Μάρτιος 29, 2024
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Ομπάμα τοποθετείται για την ελληνική κρίση: Ήθελαν να διασώσουν τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες…    

- in ΓΝΩΜΕΣ-ΑΠΟΨΕΙΣ
«Φωτιές» από Ομπάμα για την ελληνική κρίση: Ήθελαν να διασώσουν τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες
Σε σημαντικές διατυπώσεις για την κρίση στην οικονομία της Ελλάδος προέβη ο Μπαράκ Ομπάμα, ανάβοντας «φωτιές», καθώς αναφέρει ότι αυτή επεβλήθη στη χώρα, για να διασωθούν οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες και μάλιστα τή συνέδεσε και με την πολιτική που ακολουθήθηκε, για την ελληνική κρίση.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, στα απομνημονεύματά του «Γη της Επαγγελίας», που κυκλοφόρησαν την Τρίτη (17/11), τονίζει πως η επιλογή της Γερμανίας και της Γαλλίας να επιβάλουν σκληρή λιτότητα στην Ελλάδα «ισοδυναμούσε με τη διάσωση των δικών τους τραπεζών και βιομηχανιών».

Στο βιβλίο του, πέρα από τα υπόλοιπα που γράφει, ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρεται στην ελληνική κρίση και τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε από τους ισχυρούς της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, με διάθεση να ασκήσει κριτική σε Βερολίνο και Παρίσι για την πρώτη φάση της διαχείρισης της κρίσης, αλλά και την επιμονή στις πολιτικές στείρας λιτότητας, τονίζει: «Παρατήρησα πως σπάνια ανέφεραν ότι οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες ήταν από τους μεγαλύτερους δανειστές της Ελλάδας ή ότι μεγάλο μέρος του χρέους των Ελλήνων είχε συσσωρευτεί, αγοράζοντας γερμανικές και γαλλικές εξαγωγές – δεδομένα που θα μπορούσαν να έχουν καταστήσει σαφές στους ψηφοφόρους τους, γιατί διασώζουν τους Έλληνες».

Σημειωτέον ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δεν καταφέρεται εναντίον των Άγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί, καθώς σε άλλο σημείο του βιβλίου εκθειάζει τις ικανότητές τους, ειδικά της Καγκελαρίου της Γερμανίας.

Όσον αφορά στις επιλογές των δύο χωρών, ο Ομπάμα υπογραμμίζει πως: «Ισοδυναμούσε με τη διάσωση των δικών τους τραπεζών και βιομηχανιών και ίσως ανησυχούσαν ότι μια τέτοια παραδοχή θα έστρεφε την προσοχή των ψηφοφόρων από τις αποτυχίες διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων, στις αποτυχίες εκείνων των Γερμανών ή Γάλλων αξιωματούχων που είναι επιφορτισμένοι με την εποπτεία των πρακτικών τραπεζικού δανεισμού».

Δεν είναι μόνο το προσωπικό ήθος που αναδεικνύεται στο βιβλίο, η προσήλωση του συγγραφέα, στις αρχές της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης και η ανησυχία του για τον εσωτερικό διχασμό της Αμερικής, ούτε η εντελώς διαφορετική προσέγγισή του προς τους συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ και τον ρόλο της Αμερικής στον κόσμο, που εκ των πραγμάτων παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Είναι και οι συγκεκριμένες αναφορές στην Ελλάδα και στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης. Προερχόμενες από τον ισχυρότερο άνθρωπο του κόσμου κατά την επίμαχη περίοδο -ο Μπαράκ Ομπάμα ανέλαβε πρόεδρος το 2009 και παρέδωσε στον Ντόναλντ Τραμπ το 2017- λένε πολλά, και αποτελούν χρήσιμο κομμάτι του παζλ της ελληνικής κρίσης, όχι μόνο για τον ιστορικό του μέλλοντος, αλλά και για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους που χειρίζονται σήμερα τα οικονομικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε Επίσης

Βραζιλία: Πατέρας έδωσε 2 ευρώ σε άστεγο, για να κάψει το πτώμα της κόρης του…

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες βλέπουν το φως της δημοσιότητας από