Ιανουάριος 23, 2021
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ισχυρό αντι-τουρκικό μπλοκ, στη Μεσόγειο

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ενόχληση για την Άγκυρα η πολυεθνική άσκηση, της οποίας τα μέλη είναι: Ελλάδα, Αίγυπτος, Κύπρος, Γαλλία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πρεμιέρα σήμερα για την πολυεθνική αεροναυτική άσκηση «Μέδουσα 2020», στην οποία μαζί με την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο, για πρώτη φορά θα συμμετέχουν δυνάμεις από τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η εν λόγω η αεροναυτική άσκηση πραγματοποιείται από το 2017, εντάσσεται στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας. Η συγκεκριμένη συνεργασία ενισχύεται σημαντικά φέτος, καθώς για πρώτη φορά θα συμμετέχουν και δυνάμεις από τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η άσκηση θα διεξαχθεί στη ζώνη ευθύνης της Αιγύπτου, στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας. Τα σενάρια θα αφορούν γυμνάσια ναυτικών σχηματισμών, έρευνα και διάσωση και ηλεκτρονικό πόλεμο.

Στο πλαίσιο της άσκησης, η οποία χωρίζεται σε τρεις φάσεις, θα εξεταστούν αντικείμενα έρευνας και διάσωσης, ηλεκτρονικού πολέμου, ασκήσεων επιφανείας και ναυτικών σχηματισμών. Η άσκηση θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου.

Η διεξαγωγή της άσκησης προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στην Άγκυρα. Το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας προχώρησε, μάλιστα, και σε έκδοση σχετικής ανακοίνωσης, ισχυριζόμενο ότι η διεξαγωγή της άσκησης αυξάνει τις εντάσεις, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ισχυρό αντι-τουρκικό μπλοκ

Η «ΜΕΔΟΥΣΑ» μπορεί να θεωρηθεί ως το πιο ισχυρό αντι-τουρκικό μπλοκ στην περιοχή, με τις δυνάμεις των χωρών που μετέχουν (δηλαδή Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, Γαλλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) να στέλνουν σαφέστατο μήνυμα συμμαχίας, η οποία έχει έρθει ύστερα από πολλές συζητήσεις και ανάπτυξη εμπιστοσύνης.

Είχε προηγηθεί άσκηση Ελλάδας και Αιγύπτου, νότια της Καρπάθου, που έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα πως το Αιγαίο και η Μεσόγειος δεν είναι τουρκική λίμνη ! Σημειωτέον πως παρά την απόσυρση του Oruc Reis στην Αττάλεια, η Αθήνα δεν εφησυχάζει σε καμμία περίπτωση. Χαρακτηριστικό είναι πως δυο φρεγάτες, που θα λάβουν μέρος στη «ΜΕΔΟΥΣΑ», δεν φεύγουν από το ναύσταθμο ούτε της Σαλαμίνας, ούτε της Κρήτης. Είναι μονάδες, που απλώς θ’ αλλάξουν ρότα κι από το νοτιοανατολικό τμήμα του Αρχιπελάγους, εκεί, κοντά στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου και θ’ ανοιχτούν στη Μεσόγειο, αναμένοντας και τ’ άλλα πλοία.

Ταραχή στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας

Η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, Πινάρ Καρά, έδειχνε γι’ άλλη μια φορά ότι η Άγκυρα ενοχλείται για την αναβαθμισμένη συνεργασία της χώρα μας με την Αίγυπτο, αλλά και την πίεση που ασκεί η Αθήνα προς την Ευρώπη, ώστε να ληφθούν μέτρα κατά της Άγκυρας.

Η εκπρόσωπος Πινάρ Καρά, αφού επανέλαβε τις γνωστές αξιώσεις της χώρας της για το Αιγαίο, περί αποστρατιωτικοποίησης, εναέριου χώρου κ.ο.κ., σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «Η Ελλάδα συνεχίζει να κλιμακώνει τις εντάσεις, τις προκλητικές παρενοχλήσεις και τις παραβιάσεις στην περιοχή και επιδεικνύει αδιάλλακτη στάση, επιλέγοντας να απευθύνεται συνεχώς σε “τρίτα μέρη”, αντί για διάλογο».

Διαβάστε Επίσης

«H χαρά να δίνεις είναι μεγαλύτερη απ’ το να παίρνεις»

«dropcap] Ά λλη χαρά δεν είναι πιο μεγάλη