθηκε και τής είπε να τής δώσει μια άλλη κατσίκα. Αυτή τη φορά, η αλεπού δε δέχτηκε και ζήτησε να τής δώσει το μωρό του να τό τιμωρήσει. Αυτό δεν τό δέχτηκε ο άνθρωπος και πήγαν στον πρόεδρο του χωριού να βρει μια λύση. Ο πρόεδρος του χωριού ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος, που γνώριζε καλά την πονηρή αλεπού τα κατάλαβε όλα, αλλά δεν είπε τίποτα. Μάλιστα, πήρε το μέρος της αλεπούς και η απόφαση που πήρε ήταν ότι έπρεπε να τιμωρηθεί το μωρό. Παίρνει λοιπόν ένα μεγάλο τσουβάλι και τό δίνει στον νοικοκύρη, για να βάλει μέσα το μωρό του και να τό δώσει στην αλεπού.

Η αλήθεια ήταν πως κρυφά του είπε να βάλει μέσα τον ποιο άγριο σκύλο που είχε για να πάρει ένα καλό μάθημα η αλεπού. Αυτό έγινε. Πήγε σπίτι του και έβαλε μέσα τον πιο άγριο σκύλο που είχε και τόν παρέδωσε στην αλεπού, κάνοντας μάλιστα το λυπημένο, που θα έχανε το μωρό του. Η αλεπού χαρούμενη πάει και το δείχνει στο σκύλο με ενθουσιασμό για το ότι τά κατάφερε, για άλλη μία φορά. Ο λύκος πείστηκε και έφυγε, για το σπίτι του. Μόλις η αλεπού άνοιξε το τσουβάλι αντί για μωρό από μέσα πετάχτηκε ο σκύλος και ακόμα η αλεπού τρέχει, για να μην τήν κάνει κομματάκια. Το μόνο που πέτυχε, ήταν να φύγει ο λύκος και να μη δει το ρεζιλίκι της !

Ψέματα ή αλήθεια έτσι λένε τα παραμύθια…

Χρήστος Τσίρκας

Διαβάστε Επίσης

Δικαστήριο της Λιβύης ακύρωσε το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο 

Το Εφετείο της Al-Bayda εξέδωσε απόφαση, με την