Μάρτιος 28, 2024
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

O Ερντογάν φιλο-ευρωπαϊστής; Ο αμφίσημος ρόλος του Βερολίνου και οι ελληνικές πιέσεις

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η ΕΕ τελεί σαφώς ενοχλημένη με τα τερτίπια του «Σουλτάνου» και τις συνολικότερες προκλήσεις του σε βάρος της Ελλάδας – Ευρώπης, με τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου να θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη για το τι μέλλει γενέσθαι τόσο για τις κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, όσο και συνολικά με το μέλλον των ευρω-τουρκικών σχέσεων.

Με το βλέμμα στραμμένο σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες βρίσκεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βλέπει την κλεψύδρα να αδειάζει. Η ΕΕ χάνει την υπομονή της με τους λεονταρισμούς του «Σουλτάνου» και τις συνολικότερες προκλήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας, αλλά όχι μόνο, με τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου να θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη για το τι μέλλει γενέσθαι τόσο για τις κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, όσο και συνολικά με το μέλλον των ευρω-τουρκικών σχέσεων.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το τελευταίο διάστημα, άλλαξε εκ νέου ρητορική και φόρεσε το Ευρωπαϊκό του προσωπείο: Τηρώντας στάση αναμονής, ενόψει της ανάληψης της εξουσίας στις ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν -και τη συνεπακόλουθη αποκάλυψη των προθέσεων της νέας αμερικανικής διοίκησης απέναντι στην Τουρκία- ο Ερντογάν επιχειρεί να κερδίσει χρόνο. Με «επιθέσεις» φιλίας προς την Ευρώπη, και επενδύοντας στην αμφισημία του Βερολίνου το οποίο από τη μία εμφανίζεται οργισμένο για τις τελευταίες προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το περιστατικό με το πλοίο στα ανοιχτά της Λιβύης, και από την άλλη, διστάζοντας να υιοθετήσει σκληρότερη στάση έναντι της Άγκυρας, ο Ερντογάν θέλει να ξεπεράσει το σκόπελο της επικείμενης Συνόδου Κορυφής, όπου το μόνο σίγουρο είναι πως θα γίνει μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση.

Κατά πληροφορίες από τον ΣΚΑΪ, στις 10/12, την ημέρα που θα συνεδριάζουν οι ευρωπαίοι ηγέτες, θα ανακοινώσει σειρά μεταρρυθμίσεων στην τουρκική δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ατομικές ελευθερίες και την ελευθερία της έκφρασης. Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο «σουλτάνος» θα ανακοινώσει την τήρηση από την Τουρκία των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Επί της ουσίας λοιπόν, ο Ερντογάν υιοθετώντας φιλο-ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις θα προσπαθήσει να στείλει το μήνυμα πως η χώρα του δεν απομακρύνεται από την προοπτική της ΕΕ.

Οι όροι της Αθήνας για διάλογο

Την ίδια ώρα και ενώ χθες -υπό το φόβο των κυρώσεων- το Oruc Reis αποσύρθηκε στο λιμάνι της Αττάλειας, με δικαιολογία τις εργασίες συντήρησης και την αλλαγή πληρώματος, η Άγκυρα συνεχίζει τα προσχηματικά καλέσματα στην Αθήνα για διάλογο. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του υπουργού Άμυνας της γείτονος Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά: «Οι γείτονες μας απέχουν πεισματικά από τις διαπραγματεύσεις και ψάχνουν άλλου είδους λύσεις. Κάνουν λάθος».

Επί της ουσίας, πρόκειται για το χιλιοπαιγμένο τουρκικό έργο του blame game: Δηλαδή, οι κατηγορίες ότι τάχα η Ελλάδα είναι αυτή, που δεν θέλει το διάλογο και ότι η Άγκυρα είναι πάντα έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων,  πράγμα που φυσικά δεν ισχύει γιατί η Τουρκία νοεί τον διάλογο με τους δικούς της όρους. Κατά το Newpost, οι δύο απαράβατοι όροι, που θέτει η κυβέρνηση, για το ενδεχόμενο έναρξης διερευνητικών επαφών, είναι:  

  • Ρητή δήλωση – δέσμευση της Τουρκίας ότι δεν θα προχωρήσει σε καμμία προκλητική ενέργεια, όσο διαρκούν οι διερευνητικές επαφές.
  • Οι διερευνητικές επαφές θα έχουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Η αμφισημία της Μέρκελ

Ο Ερντογάν αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Πλέον έχει χάσει αρκετά στηρίγματα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιδίδεται σε τακτικισμούς και ποντάρει και στην αμφισημία της Μέρκελ. Ενδεχομένως, είναι και μια από τις τελευταίες του ελπίδες, για να πέσει στα «μαλακά», ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

