Σερβία – Μαυροβούνιο: Διπλωματική κρίση – Τι συνέβη; 

- in ΔΙΕΘΝΗ

Τον πρεσβευτή της Σερβίας στην Ποντγκόριτσα, Βλαντιμίρ Μπόζοβιτς απέλασε η απερχόμενη κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, με την κατηγορία ότι αναμειγνύεται σε εσωτερικά πολιτικά θέματα. Αφορμή για την κίνηση αυτή αποτέλεσε η κριτική που άσκησε δημόσια ο Μπόζοβιτς, στη διακήρυξη που ψηφίστηκε το 2018, από τη Βουλή του Μαυροβουνίου, και με την οποία ακυρώνεται η απόφαση της Εθνοσυνέλευσης του Μαυροβουνίου από το 1918, για την ένταξη στη σύνθεση του βασιλείου Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων, που αργότερα μετονομάστηκε σε Γιουγκοσλαβία svg%3E

Ο πρεσβευτής της Σερβίας χαρακτήρισε «έκφραση της ελεύθερης βούλησης του λαού» την απόφαση του 1918, ενώ για την απερχόμενη πολιτική ηγεσία του Μαυροβουνίου αποτελούσε «πράξη υποτέλειας, που εκμαιεύτηκε με πιέσεις και δόλια μέσα»

Η κυβέρνηση της Σερβίας αντέδρασε άμεσα, απελαύνοντας τον πρεσβευτή του Μαυροβουνίου στο Βελιγράδι, Τάρζαν Μιλόσεβιτς, δίνοντας του διορία 72 ωρών να εγκαταλείψει τη χώρα. Ο πρεσβευτής της Σερβίας χαρακτήρισε χθες «απελευθέρωση» την απόφαση της εθνοσυνέλευσης του 1918 σύμφωνα με την οποία το Μαυροβούνιο θα ενωνόταν με την Σερβία και θα εντασσόταν έτσι στο βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων, χάνοντας την ανεξαρτησία του. svg%3E

«΄Ηταν η ελεύθερη έκφραση της βούλησης του λαού να ενωθεί με την αδελφή Σερβία», δήλωσε, κατά την διάρκεια εκδήλωσης ο Σέρβος πρεσβευτής. Συμβολικά, οι βουλευτές του Μαυροβουνίου υιοθέτησαν το 2018 απόφαση η οποία ακυρώνει τις αποφάσεις της εθνοσυνέλευσης του 1918.

Το Μαυροβούνιο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2006, αλλά η ένταση ως προς την εθνική ταυτότητα παραμένει, στη χώρα των Βαλκανίων. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, περί το 30% των 620.000 κατοίκων του Μαυροβουνίου δηλώνουν Σέρβοι. Ένα τμήμα τους είχε ταχθεί κατά της βούλησης του προέδρου, για την επικύρωση της εθνικής ταυτότητας του Μαυροβουνίου.

Η Σερβία συνορεύει με την Ουγγαρία στα βόρεια, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία στα ανατολικά, τη Βόρεια Μακεδονία στα νότια, την Κροατία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στα δυτικά και το Μαυροβούνιο, στα νοτιοδυτικά. Διεκδικεί επίσης σύνορα με την Αλβανία μέσω της διαφιλονικούμενης περιοχής του Κοσσυφοπεδίου. Η Σερβία αριθμεί περίπου 7 εκατομμύρια κατοίκους και η πρωτεύουσά της, το Βελιγράδι, κατατάσσεται μεταξύ των μεγαλύτερων πόλεων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Διαβάστε Επίσης

Βραζιλία: Πατέρας έδωσε 2 ευρώ σε άστεγο, για να κάψει το πτώμα της κόρης του…

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες βλέπουν το φως της δημοσιότητας από