Ο µύθος της Ευρώπης

- in EDITORIAL, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στη Συρία, ζούσε κάποτε ο Βασιλιάς Αγήνορας, ο γιος του Ποσειδώνα. Αυτός είχε µια πεντάµορφη κόρη, την Ευρώπη.

Ο ∆ίας είδε την Ευρώπη, τήν αγάπησε και µια µέρα, που η κόρη µάζευε λουλούδια µε τις φίλες της σ’ ένα ακρογιάλι της Συρίας, µεταµορφώθηκε σε άσπρο ταύρο, τήν πλησίασε και ξάπλωσε κοντά της. Το όµορφο ζώο έδειχνε ήρεµο και φιλικό και η Ευρώπη τό πλησίασε, τό χάιδεψε και κάθισε στη ράχη του ανύποπτη. Την ίδια στιγµή ο ταύρος πετάχτηκε όρθιος κι όρµησε προς τη θάλασσα. Τροµαγµένη η Ευρώπη κρατήθηκε από τα κέρατά του. Ο ταύρος πέταξε πάνω από τα κύµατα κι έφτασε στην Κρήτη. Εκεί ο ∆ίας πήρε την κανονική του µορφή, παντρεύτηκε την Ευρώπη και γέννησαν τρεις γιους.

Όταν ο ∆ίας επέστρεψε στον Όλυµπο, παρήγγειλε στον Ήφαιστο να φτιάξει ένα χάλκινο γίγαντα, τον Τάλω, για να φυλάει την Κρήτη και να µη µπορέσει ποτέ να φύγει η Ευρώπη. Από αυτή πήρε το όνοµά της η ήπειρος που ζούµε κι εµείς σήµερα, η Ευρώπη.

Απολλόδωρος, Βιβλιοθήκη Γ, 1, 2-4Ευρώπη (μυθολογία) - Βικιπαίδεια

Ο μύθος

 

Η αρπαγή της Ευρώπης: Ο μύθος για την όμορφη κοπέλα που ερωτεύτηκε ο Δίας και τήν άρπαξε, παίρνοντας μορφή ταύρου.

Ευρώπη ή «ευρύωπος», η γυναίκα με μεγάλα μάτια κατά τον Ησύχιο. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ήταν κόρη του Αγήνορα και της Τηλεφάσας, ηγεμόνων της Φοινίκης και αδελφή του Κάδμου, ιδρυτή της Θήβας. Τήν ερωτεύτηκε παράφορα ο Δίας και τήν άρπαξε με τη μορφή ταύρου.

Η αρπαγή της Ευρώπης από τον ερωτευμένο Δία

Μια μέρα που η Ευρώπη συναντήθηκε με τις φίλες της, τήν αντίκρισε ο Δίας και την ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα. Για να την πλησιάσει μεταμορφώθηκε σε ένα λευκό ήρεμο, εύσωμο και δυνατό ταύρο και πήγε δίπλα της, κάνοντας δήθεν ότι βόσκει. Εκείνη τότε τόν πλησίασε και άρχισε να τόν χαϊδεύει, γοητευμένη από την κορμοστασιά και τη μυϊκή του δύναμη. Μάλιστα δεν δίστασε να τόν ιππεύσει. Τότε αυτός άρχισε να τρέχει, με αστραπιαία ταχύτητα.

Ο μεταμορφωμένος σε ταύρο θεός διέσχισε τη θάλασσα και συνοδευόμενος από Τρίτωνες και Νηρηίδες, έφτασε στην Κρήτη. Όταν αποβιβάστηκε στο νησί, ο ταύρος δεν φαινόταν πια. Ο Δίας πήρε από το χέρι την Ευρώπη και τήν οδήγησε στο Δικταίον Άντρο. Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά σπήλαια του νησιού σε υψόμετρο 1025 μ. στις βόρειες πλαγιές της οροσειράς της Δίκτης και σύμφωνα με την αρχαία παράδοση, είναι το μέρος στο οποίο κατέφυγε η Ρέα, για να γεννήσει το Δία.

Καρπός του έρωτα του Δία και της Ευρώπης ήταν ο Μίνωας, ο Ραδάμανθυς και ο Σαρπηδόνας. Αργότερα, όταν ο Δίας τήν εγκατέλειψε και πήγε στον Όλυμπο, εκείνη πήρε για δεύτερο σύζυγο τον βασιλιά της Κρήτης, Αστέριο, ο οποίος υιοθέτησε τα παιδιά, που είχε αποκτήσει από τον Δία. Μετά το θάνατό του, το θρόνο της Κρήτης πήρε ο μεγαλύτερος από τους θετούς γιους του, ο Μίνωας.

Οι παραλλαγές του μύθου
Υπάρχουν όμως και άλλες παραλλαγές του μύθου της Ευρώπης: Μία από αυτές αναφέρει ότι ήταν κόρη του Ωκεανού και της Τηθύος ή της Παρθενόπης, αδελφή της Θράκης και ετεροθαλής αδελφή της Ασίας και της Λιβύης. Δηλαδή, η Ευρώπη υπήρξε επώνυμη της ηπειρωτικής Ελλάδας και μετά τους Περσικούς Πολέμους του τρίτου τμήματος του τότε γνωστού κόσμου, της Ευρώπης.

Στην Ήπειρο, έλεγαν ότι ο Δώδων, από τον οποίο πήρε το όνομά της η Δωδώνη, ήταν επίσης γιος του Δία και της Ευρώπης, όπως και ο Αιακός, γενάρχης των Αιακιδών. Παιδί της Ευρώπης λέγεται ότι ήταν και ο Κάρνος, αγαπημένος του θεού Απόλλωνα.

Η λατρεία της Ευρώπης διαδόθηκε σε όλη την Ελλάδα. Στο Πήλιο, υπήρχε το «Λουτρόν της Ευρώπης». Η θεσσαλική πόλη Γυρτώνη ή Γυρτών είναι παραλλαγή της Γόρτυνος, του κέντρου της λατρείας της Ευρώπης, στην Κρήτη.

Από τον Όλυμπο πήγαζε ομώνυμο της ποτάμι, ο Ευρωπός. Ο Θάσος ήταν αδελφός της Ευρώπης, όπως και οι Κάδμος, Ρινέας, Σύρος. Οι ελληνικές πόλεις ήθελαν να έχουν κάποια σχέση με την Ευρώπη, της οποίας ο μύθος ήταν διαδεδομένος παντού, με παραλλαγές από πόλη σε πόλη.mixanitouxronou.gr

ΒΙΝΤΕΟ:

 

Διαβάστε Επίσης

«H χαρά να δίνεις είναι μεγαλύτερη απ’ το να παίρνεις»

«dropcap] Ά λλη χαρά δεν είναι πιο μεγάλη