Όμως η Μέρκελ, το τελευταίο διάστημα δείχνει να αλλάζει ρητορική και να χρησιμοποιεί σκληρές εκφράσεις, σε βάρος της Άγκυρας. Τόνισε σε αυτό το πλαίσιο πως οι ενέργειες της Τουρκίας στη Μεσόγειο το τελευταίο διάστημα είναι «επιθετικές» και «προκλητικές»: «Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια πήρε έναν δρόμο, ο οποίος προκαλεί πολλή κριτική από την άποψη των αξιών μας, των πεποιθήσεών μας», είπε. «Αυτά που συμβαίνουν στη Μεσόγειο, τόσο απέναντι στην Κύπρο -και στο θέμα της επανένωσης της Κύπρου- όσο και στο θέμα εξόρυξης ορυκτών υλών, αυτά έχουν έναν πολύ επιθετικό χαρακτήρα ή, θα έλεγα, έναν προκλητικό χαρακτήρα και είναι καλό σημάδι το ότι αυτό το πλοίο, το Oruc Reis επέστρεψε σε τουρκικό λιμάνι. Αλλά εξακολουθούμε να έχουμε μπροστά από την Κύπρο γεωτρητικές δραστηριότητες. Και είπαμε ότι θα ασχοληθούμε πάλι με το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο και θα σκεφτούμε πώς θα αντιδράσουμε στην κατάσταση. Αυτό θα γίνει στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, όπως έχουμε προγραμματίσει», συνέχισε η Μέρκελ.

Ωστόσο, όπως είπε η Μέρκελ, «η Τουρκία είναι η χώρα, που έχει δεχτεί μάλλον τους περισσότερους πρόσφυγες παγκοσμίως, λόγω της διένεξης στη Συρία, στην οποία συμμετείχαν και δυτικές χώρες». Πάνω από τρία εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες και σίγουρα και ένα εκατομμύριο άλλοι πρόσφυγες ζουν στην Τουρκία, ανέφερε και εξέφρασε τον σεβασμό της για τις προσπάθειες της Τουρκίας σε αυτόν τον τομέα. «Αν κοιτάξουμε πόσο δυσκολευόμαστε εμείς στην ΕΕ με τα ζητήματα της μετανάστευσης, τότε αξίζει στην Τουρκία μεγάλος σεβασμός γι΄ αυτά, που κάνει σε αυτόν τον τομέα». Και αυτή, ακριβώς, η αδυναμία της Μέρκελ να καταδικάσει συνολικά την τουρκική συμπεριφορά -η καγκελάριος δεν είπε τίποτα, για την εργαλειοποίηση του προσφυγικού από τον Ερντογάν– είναι το σημείο στο οποίο ποντάρει ο «σουλτάνος».

Πιέσεις της Αθήνας

Διαβλέποντας αυτό το γεγονός, η Αθήνα εντείνει τις πιέσεις της προς το Βερολίνο για τις κυρώσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο Politico, ζήτησε από τη Μέρκελ να πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, στη Σύνοδο Κορυφής. H Γερμανία δεν ανταποκρίνεται στον ηγετικό της ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν απορρίπτει τις εκκλήσεις της Αθήνας για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. «Αδυνατώ να καταλάβω το δισταγμό της Γερμανίας να χρησιμοποιήσει την τεράστια ισχύ, που έχει η οικονομία της, ώστε να δώσει ένα σαφές παράδειγμα ότι οι χώρες πρέπει να υπακούουν στο διεθνές δίκαιο», τόνισε. Έθεσε εκ νέου και το θέμα του εμπάργκο στις εξαγωγές αμυντικού εξοπλισμού προς την Τουρκία και ιδιαίτερα των έξι γερμανικών υποβρυχίων, που ξεπερνούν σε κόστος τα τρία δισ. ευρώ. «Καταλαβαίνω το οικονομικό θέμα από τη γερμανική πλευρά, αλλά είμαι βέβαιος ότι και αυτή καταλαβαίνει την τεράστια αντίφαση τού να παρέχει επιθετικά όπλα σε μια χώρα, που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα δύο χωρών της ΕΕ», δήλωσε ο κ. Δένδιας. «Αυτός είναι ο ορισμός της λέξης αντίφασης», τόνισε αναφερόμενος στις επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Διαβάστε Επίσης

Βραζιλία: Πατέρας έδωσε 2 ευρώ σε άστεγο, για να κάψει το πτώμα της κόρης του…

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες βλέπουν το φως της δημοσιότητας από